Publicitat

Combatre el classisme, la pobresa i el feixisme, eixos del programa de la CUP

Els cupaires presenten el seu programa electoral amb la regidora Maria Rovira, l’alcaldable Anna Saliente i els candidats a consellers Anna Lletjós i Bernat Julià

spot_img

Publicat el 2.4.2019 19:18

Política

Carme Rocamora

Aquest dilluns la CUP de Sarrià – Sant Gervasi ha fet un acte a peu de carrer, al cor de la Vila de Sarrià (carrer Canet) per presentar el programa electoral centrat en el districte, que han estat treballant en assemblees obertes, i que s’introduirà al programa de la CUP Barcelona per les properes eleccions municipals del maig.

Publicitat

És un programa de més de 20 pàgines centrades en Sarrià i Sant Gervasi que recull diversos eixos com la governança, entesa des de la participació veïnal, la transparència i la descentralització; el foment dels serveis públics pel que fa l’educació, la sanitat i els equipaments o bé l’urbanisme i la mobilitat, apostant per un transport públic de qualitat i per l’impuls de més espai públic pel veïnat.

Publicitat

També és un programa que vol revertir la pobresa i canviar el model econòmic; apostant per la posada en valor del comerç local i l’economia social i solidària; l’habitatge públic i el lloguer social i la lluita pels drets de les persones, combatent aspectes com el racisme i apostant pel feminisme i els drets de les persones LGTBI+.

Anna Lletjós, candidata a consellera pel districte © Sergi Alemany

Amb tot, la CUP, tal com ha explicat la candidata a consellera pel districte Anna Lletjós, busca combatre el procés d’elitització i gentrificació dels barris, “un procés emmarcat en la construcció d’un model de ciutat classista, fictícia i perjudicial per les classes populars” i revertir la situació en que els habitatges històrics dels barris es transformen en grans edificis de luxe i es perd el teixit social i educatiu.

Maria Rovira: Generar desobediències

Abans de presentar el programa, la primera intervenció ha estat de l’actual regidora de la CUP Barcelona Maria Rovira, que ha explicat que van entrar a l’Ajuntament en veure les necessitats derivades d’una ciutat que es trobava amb un alt nivell de desigualtat i amb una presència de serveis públics insuficient: “Volíem posar sobre la taula la necessitat de desenvolupar un projecte clarament anticapitalista, que posés la vida de les persones al centre”.

Maria Rovira, regidora de la CUP Barcelona © Sergi Alemany

Per fer-ho, els cupaires defensaven i defensen una millora dels drets polítics i socials, “provocant una ruptura del model econòmic actual, que és la Marca Barcelona”, per confrontar-se amb els poders fàctics de la ciutat com “el Consorci de Turisme, la Cambra de Comerç o les empreses que gestionen els serveis públics amb beneficis milionaris i pagant salaris de misèria”.

A més, ha explicat que han constatat que l’Ajuntament té poca sobirania per desenvolupar polítiques perquè topen amb límits, “per això hem de generar desobediències, com és aturar un desnonament”. Segons Rovira, aquests límits s’han amagat per part del mandat d’Ada Colau.

En aquesta línia, ha criticat al Govern de Barcelona en Comú de pronunciar “grans frases sense dotar-les de contingut”, posant per exemple quan el consistori ha fet campanyes com la visibilització de violències masclistes sense desenvolupar un circuit d’abordatge o sense posar suficients serveis per donar resposta a les dones que pateixen aquesta situació. Així mateix, ha retret a Colau dir que tancaran el CIE quan no s’ha fet o quan s’han fet “actuacions violentes envers les persones manteres”.

Segons Rovira, els cupaires són l’única opció “que està tocant els pilars estructurals del model de la ciutat des d’una lògica anticapitalista i feminista, posant les persones al centre i no al gran capital”.

Saliente: “Som l’única candidatura netament independentista i anticapitalista”

L’alcaldable Anna Saliente © Sergi Alemany

A l’acte també ha intervingut l’alcaldable per la CUP, Anna Saliente, que ha assegurat que la seva candidatura és l’única “netament independentista, anticapitalista i feminista”.

La candidata dels cupaires ha mostrat preocupació perquè al seu parer molts dels partits estan situant el concepte de la seguretat com un dels principals de la campanya, al que diu que no comparteix “un relat alarmista que busca aplanar el camí a l’extrema dreta ni un concepte de seguretat basat en la qüestió policial”. Segons Saliente, la seguretat s’ha d’entendre des d’un punt de vista ampli i que abordi les condicions de la classe treballadora.

Així mateix, ha criticat una “incapacitat” per part de l’esquerra de posar sobre la taula la “situació d’emergència de la classe treballadora” i ha lamentat que s’hagi renunciat al debat de qüestionar el model capitalista i patriarcal, per això aposten per “desobeir i generar un trencament fonamentant la desobediència”

Julià explica que ha fet la CUP durant aquests quatre anys al districte

Durant aquests 4 anys de mandat la CUP no ha comptat amb presència institucional al districte, després de quedar-se a les portes – poc més de100 vots- d’obtenir un conseller. El candidat també a conseller de districte, Bernat Julià, ha explicat que durant aquests temps han intentat destinar les forces a la lluita al carrer, sobretot posant sobre la taula l’eix de l’antifeixisme.

Segons ell, només l’esquerra independentista i anticapitalista ha estat la que ha sortit a plantar cara als actes d’extrema dreta i els únics que “han posat en perill els cossos rebent cops de la policia”.

A més, ha explicat que també han estat treballant en l’articulació de col·lectius com ha estat l’Ateneu Popular de Sarrià o el Casal Popular La Tecla, així com fent costat a projectes socials com el Grup Caliu o La Buenos Aires.

“Som necessaris al districte des que existeix aquesta elitització”, ha dit Julià, que ha criticat que Sarrià Sant Gervasi està governat per una “hegemonia convergent” i ha autoproclamat la seva candidatura com l’única força cap de fer front a aquesta hegemonia i de plantar cara al discurs classista.

“L’única manera per fer-ho és tenint un carrer fort, potent i amb moviments socials apoderats”, ha conclòs.

Bernat Julià, candidat a conseller de districte © Sergi Alemany

Notícies relacionades

Un conductor de transport escolar a Sarrià-Sant Gervasi dona positiu en drogues

La Guàrdia Urbana el va enxampar en un control aleatori quan havia de traslladar alumnes d'un centre en un microbús

Jaume Asens deixa la política: “No és bo perpetuar-se”

Qui va ser regidor de Sarrià – Sant Gervasi des del novembre del 2017 fins al 2019, passa el relleu a Aina Vidal dels Comuns al Congrés

El Jardí 93, març 2023

https://diarieljardi.cat/wp-content/uploads/2023/04/El_Jardi_93_marc23.pdf

‘Fugir de les tenebres’: ciència, política i comunicació després de la covid

Un llibre de lectura fàcil i amena que interpel·la el lector, fa posar la guàrdia alta i obliga a revisar creences pròpies
spot_img

Transformacions silencioses: l’evolució cap als mamífers

Si no hagués estat pels canvis de peixos i rèptils, i per la desaparició dels dinosaures, nosaltres no hi seríem

Aquests són els 26 projectes de Sarrià-Sant Gervasi que arriben a la votació final dels pressupostos participatius

Les propostes se centren principalment en la mobilitat, la cultura popular i els espais verds

L’Ajuntament obre una convocatòria per conrear els horts urbans de Collserola i Can Pujades

El concurs va dirigit a persones majors de 65 anys i entitats sense ànim de lucre; la data límit per inscriure's és el 16 d'abril

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí