Publicitat

Arbres centenaris: les 12 espècies més destacables a Sarrià-Sant Gervasi

Itinerari per una dotzena de vells i singulars exemplars que han sobrepassat els cent anys de vida al districte

spot_img

Publicat el 8.11.2023 19:19

Explorar El Jardí

M. Josep Tort

Amb la publicació del número 100 del diari El Jardí, volem homenatjar als arbres centenaris, aquests vells i singulars exemplars que han sobrepassat els cent anys de vida i que atresoren un conjunt de valors ambientals i culturals que els fa únics i imprescindibles pel bon funcionament dels ecosistemes forestals.

Publicitat

Importància dels arbres

Els arbres van aparèixer a la Terra fa 370 milions d’anys, quan la vida acabava de sorgir fora de l’aigua. Han vist extingir-se els seus primitius companys d’evolució, els dinosaures, i s’han consolidat com el grup més competitiu del regne vegetal gràcies a la seva adaptabilitat i estratègia per l’altura. Són els clars vencedors en la lluita per la llum, la font d’energia que possibilita la vida al nostre planeta: la fotosíntesi.

Publicitat

Constitueixen l’element més remarcable del paisatge i tenen un paper cabdal en els ecosistemes terrestres. Eviten l’erosió del sol, fertilitzen la terra amb la descomposició de la fullaraca, mitiguen els efectes del canvi climàtic i col·laboren activament en la custòdia de la biodiversitat, acollint i alimentant a milers d’organismes. 

La seva immobilitat no ha estat un obstacle per aconseguir una vida plena, al contrari, han desenvolupat excel·lents estratègies de cooperació i supervivència amb els arbres veïns, que els permet intercanviar aigua, nutrients i sucres a través de les arrels i alguns fongs del subsol (micorrizes). Un terç de la biodiversitat d’un bosc viu als arbres i es nodreix d’ells. Cada arbre vell constitueix un complex univers d’interrelacions entre tota mena d’éssers vius.

L’ecòleg Ramon Margalef va dir que “Un sol arbre és com tota una civilització“.

Com a proveïdors d’aliments i primeres matèries d’ús industrial i medicinal, els arbres han estat la principal font de recursos de la humanitat. La seva fusta ha estat un material indispensable en la història de la tecnologia. S’ha utilitzat per a fabricar eines i construir habitatges i ha estat decisiu en la millora de la mobilitat (embarcacions, travesses de ferrocarril, rodes de cautxú, etc.). Tanmateix, durant segles, la fusta ha estat la principal font d’energia que ha impulsat la vida de la gent.

La importància dels arbres és incommensurable. L’home no ha estat a l’altura dels generosos arbres. La tala indiscriminada de grans extensions de selva i bosc ha estat la causa més important en la desertització i el canvi climàtic.

Eucaliptus blanc al Parc del Castell de l’Oreneta © Adriana Olsina

Valors culturals i simbòlics dels arbres

L’arbre, possiblement és la representació més antiga i universal de la vida. Els arbres han estat sempre presents en l’imaginari col·lectiu de tots els pobles i cultures. Els seus valors i propietats, així com la seva dimensió espiritual, els ha enaltit com a símbol de la fertilitat, la prosperitat i la vida. Quan esdevenen molt vells entren a formar part de la història del lloc on habiten, els hi posen nom propi i els preserven com a símbol d’aquell poble o comunitat. A l’ombra dels arbres més vells, moltes comunitats d’arreu del món, es congreguen per debatre assumptes transcendents i tancar tractes importants.

Plini va afirmar que “L’ombra d’un arbre va ser el primer temple dels humans“.

En molts casos es venerava una espècie en concret com a màxima expressió de les qualitats genèriques de l’arbre. L’alzina o el roure va ser venerat pels celtes, el freixe o el teix pels escandinaus, la figuera pels hindús, etc.

