Publicitat

Ars Viva: música per salvar la música

La cooperativa Ars Viva, al Farró, lluita per recuperar els alumnes perduts que feien classes de música abans de la pandèmia

spot_img

Publicat el 7.3.2022 6:30

Cultura

Sergi Alemany

Ars Viva. Que l’art estigui ben viu en la nostra societat. La música segur que va ajudar a salvar el confinament del primer estat d’alarma a moltes persones. Com a la Roser Giner. Una veïna del Farró a qui El Jardí entrevistava el juliol del 2020 a casa seva. Sense canviar de barri, la pandèmia ha castigat projectes musicals com el de la cooperativa Ars Viva, formada per cinc socis que el 2018 van decidir arriscar-se i obrir una escola de música a la cantonada de la Via Augusta amb el carrer Lincoln: “Veníem tots d’una altra escola de música del barri, on treballàvem junts amb unes condiciones laborals no massa bones.”

Publicitat

L’Àgata

L’Agata és una de les cinc sòcies d’Ars Viva, juntament amb la Cristina, la Maria José, l’Unai i el Halldor. L’Àgata explica que aquí dins tots són iguals i totes les decisions es prenen de manera conjunta. També si cal moure un piano de lloc: “Ser socis no ens dona cap privilegi, aquí tots som professors i cobrem igual.”

Publicitat
L’Àgata, una de les cinc sòcies d’Ars Viva © Sergi Alemany

En total són 9 professores i 8 professors, i tots tenen altres feines fora de la cooperativa. “Amb el que guanyo aquí, no podria menjar; això és típic dels músics, tenir dos o tres feines per sobreviure.” El projecte que ara vol sobreviure és el d’Ars Viva, tocat per la pandèmia com tants altres negocis.

Fuga d’alumnes forçada amb la pandèmia

Durant el primer estat d’alarma, una cinquantena d’alumnes es van donar de baixa de l’escola. “Moltes famílies amb negocis afectats no han pogut continuar pagant les classes dels seus fills, i la gent gran ha agafat por a sortir de casa”, detalla l’Àgata. Per no viure amb l’aigua al coll, Ars Viva calcula que hauria d’acostar-se als 200 alumnes.

Escola de música Ars Viva © Sergi Alemany

Escola de barri

Tot i que tots són professionals de la música, la seva essència és transmetre valors a través de l’art i la cultura en general, i per això han creat una editorial que ja ha publicat dos llibres. A més, si algú visita les seves instal·lacions, s’adona que els alumnes hi deixen empremta més enllà de tocar una guitarra, un piano, un violí o l’instrument que sigui. L’oferta de classes és àmplia

Escola de música Ars Viva © Sergi Alemany

Ars Viva és com entrar en una residència d’estudiants. És una planta baixa amb recepció, soterrani amb aules i un primer pis amb habitacions adaptades a cada professor i instrument que vulgui aprendre l’alumne.

Escola de música Ars Viva © Sergi Alemany

A més, la seva presència al barri es trasllada també portes enfora: “Les classes al carrer impliquen anar carregats com a burros amb tots els instruments, però quan veus les cares d’il·lusió dels infants totcompensa”, afegeix l’Àgata. Ars Viva és un negoci, evidentment, però la seva filosofia va molt més enllà: “No és fàcil, però alhora és molt bonic.”

Notícies relacionades

L’escultor, la model i el fotògraf: els tres artistes de Sarrià-Sant Gervasi

Les fotografies preses al taller de Llauradó Mariscot, a la cruïlla dels carrers Vergós i Escoles Pies

El Pere Pruna obre una convocatòria per escollir els artistes que s’exposaran el 2026

Es poden enviar propostes al centre cívic de qualsevol disciplina, des de l'1 d'abril fins al 30 de maig

Concert dels “valsos Boston” de Clifton Worsley en el centenari de la seva mort

L'Acadèmia Barcelona Concertante acull un homenatge conduït pel musicòleg Joan Montón

“Re-Escriure la història”, l’exposició que desvela el procés creatiu al Centre Cívic Pere Pruna

Fins al 15 de març es podran veure una quinzena de matrius elaborades per l'artista Eulàlia Llopart
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí