Dimecres 04, octubre 2023
21.5 C
Sant Gervasi
21.4 C
Sarrià
Publicitat

Bartolomé Criado, fent rehabilitació al barri

Publicat el 24.6.2018 10:00

Treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: J. Sardá i J. Mestre

Els anys setanta i vuitanta Menorca va ser el lloc de vacances de moltes famílies catalanes i d’altres comunitats de l’estat. Aleshores encara hi havia pocs estrangers. Allà, un jove madrileny, estudiant de dret, gaudia dels esports nàutics al port de Maó, on disposava d’un gran camp d’acció. Allà, en aquesta illa tan agraciada, Bartolomé va conèixer Maria Angeles.
©Javier Sardá – www.fotosarda.com

La família Palomo era originària de Menorca però van anar a viure a Barcelona i van ser uns dels primers pobladors d’uns edificis situats llavors a la perifèria de Sant Gervasi, entorn del Turó Park. Maria Angeles Palomo va néixer en aquest barri en construcció i, potser per aquest motiu, sempre s’hi ha sentit molt unida.

Publicitat

A Madrid, Bartolomé Criado va començar a treballar per una empresa de la construcció. El festeig amb Maria Angeles semblava que els portaria a obrir casa a la capital espanyola, però aleshores la mort de Margarita, una germana de Maria Angeles, va fer canviar els plans. La ferma decisió de formar una família va superar qualsevol plantejament anterior i va portar a Bartolomé a casar-se amb Maria Angeles a la parròquia de Sant Gregori Taumaturg, un mes d’abril. I a obrir la llar al Turó Parc.

Publicitat

Han passat més de 30 anys des que van començar l’aventura d’obrir un despatx professional al barri, on Maria Angeles podia exercir d’interiorista, feina a la qual ben aviat va aconseguir un gran reconeixement, mentre que Bartolomé s’encarregava de la gerència i de solucionar les moltes dificultats legals que hi havia en activitats de construcció i rehabilitació de locals. Van decidir obrir un local comercial per oferir les seves respectives feines, ell la de construcció i ella de decoració. Junts però no barrejats, combinats o separats segons necessitats de cada treball. Des d’aquest local, en el número 7 del carrer Francesc Pérez Cabrero, on ja fa 25 anys que hi són, han tingut molt contacte amb el barri i els seus habitants.

La vinculació familiar amb el barri és tan forta que, a més de treballar i viure, per Bartolomé ha representat relacionar-se amb les associacions del Turó Park, des d’on podia tenir veu davant de les institucions municipal o autonòmica. Va col·laborar amb l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc i, animat per Maria Angeles, va accedir al càrrec de president que encara manté. En els moments més durs de la crisi, van arribar a tancar un 30% dels locals comercials del barri. La confiança amb les noves tecnologies, combinades amb la visió comercial de Bartolomé, han portat a potenciar el Facebook i el web de l’associació en diversos idiomes, aconseguint internacionalitzar el barri i atreure a residents estrangers de tota Europa. Avui s’ha aconseguit la plena ocupació de locals i pisos. “Els problemes els hem de solucionar nosaltres mateixos sense esperar que altres vinguin a salvar-nos; el negoci més fàcil és el que podem fer al nostre barri si aconseguim que hi hagi activitat comercial”, diu Bartolomé. Un teixit comercial equilibrat fa de qualsevol barri un espai habitable i amè.

Blaudecor
©Javier Sardá – www.fotosarda.com

Tot i tenir la seu de l’empresa Blaudecor a Sant Gervasi, el seu àmbit d’actuació professional s’estén per tota Barcelona i fins i tot a diversos indrets d’Espanya. En feines com obtenir la cèdula d’habitabilitat o emetre informes d’eficiència energètica, Bartolomé Criado intenta treballar amb proveïdors i arquitectes del barri. Avui, amb l’arribada de nous veïns, molts d’ells estrangers, hi ha molta feina de reforma o rehabilitació de pisos.
El preu d’un pis hauria d’estar condicionat per l’estat general de l’edifici: els tancaments i façanes són fonamentals per a la conservació dels edificis, perquè un edifici és com una persona: neix, creix i mor. La mort pot arribar per a dalt o per a baix, segons si l’estat de les cobertes o de les clavegueres provoquen humitats, que afectaran tard o d’hora a les instal·lacions, les venes de l’edifici. En definitiva, els materials són l’ADN d’un edifici, els responsables de la seva.

Hi ha moments que, amb diversos projectes oberts, Blaudecor pot arribar a treballar amb 70 operaris diferents, tots homologats amb cursos de riscos laborals i donats d’alta a la seguretat social per cobrir la responsabilitat del contractant i el propietari. Això de vegades el fa vulnerable davant la competència il·lícita d’altres constructors que traslladen la responsabilitat als clients sense avisar-los.

Bartolomé gaudeix d’un barri amb un comerç de proximitat ben estructurat: sense aquestes activitats, seria un barri mort. És el que passa a Pedralbes o Bellvitge, dos barris sense un teixit comercial cohesionat i on hi ha poca interacció entre els veïns, amb independència del poder adquisitiu.

Bartolomé Criado ©Javier Sardá – www.fotosarda.com
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.