Política
Carme Rocamora
Cap dels dos grups havia notificat a l’administració els respectius actes. Ni Vox havia sol·licitat permís a la Junta Electoral per realitzar l’acte de fi de campanya ni els antifeixistes van notificar la concentració. En tot cas, Vox semblava tenir un pla B en cas que els antifeixistes aconseguissin aturar el seu acte: un espai reservat al Centre Cívic Vil·la Florida de Sant Gervasi, segons el que va poder comprovar El Jardí.
Tot i això, al partit d’extrema dreta no li va caldre la segona opció perquè un ampli dispositiu policial dels Mossos d’Esquadra, amb uns 13 furgons controlant tots els accesos a la plaça Artós -el lloc on estava previst l’acte- va permetre que es portés a terme sense cap incident. Al contrari, els Mossos van barrar el pas als antifeixistes. Així, unes 200 persones es van aplegar a la plaça on hi sonava música i on el cap de llista de Vox per Barcelona, Ignacio Garriga, va dirigir-se als assistents.

El lloc escollit, la plaça Artós, no era casual. La mateixa organització va explicar que era “un lloc de resistència on el poble espanyol s’havia aixecat després del referèndum” amb manifestacions com les dutes a terme per Los de Artós, que també van obtenir una resposta per part de grups antifeixistes del districte.
Quan els antifeixistes van conèixer l’acció de Los de Artós van estendre una crida a les xarxes socials, sobretot des de la CUP, Arran, els CDRs del districte i l’Ateneu Popular de Sarrià, amb proclames que cridaven a aturar l’extrema dreta als carrers per no poder-la aturar a les urnes: “Cap pam de terreny pel seu masclisme, racisme, classisme i LGTBIfòbia”, escrivia Arran Cassoles al seu perfil.
En aquest cas, a diferència d’altres ocasions, cap assistent de les Joventuts d’Esquerra Republicana es va sumar a la convocatòria. Entre els antifeixistes es comentava: “Gabriel Rufián molt parlar de parar l’extrema dreta. On son avui?”. Segons les Joventuts d’ERC, van parlar d’anar-hi però no van trobar quòrum per falta de gent, i perquè altres militants van anar a l’acte final de campanya d’Esquerra Republicana a Badalona.
L’acció dels antifeixistes va ser tallar durant gairebé dues hores el carrer dels Vergós, a tocar de la plaça Artós, on van exhibir un cartell amb el símbol antifeixista i on s’hi podia llegir “Ni un pas enrere”. Entre els assistents hi havia el candidats de la CUP del districte a les eleccions municipals Bernat Julià i Anna Lletjós.
Durant aquesta estona els antifeixistes van escridassar als assistents de l’acte de Vox amb proclames com “No, no, nazis no, nazis no” o bé “Pim, pam, pum, que no en quedi ni un” i “Nazi muerto, abono para mi huerto”. En aquest context de calma tensa i quan ja feia més d’una hora que els antifeixistes estaven protestant, els cossos policials els hi van demanar als joves que tiressin enrere uns metres perquè estaven massa a prop de la línia policial, i davant la negativa dels protestants, els Mossos van fer una petita càrrega que va provocar contusions a diversos militants, que van ser atesos per serveis sanitaris. En aquesta càrrega els mossos també van retirar la pancarta als antifeixistes.
[tweet https://twitter.com/CarmeCRS/status/1121847597457727488 width=’350′]
A tot plegat, una vegada més, els veïns de Sarrià van expectar curiosos el desbordant desplegament policial, i alguns van quedar molt sorpresos amb el filtre que feien els Mossos d’Esquadra per decidir qui podia accedir als entorns de la plaça Artós i qui no. Principalment, els Mossos deixaven accedir a la zona a persones amb una aparença més clàssica, de classe alta. Contràriament, no deixaven passar sobretot a joves que res tenien a veure amb la manifestació però que no anaven vestits amb l’estètica determinada que feia als Mossos aplicar un filtre, si més no, curiós.