Esports
Carlos Ticó
En un racó de Kènia, cent nens tenen l’oportunitat de créixer amb més esperança gràcies a BAMBA, l’ONG fundada per la mallorquina Rocío Oliver. El projecte va néixer fa 15 anys quan, en un viatge que no pretenia ser de voluntariat, la Rocío va descobrir una petita iniciativa gestionada per una parella local, però amb pocs recursos. “Aquest projecte ja estava muntat, però amb un altre nom, i no estava gaire ben gestionat, perquè no tenien recursos i només ho portava una parella de nadius, amb els que m’hi porto molt bé encara”, explica la Rocío.
En veure la situació, va decidir quedar-s’hi i ajudar, creant una estructura que permetés donacions mensuals. “Vaig voler contribuir muntant una associació per poder fer donacions mensuals”, afegeix. Així va néixer BAMBA, un nom que fusiona dues cultures: la paraula evoca el primer material que va enviar als infants (sabates), i alhora prové del suahili “kubamba”, que significa ‘fer bonic’.
Els anys han passat, però l’energia i la implicació de la Rocío no han minvat. “Fa 15 anys vaig muntar aquest projecte i ara encara hi vaig sovint”, diu amb emoció. L’ONG proporciona àpats i escolarització a cent nens que, per normativa governamental, no poden dormir al centre. “Per culpa de l’alta corrupció que hi ha a Kènia, el govern fa un parell d’anys va posar una llei que deia que els nens no podien dormir a les fundacions no públiques. Aleshores, només van a passar el dia”, explica Francesc Salinas, parella de la Rocío i exjugador del CP Sarrià.

Però BAMBA no només ofereix educació i menjar, sinó que també obre portes cap al futur. Un dels primers nens que van acollir ha aconseguit una carrera d’informàtica i treballa a Saragossa. Un altre, que va passar per BAMBA, ha estat medallista olímpic a París, i un tercer es dedica a fabricar pròtesis per a persones que han perdut extremitats. “Intentem donar un futur bo a tots els nens, i quan creixen i han assolit aquestes fites de vida, ells també ajuden els altres nens a cercar un futur. Tots cooperen”, diu la Rocío.
El paper de l’esport i la connexió amb el CP Sarrià
Aquesta iniciativa ha permès que un equip de futbol kenià jugui amb la samarreta i les botes del CP Sarrià, un gest simbòlic però amb gran impacte. “Jo m’emociono quan veig els nens tan contents de rebre roba i de poder anar a l’escola”, confessa la Rocío. Tanmateix, per a ella és una cosa molt normal: “Per a mi no és cap sacrifici. Ajudar aquestes persones em surt de dins i no em costa gens”. A més de la col·laboració del CP Sarrià, altres entitats, com l’Espanyol, hi han aportat material, encara que les botes de futbol han estat més difícils d’aconseguir. Per això, BAMBA continua recollint donacions d’equipament esportiu.
L’ONG ha tirat endavant gràcies a la solidaritat de moltes persones, i el suport de campanyes com “1 euro, 1 maó”, que va permetre construir habitatges per als infants. “Sempre és costós començar un projecte d’aquesta mena. Van fer una campanya per a tots els que hi volguessin contribuir: 1 euro, 1 maó. Això va funcionar bé i gràcies a aquestes donacions van poder construir cases”, explica en Francesc.
Encara que ell no es considera una peça clau de BAMBA, la seva implicació ha estat decisiva per difondre el projecte i fer-lo créixer. “Jo realment no hi tinc cap tasca, però intento parlar molt d’aquest projecte, perquè admiro la Rocío i em sembla increïble que pugui fer tot el que fa des d’aquí”, reconeix.
Amb accions com aquesta, BAMBA demostra que amb petits gestos es poden canviar vides. L’esport, l’educació i la solidaritat es donen la mà en una iniciativa que, des de Sarrià fins a Kènia, continua fent bonic el futur de molts infants.