Societat
Sofia Puvill Balcells
Poc abans de les 9 del matí d’aquest dimarts, membres del Sindicat d’Habitatge de Cassoles s’han anat aglutinant al voltant del portal número 21 del carrer Dènia, on hi viu el Toni des de fa 26 anys. A la convocatòria, prevista mitja hora abans de l’arribada de la comitiva judicial, també s’hi han anat acostant membres de La Tecla, la Casa Buenos Aires i d’altres veïns, amics i activistes. Fins i tot, alguns que arribaven d’altres barris de la ciutat.
No ha estat fins passades les nou que el Sindicat s’ha assabentat de l’endarreriment del desnonament, previst en la nova hora per les 11.30 h del matí. Així, s’ha tornat a emetre el comunicat d’alerta per ser-hi totes a les onze en punt. A partir d’aquesta hora i progressivament han anat arribant persones que, concentrades clamaven “Aquest desnonament també l’aturarem” i “Sindicat, força Sindicat”.
A dos quarts de dotze la comitiva ha arribat al carrer Dènia i ha estat negociant durant quinze minuts, quan s’ha sabut que el desnonament quedava aturat. Amb crits i clames de les persones concentrades el Toni ha arribat al seu portal. “Sé que això és només una primera part, i compteu amb mi també. Ja sabeu que em teniu”, ha expressat entre aplaudiments.
https://twitter.com/SHCassoles/status/1348946588039835648?s=20
Veí al barri des de fa 26 anys
El Toni, informàtic autònom, ha explicat que després de l’estiu de l’any 2019 va començar a tenir problemes per pagar el lloguer. “Els anava pagant a mesura que podia, fins que va arribar el novembre i ja no vaig poder pagar”. Al gener, el gestor encarregat del pis va reclamar-li els diners, mentre el Toni estava a l’espera de cobrar unes factures que no li arribaven.
“Si no les pots tenir la setmana que ve, et portem a jutjat”. Així és com ha explicat aquest veí del barri de Galvany la reacció de la gestoria davant del seu problema. A finals de febrer va rebre una notificació de Serveis Socials en què s’indicava que li estaven fent un estudi. “Vaig anar a veure’ls i em van comunicar que a partir d’aquell moment començava tot un procés judicial.”
Des del Sindicat d’Habitatge de Cassoles s’han mostrat confiats en què aturarien el desnonament, i així ha estat. “Ha vingut moltíssima gent i estem molt contents”. Un dels portaveus apuntava que “malgrat les falses proclames dels governs, se segueixen produint desnonaments”. Pel que ells saben, de moment no hi ha cap alternativa pel Toni. “Esperem aconseguir una pròrroga suficientment gran per aconseguir-la”.
Afectat per la pandèmia
Al febrer d’aquest any el Toni estava amb tractes per aconseguir una feina a partir del març. Malauradament, però, va coincidir amb el decret d’estat d’alarma i el confinament. “Des d’aquell dia fins ara hem fet poquíssim”, ha explicat el Toni. “Els meus ingressos han estat aproximadament d’entre un 10 i un 15% del que normalment guanyo a l’any”.
L’alternativa, a hores d’ara, està complicada. Més de la meitat dels seus clients estan amb ERTO i dos han hagut de tancar. El novembre del 2020 va demanar jurisdicció gratuïta, per així defensar-se del desnonament per impagament. “No és perquè no vulgui, és perquè no puc”, ha expressat. Tot i això, el Toni es troba esperançat davant les negatives i “la majoria de respostes” que rep quan busca feina amb 55 anys.
El 12 de desembre li va arribar la notificació que en trenta dies es produïa el llançament del pis. Com que era divendres, a partir del dia 15 és quan va poder començar a organitzar-se, fins al 20. “Des de llavors i coincidint amb les vacances de Nadal, ha estat tot aturat.” Finalment el Toni no va poder parlar amb la seva treballadora social fins al divendres 8 de gener, i no va ser fins al dilluns 11 que va rebre la notícia de la imminència del desnonament. “No donen marge ni tan sols als Serveis Socials per enviar-te algú, no és normal”, ha criticat.