Cedre de la Torre Castanyer al passeig de Sant Gervasi © Adriana Olsina

Els arbres més vells

Alguns arbres són els éssers vius més grans i longeus del nostre planeta. Poden arribar als 100 m d’alçària i viure més de tres mil anys com la sequoia del general Sherman de Califòrnia de 112 m d’alt i 36 m de perímetre. La longevitat dels arbres va associada a l’espècie i, a diferència de l’home i la majoria d’animals que moren al final d’un procés d’envelliment progressiu, els arbres moren de forma aleatòria depenen de les condicions ambientals, per la qual cosa, algun ha arribat als cinc mil anys de vida.

Els arbres més vells representen només l’1 % de la població forestal, però, aporten grans beneficis a l’ecosistema perquè constitueixen magatzems genètics de varietats antigues, que garanteixen la seva supervivència a llarg termini. Per tal de protegir aquest conjunt d’arbres centenaris monumentals històrics o singulars, l’any 1987 es van crear les següents figures de protecció: AS: (arbre singular)- AH: (arbre històric) – AM (arbre monumental) – AL (arbre d’interès local) – AC (arbre d’interès comarcal)- AUC ( arbre protegit per la legislació Urbanística i Cultural).

Itinerari per a conèixer les 12 espècies més destacables (AL) de Sarrià-Sant Gervasi 

  1. Pi pinyer de la Casa Orlandai. Via Augusta 313
  2. Còcul de la Clínica Corachan. Carrer de Gironella, 2
  3. Garrofer de la plaça del Dr. Castelló. Avinguda de Sarrià 88-100
  4. Lledoner del carrer Benet i Mateu. Passeig Manuel Girona, 55
  5. Plàtan als Jardins de la Vil·la Amèlia. Carrer d’Ifni, 16
  6. Pi blanc de Can Ponsic. Carrer d’Enric Jiménez, 14
  7. Eucaliptus blanc del Parc del Castell de l’Oreneta. Carrer Joan Orpí, 16
  8. Teix de l’Escola Pia de Sarrià. Carrer de la Immaculada 25-35
  9. Magnòlia del col·legi La Salle Bonanova. Plaça de la Bonanova, 13
  10. Cedre de la Torre Castanyer. Passeig de Sant Gervasi, 5
  11. Roure Martinenc del Parc de la Tamarita. Passeig de Sant Gervasi, 47
  12. Alzina surera al Parc de Monterols. Carrer de Ferran Valls i Taberner, 5
© El Jardí

Notícies relacionades

Els Jardins de la Residència Immaculada de Pedralbes, 1.000 m² d’una gran varietat d’espècies vegetals mediterrànies

L'espai que acull l'orde de les Germanes Carmelites de San José destaca pel mosaic floral i els arbres centenaris

Els jardins amagats al costat del cementiri de Sarrià

L'espai d'una particular arquitectura que davalla fins a l’antic Torrent d’en Pomaret

Les Planes, un barri amb molts carrers amb noms botànics

Només el 20% estan dedicats a persones, en comparació amb el 54% a la resta de la ciutat

El carrer Pomaret al Sarrià de dalt: modernisme, ruralitat i arbres centenaris

Amb un desnivell de 104 m d'altitud, comença al passeig de la Bonanova i s'enfila fins a la muntanya al bell mig de Collserola
spot_img

El Museu d’Autòmats del Tibidabo obrirà gratis el primer diumenge de cada mes

A partir del 4 de maig, es pot accedir sense reserva prèvia ni haver de passar per les taquilles

L’oreneta de ribera, l’ocell migrador que s’instal·la als vessants del riu a l’estiu

A causa de la dificultat per ubicar els seus nius, es construeixen colònies artificials de formigó

Sarrià-Sant Gervasi, el segon districte amb menys avortaments en joves registrats el 2023

Paral·lelament, Barcelona assoleix la taxa més elevada des de l'any 2016, segons l'ASPB

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí