Diumenge 05, maig 2024
17.9 C
Sant Gervasi
17.8 C
Sarrià
Publicitat

Barcelona aprova provisionalment la modificació del PGM per expropiar la Buenos Aires

S'ha aprovat amb els únics vots a favor del Govern i ERC, i Janet Sanz ha retret a JxCat que la Generalitat no actués per parar el desallotjament

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 27.11.2020 12:54

Política

Carme Rocamora

El Ple de l’Ajuntament de Barcelona que s’està duent a terme el matí d’aquest divendres ha aprovat provisionalment la modificació del Pla General Metropolità (PGM) per expropiar la Casa Buenos Aires de Vallvidrera. L’últim procediment perquè l’expropiació sigui efectiva és que la Subcomissió d’Urbanisme de la ciutat aprovi l’expedient.

Publicitat

La modificació s’ha aprovat amb els únics vots a favor del Govern municipal i d’Esquerra Republicana. La resta de grups ha votat en contra i JxCat s’ha abstingut.

Publicitat

L’Ajuntament de Barcelona va xifrar al voltant de 3,5 milions d’euros l’expropiació dels terrenys de la Casa, on té previst fer-hi 37 allotjamets: 17 pisos per a gent gran a l’antic Hotel Buenos Aires i uns altres 20 a un nou edifici que preveu construir al terreny. L’edifici s’ubica en un àmbit molt mancat d’habitatge públic de lloguer. A tot el districte hi ha ara mateix només 209 habitatges de lloguer per sota del preu de mercat, un 0,37% dels 57.009 habitatges que hi ha en total. Les xifres queden molt lluny del 15% d’habitatges destinats a polítiques socials que marca la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge.

L’MPGM (Modificació del Pla General Metropolità) afecta una superfície total de 3.922,44 m2. Preveu mantenir íntegrament l’edifici existent, que té una planta baixa i tres plantes pis i uns 1.897 m2 de sostre, i projecta construir un nou edifici d’uns 1.045 m2 de sostre.

A més, es destinaran preferiblement a equipament de barri la planta baixa, per aprofitar el seu contacte immediat amb el carrer i l’espai lliure de la parcel·la, i l’antic menjador de la primera planta. Els usos que tindran es consensuaran amb el veïnat i les entitats de l’entorn.

En la seva intervenció, la tinent d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que el procediment dóna resposta a les reivindicacions veïnals i també al que ha qualificat com a “anomalia”, el fet que l’edifici no estigués protegit. Ha assegurat que és una proposta necessària pel territori, pel districte i pel barri, mantenint la memòria de l’edifici, preservant el patrimoni de la ciutat, incorporant més habitatge, fent barri i escoltant les demandes veïnals.

En la seva intervenció el regidor d’ERC Jordi Coronas ha agraït la tasca de les persones i entitats que han treballat per salvar l’edifici, i ha criticat a l’Ajuntament de no vetllar per la protecció del patrimoni de la ciutat, fet que considera que porta a “decisions arbitràries”. En aquest sentit ha assenyalat que és difícil d’explicar que es decideixi expropiar la Buenos Aires però no hi hagi una solució pel Gimnàs Sant Pau, o el mateix amb les Casetes d’Encarnació de Gràcia però no amb la finca de Can Raventós de Sarrià. 

Des de JxCat, el regidor Jordi Martí ha explicat que el seu grup s’absté perquè, malgrat estar a favor de fer equipaments nous de lloguer assequible, considera que la gestió política de l’operació “ha estat un despropòsit”. Ha assegurat que aquesta expropiació ha dividit al Govern municipal perquè els comuns s’han imposat contra el parer del PSC i Units, i ha lamentat que, fins que el col·lectiu no la va ocupar, el Govern no s’interessés a donar resposta: “No es pot anar expropiant sense una planificació clara”. A més, ha etzibat a Sanz que han “criminalitzat” els Mossos d’Esquadra que van desallotjar la casa per ordre judicial com una estratègia per “tapar la seva inacció”. A aquesta crítica, Sanz ha respost que la única eina que tenien per preservar l’edifici era aquesta expropiació: “Senyor Martí, la Generalitat tenia moltes eines per parar del desallotjament del tot injust i no les va utilitzar. Allò va ser un despropòsit”.

La tinent d’Urbanisme Janet Sanz

Celestino Corbacho (Cs), ha assegurat que el preu que pagarà l’Ajuntament acabarà sent molt superior als 3,5 milions euros previstos inicialment, ha alletjat al Consistori que no és pot fer “urbanisme de caprici” i ha dit que el seu posicionament en contra no és tant per l’objectiu final sinó per la forma com s’hi arribarà, “que serà pagant un preu desmesurat que el sector públic mai hauria de pagar“.

Des del PP, Óscar Ramírez ha criticat que l’Ajuntament no s’hagi preocupat per aquest equipament fins que s’ha ocupat, ha assegurat que no estan en contra de donar resposta a les necessitats de Vallvidrera però ha explicat que discrepen amb les formes que fan servir, perquè creu que l’Ajuntament ha legitimat un “xantatge” arran d’una ocupació il·legal: “Estem en contra de blanquejar el moviment ocupa”, ha afegit.

Manuel Valls, de BCanvi, ha defensat que no es pot salvar el patrimoni de la ciutat “a cop de talonari”, ha assegurat que una millor gestió público-privada hauria estalviat recursos públics i ha demanat a l’Ajuntament que comenci a col·laborar amb el sector privat. En aquest sentit, ha criticat que no hi hagi hagut diàleg amb la propietat -els Pares Paüls-: “És impossible arribar a solucions si ni tant sols es parla”. 

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.