Opinió
Max Cahner (BComú)
La política d’habitatge de l’Ajuntament de Barcelona des de l’arribada de Barcelona en Comú a l’alcaldia de la ciutat es basa en un principi clar i inamovible: l’habitatge és un dret fonamental, un bé de primera necessitat, no un bé d’inversió. Ha de ser així per garantir una vida digna a tothom.
Des del Govern del Districte estem portant a terme propostes innovadores tenint en compte nous reptes que hem d’afrontar com l’envelliment de la població. Juntament amb entitats socials, associacions de veïns i professionals del sector estem treballant en la construcció de nous pisos de lloguer públic, mobilitzar habitatges buits i promocionar el cohabitatge com a nova forma d’accés i concepció de la llar. Accions que se sumen al reforç i ampliació dels recursos municipals existents, com els ajuts al lloguer, a la rehabilitació amb criteris socials i ambientals, ajuts per fer front als pagaments dels préstecs hipotecaris, així com la creació de nous serveis, com la unitat antidesnonaments, que atura el 93% dels desnonaments de famílies en situació de vulnerabilitat.
Cap ajuntament se’n sortirà per si sol. Cal interpel·lar a qui té les competències i la capacitat de produir canvis legislatius. La Generalitat i l’Estat han d’abordar els quatre aspectes clau que tota política d’habitatge necessita: desnonaments, regulació de lloguers, finançament i fiscalitat.
- Cal consolidar i ampliar la protecció antidesnonaments per donar suport a les llars que pateixen una situació de vulnerabilitat i es troben en risc d’expulsió.
- Les actualitzacions dels lloguers han de produir-se de forma raonable, això vol dir regular els lloguers per tal de generar l’estabilitat necessària per a fer un projecte de vida a més tres o cinc anys vista, igual que es va fer amb les hipoteques.
- S’ha d’impulsar una reforma fiscal que penalitzi l’especulació immobiliària i afavoreixi l’habitatge de lloguer assequible i de qualificació indefinida.
- És indispensable assignar un finançament a les polítiques públiques d’habitatge a escala estatal.