Diumenge 23, juny 2024
18.4 C
Sant Gervasi
18.4 C
Sarrià
Publicitat

Carlos de Salvador Planas i una nissaga de dentistes

Publicat el 26.11.2016 14:30

Treballant a Sant Gervasi

Fotografies: Javier Sardá; textos: J. Sardá i J. Mestre

20161006trabajandosantgervasiocarlosdesalvadorortodental_dsc7731La família Planas és originària d’Olesa de Montserrat. Al segle XIX eren els masovers de la finca del virrei Amat del Perú, que va ajudar el fill de la casa, el besavi de Carles, finançant els seus estudis en la llavors llunyana Barcelona. D’aquesta manera, es va iniciar la vocació de la família Planas, amb Martí que va ser el primer dentista de la família, establert a Barcelona des de 1900, amb consulta a la Ronda Universitat.

Publicitat

El fill de Martí va ser Pere Planas Casanovas (1912-1994) a qui és reconeix la seva aportació en el tractament bucal, a partir de l’estudi i la importància dels moviments, les forces i tensions de la boca en els processos de masticació com a procés previ a la restauració i correcció de les peces afectades. Va ser una gran aportació al sector ortodontista.

Publicitat
A sobre, dues fotografies amb motllos d'ortodòncia de la consulta del doctor de Salvador. A la imatge destacada, Carlos de Salvador. Fotografies de Javier Sardá
A sobre, dues fotografies amb motllos d’ortodòncia de la consulta del doctor de Salvador. A la imatge destacada, Carlos de Salvador.
Fotografies de Javier Sardá

Pere Planas es va casar amb Josepa Ferrer que vivia a Sant Gervasi, i van anar a treballar i viure a Madrid, els anys trenta. A Madrid, la filla es va casar amb Carlos de Salvador Tarré. L’inici de la guerra va portar Pere a l’exili, a França, on va arribar per mar en una petita embarcació de vela, i després va anar a Portugal on vivia la seva tia i, des d’allà, van fer venir a la dona, la Josepa.

Després de la Guerra Civil espanyola, la família es va instal·lar a Sant Gervasi. Pere Planas va muntar la Societat Espanyola d’Ortodòncia (CALMO), en temps de la dictadura, quan estava prohibit l’associacionisme. Va ser gràcies a un client agraït, ministre del règim, que la va legalitzar com una associació científica dedicada a la recerca de l’ortodòncia. Anys després, va muntar el CIRNO, societat destinada a la divulgació de la RNO (Rehabilitación Neuro-Oclusal).

Segona Carlos, qualsevol especialitat mèdica,
si és vocacional, aporta valor i el futur de cadascun
ha de partir d’una decisió personal

Carlos de Salvador Planas és nét de Pere Planas, i fill de Sant Gervasi. La seva vida es va segellar al barri en conèixer a Sílvia Jover Sensat, la seva esposa, de vacances a Menorca. La proximitat de la casa al treball li permet anar caminant a la feina. Els fills majors, Nacho i Helena, s’ha interessat per altres professions, tot i que l’Helena s’ha decantat pel màrqueting en el sector HealthKare. Queda per veure si la Bea, la filla petita, que li ha insinuat la possibilitat d’estudiar la professió familiar. Com és lògic, Carlos creu que qualsevol especialitat mèdica, si és vocacional, aporta valor i el futur de cadascun ha de partir d’una decisió personal.

foto10001_drpedroplanascasanovasclasemagistralCarlos segueix l’experiència i coneixements que li va transmetre el seu avi de primera mà, amb la preocupació en l’equilibri de forces, conseqüència directa del correcte creixement i desenvolupament d’ossos i músculs a partir de la masticació com a factors causants de microtraumes que produeixen malalties dentals fins a l’últim extrem. El seu treball es basa en

A dalt, classe magistral de Pere Planas i, a sota, el mateix Pere Planas amb els seus néts, fills de Carlos de Salvador, a la consulta. Fotografies cedisdes per Carlos de Salvador
A dalt, classe magistral de Pere Planas i, a sota, el mateix Pere Planas amb els seus néts, fills de Carlos de Salvador, a la consulta.
Fotografies cedisdes per Carlos de Salvador

l’estudi i tractament per arribar a la masticació correcta que eviti deformacions, traumatismes i per tan mals majors. En temps de l’avi, els ortodontistes eren poc més de cinc en tota Espanya, però avui dia ja és una professió estesa i reconeguda. L’ortodòncia tendeix a distanciar-se del diagnòstic dental tot i que Carlos és partidari de la combinació de les activitats de dentista i ortodontista.

Actualment està centrat en dos treballs, la consulta de dentista i els cursos que imparteix al costat de la doctora Catalina Canalda, a dentistes de tot el món. En aquests cursos, que es fan a la consulta que va inaugurar l’avi al carrer Freixa 39, es difon el coneixement de la masticació.

Carlos defineix el seu treball com ortodontologia biològica com a prèvia a la mecànica, que també és necessària. Una de les seves màximes és evitar l’extracció de peces sense necessitat obligada.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.