Política de barri
Carme Rocamora (@CarmeCRS)
El novembre ha estat el torn de trobar-nos amb el Boris Valls, conseller del Partit Popular al districte i veí de la Bonanova. Amb només 24 anys i després d’haver cursat Ciències Polítiques (UB) i un màster en Comunicació Política (UPF) ocupa aquest càrrec amb la intenció d’estar al costat de les persones que volen fer del barri un lloc més agradable i digne.
Perquè decideixes estudiar Ciències Polítiques?
Sempre havia tingut el dubte de si fer ciències o lletres, per això vaig decidir fer una carrera que barreja ambdues coses: el mètode matemàtic per analitzar variables i la ciència social que analitza dia a dia com es comporten els actors i com funcionen les polítiques que conformen la realitat d’avui.
I el teu temps lliure, a què el dediques?
M’apassiona la cooperació internacional: anar al lloc on més et necessiten a donar un cop de mà. L’any passat vaig passar l’estiu a Cambodja i aquest he anat a Uganda. És molt gratificant contribuir donant les eines necessàries per a que les persones dels llocs més desfavorits progressin de veritat, adaptant-nos sempre a la seva realitat. Realment el voluntariat és una cosa que cal promocionar molt més.
Com definiries Sant Gervasi?
És un poble molt heterogeni. En contra d’algunes opinions, no és un barri on només hi ha persones ben acomodades. Hi viu gent completament humil, que s’ha guanyat la vida a base d’esforços.
Quin és el teu racó preferit del barri?
La plaça Adrià, és on més temps passava amb els meus amics i em porta uns records molt bonics d’infantesa. També el Parc de Monterols i el carrer de Bigai. Tots ells són racons on he passat molt bones estones.
Perquè decideixes entrar al Partit Popular?
Perquè és el partit que millor gestiona l’economia, la unitat d’Espanya i el que pot promoure les millors polítiques públiques per la ciutadania. A més a més, un partit que aposta per l’emprenedoria jove, acció que recolzo completament i per la qual també sóc aquí: si el partit no apostés pel jovent, jo ara no seria conseller.
Que t’agrada de ser conseller?
M’aporta la reflexió continuada de l’acció i de la manera que tens de veure la ciutat. El que em fa créixer a mi és l’opinió dels veïns perquè d’alguns casos que s’han de gestionar puc tenir una percepció equivocada i a partir d’escoltar-los puc tenir una radiografia molt bona dels seus problemes. Els veïns són la guia que necessitem els polítics per no perdre el nord.
El govern gestiona els barris
segons la ideologia que hi predomina
Com s’hauria de millorar la mobilitat?
El transport públic ha de ser de qualitat i amb majors freqüències. De la mateixa manera, no creiem que s’hagi de criminalitzar el transport privat davant del públic i per això també cal cobrir les demandes de millora de places d’aparcament.
Perquè, per exemple a Galvany, no hi ha cap programació per habilitar equipaments públics?
El govern només aposta per invertir en aquells districtes i zones on més se’ls ha votat, és a dir que gestiona els barris segons la ideologia que hi predomina. Això és molt greu, perquè els veïns no han de patir cap tipus de sectarisme polític.
Com s’han de seguir temàtiques com el carrer Balmes?
El canal d’informació cap a la ciutadania és nefast. S’han de millorar els canals de participació i s’ha de mantenir informats als veïns constantment, és el nostre deure.
I el casal ocupat?
Els joves necessiten un equipament, però l’ocupació mai serà una solució; tenim un exemple tan clar com el desastre que va succeir a Can Vies. Per això, han de deixar el casal ocupat i utilitzar altres vies democràtiques per fer les seves reivindicacions, però que se’ls permeti l’ocupació és un privilegi sense cap mena de sentit i al qual s’hi ha de posar solució. Nosaltres apostem per l’emprenedoria jove i per això a l’últim plenari vàrem presentar una proposta, que va ser aprovada per unanimitat, per obrir un centre de co-working amb les mesures i tecnologies necessàries.
Què en penses de les polítiques de Barcelona en Comú?
El govern està treballant com si Barcelona es tractés d’un experiment social i urbanístic. Es van fent polítiques a base d’improvisació com és el cas de la superilla de Poblenou, mentre hi ha reivindicacions històriques a molts districtes, com al nostre, que calen ser solucionades immediatament. A més a més ens trobem amb un bloqueig si els pressupostos no es canvien: la marginació històrica que pateix el nostre districte pel baix finançament que rep ens inhabilita per poder adoptar les inversions públiques necessàries, especialment pel que fa equipaments com les anhelades biblioteques
En definitiva, com treballaràs per a que aquest districte millori?
El nostre repte és aconseguir un model molt més internacional, que doni suport a tot aquell ciutadà que inverteix la seva vida i esforç en engegar projectes. No ens conformarem amb les polítiques actuals i no serem còmplices del govern de Barcelona en Comú. Farem una ferma oposició sense perdre el temps amb temàtiques que no donen solucions reals als nostres veïns, com és el cas de la independència que només fa que desviar als polítics d’aquelles temes que realment cal solucionar. Nosaltres sempre estarem al costat de les persones que volen fer de Sant Gervasi un lloc millor i estarem sempre a disposició per escoltar les propostes veïnals.