Societat
Marta Trius
Si bé en l’actualitat continua encara vigent la lluita per valorar el treball de les dones i aconseguir la igualtat salarial, hem de ser conscients del molt que s’ha avançat en aquest sentit.
Sense voler aprofundir en temes socials d’aquesta índole, sí que és necessari reivindicar el treball de tres dones catalanes: Asunción Bastida, Carmen Mir i Rosser (Roser Pujol Canamases), que van apostar per l’alta costura com a professió, i a les quals ara la Fundació Montpalau dedica l’exposició retrospectiva Les Tres Dames d’Alta Costura a la Fundació Rocamora.
Revisar la carrera de Bastida, Mir i Pujol, a través d’aquesta exposició, que es va inaugurar el 7 de novembre amb una presentació amenitzada per l’actuació musical de Dalia Quartet, és una manera d’agrair-los la seva dedicació i l’obstinació per oferir a la societat de l’època (des dels anys 40 fins als 90 del segle XX) línies i dissenys de gran bellesa i qualitat. Les tres van formar part de la Cooperativa d’Alta Costura (l’òrgan que va regir i dictar la moda a l’Estat espanyol durant gairebé cinquanta anys al segle XX) i van treballar i desfilar al costat de Pedro Rodríguez, Manuel Pertegaz, Pedro Rovira, Santa Eulalia i El Dique Flotante: van estar al seu mateix pla (nacional i internacional), si bé la seva condició femenina gairebé les va relegar a l’oblit.
Cinc anys col·laborant
La Col·lecció Antoni de Montpalau, en l’exposició anual a la Fundació Rocamora, mostra per primera vegada 85 vestits d’aquestes tres grans creadores juntament amb Elisa Lacambra, casada amb el fill de Carmen Mir i continuadora de la marca. A la mostra, que pot visitar-se fins al 18 de desembre, hi ha vestits de núvia, de festa, de còctel i de nit. Així com també abrics i vestits jaqueta, tots procedents del fons de la Col·lecció Antoni de Montpalau.
L’acord de col·laboració entre la Fundació Antoni de Montpalau i la Fundació Rocamora es va establir fa cinc anys per tal de poder presentar anualment donacions inèdites rebudes a la Col·lecció Antoni de Montpalau. Aquesta col·laboració te l’origen en el fet que una dels principals facetes de Manuel Rocamora (Barcelona, 1892- 1976) va ser el col·leccionisme, sobretot de vestits i complements.