Arts i Lletres
Juanjo Compairé
No hi ha catifa vermella ni fa falta, però la cloenda de la quarta edició de Bibliocurts té l’ambient de qualsevol festival. Vespre del 29 de novembre: una barreja de gent de la producció i de la distribució comparteix espai amb altres que venen del de la realització, del guió i també estudiants. Joves i també veterans. I, és clar, cinèfils de tota mena i de totes les edats.
El festival
Al llarg dels 10 dies s’han pogut veure a la biblioteca Joan Maragall 13 activitats diferents: a banda de les projeccions, un taller de guió de curtmetratges de ficció i diverses activitats dedicades als infants, entre elles un taller d’animació. Dels 320 curts presentats (molts fets expressament per al festival), se n’han vist 47 de seleccionats, d’una gran varietat de gèneres: de ficció però també documentals i reportatges. Uns 40 membres dels equips de producció dels films han visitat la petita sala de projeccions de la biblioteca.
L’esperit intergeneracional d’aquest festival es fa palès quan s’entrega el premi “Bibliocurts jove”, atorgat a una pel·lícula documental feta per l’alumnat de l’IES de Sant Vicenç de Castellet (amb el suport d’alguns dels seus professors), “Records d’una arribada”: històries de migracions que traspuen emotivitat.
El premi “Barcelona en curt”, dedicat als curts ambientats a la nostra ciutat, correspon enguany a “La ciutat interior”, d’Iso Luengo, Jorge Moneo i Andrea Ballesteros. Es tracta de relats de conserges, amb una mirada especial sobre la vida urbana, carregada de desitjos insatisfets.
En l’apartat de “Megacurts” – el de major participació – el premi ha correspost a “Ato San Nen”, de Pedro Collantes, una deliciosa història de comunicació més enllà de les barreres de la cultura i la llengua.
Finalment, el premi del públic, atorgat per votació de les persones assistents, ha recaigut en “RIP”, de Caye Casas i Albert Pintó, una esbojarrada història d’humor negre pujat de to.
Les organitzadores
Tot plegat no hauria estat possible sense la feina tenaç i entusiasta de les dues impulsores, Laura Pla i Iliana Loukopoulou. Elles consideren que les biblioteques tenen una responsabilitat social. Aquest festival, iniciativa seva, respon perfectament a l‘objectiu de democratitzar l’accés a la cultura. I ja que hi som, Sant Gervasi ja té el seu propi festival de cinema!