Dimarts 05, març 2024
9.9 C
Sant Gervasi
9.9 C
Sarrià
Publicitat

Cahner (BComú): “L’habitatge és un dret fonamental, no un bé d’inversió”

"Generalitat i Estat han d’abordar els quatre aspectes clau que tota política d’habitatge necessita: desnonaments, regulació de lloguers, finançament i fiscalitat"

Publicat el 10.10.2022 5:30

Opinió

Max Cahner (BComú)

La política d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona des de l’arribada de Barcelona en Comú a l’alcaldia de la ciutat es basa en un principi clar i inamovible: l’habitatge és un dret fonamental, un bé de primera necessitat, no un bé d’inversió. Ha de ser així per garantir una vida digna a tothom. 

Publicitat

Des del Govern del Districte estem portant a terme propostes innovadores tenint en compte nous reptes que hem d’afrontar com l’envelliment de la població. Juntament amb entitats socials, associacions de veïns i professionals del sector estem treballant en la construcció de nous pisos de lloguer públic, mobilitzar habitatges buits i promocionar el cohabitatge com a nova forma d’accés i concepció de la llar. Accions que se sumen al reforç i ampliació dels recursos municipals existents, com els ajuts al lloguer, a la rehabilitació amb criteris socials i ambientals, ajuts per fer front als pagaments dels préstecs hipotecaris, així com la creació de nous serveis, com la unitat antidesnonaments, que atura el 93% dels desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat.

Publicitat

Cap ajuntament se’n sortirà per si sol. Cal interpel·lar a qui té les competències i la capacitat de produir canvis legislatius. La Generalitat i l’Estat han d’abordar els quatre aspectes clau que tota política d’habitatge necessita: desnonaments, regulació de lloguers, finançament i fiscalitat. 

  • Cal consolidar i ampliar la protecció antidesnonaments per donar suport a les llars que pateixen una situació de vulnerabilitat i es troben en risc d’expulsió. 
  • Les actualitzacions dels lloguers han de produir-se de forma raonable, això vol dir regular els lloguers per tal de generar l’estabilitat necessària per a fer un projecte de vida a més tres o cinc anys vista, igual que es va fer amb les hipoteques. 
  • S’ha d’impulsar una reforma fiscal que penalitzi l’especulació immobiliària i afavoreixi l’habitatge de lloguer assequible i de qualificació indefinida. 
  • És indispensable assignar un finançament a les polítiques públiques d’habitatge a escala estatal.
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.