Divendres 13, setembre 2024
15.1 C
Sant Gervasi
15 C
Sarrià
Publicitat

El carrer Anglí a Sarrià, l’antic vial que unia amb tramvia les Tres Torres amb el funicular de Vallvidrera

A la part nord s'hi van aixecar diverses torres, com la que es va fer per subscripció popular a l'alcalde del moment a Barcelona, Francesc de Paula Rius i Taulet

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el 15.5.2024 23:35

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

El carrer Anglí està situat entre els barris de Sarrià, la part alta coneguda anteriorment com a carrer de Sant Lluís, i de les Tres Torres, la part entre la Bonanova i la Via Augusta, conegut com a carrer de Galvany. La dedicació del nom d’Anglí es va aprovar el 1931. El projecte d’aquests vials apareix en el plànol d’alineacions de Francesc Mariné, de 1889. Per aquest vial passava el cèlebre tramvia d’Anglí, el Tramvia de Cinc, inaugurat el 1906 i que unia l’estació de ferrocarril de les Tres Torres amb l’estació del funicular de Vallvidrera. Va estar actiu fins a la Guerra Civil.

Publicitat

La urbanització va començar per la part nord, al carrer de Sant Lluís, i a partir de tres grans institucions religioses: el Col·legi de Sant Ignasi (construït el 1892), el monestir de Sant Pere de les Puel·les (1876) i el convent i escola de la Divina Pastora (1880), a la cantonada nord amb la Bonanova. També s’hi van aixecar diverses torres, com la que es va fer per subscripció popular a l’alcalde Francesc de Paula Rius i Taulet, i que es va regalar a la seva vídua el 1895.

Publicitat

Rius i Taulet va ser l’alcalde que va convertir Barcelona en una ciutat moderna, arran de l’Exposició Universal de 1888. També va ser el promotor de la primera agregació dels pobles del Pla, que no va afectar Sarrià. Molt a prop del passeig de la Bonanova, al costat est, hi havia la Torre del Llamp, coneguda amb aquest nom per la caiguda d’un llamp el 25 de juliol de 1896, mentre s’estava construint; era la Villa Sofía, obra d’Adolf Ruiz Casamitjana. Al costat, hi havia una torre construïda el 1920 per l’arquitecte Lloret. Cap al 1930, la major part d’aquest tram de carrer estava urbanitzat, sobretot amb torres. En una d’aquestes, a partir dels anys noranta, hi va viure el sociòleg Salvador Giner.

La part baixa d’Anglí, conegut com a carrer de Galvany fins al 1931, es va urbanitzar posteriorment, sobretot a partir dels anys trenta, també amb torres i cases unifamiliars. Com que hi havia molts solars sense edificar, durant diversos anys s’hi muntava un envelat per la Festa Major de Sarrià, a l’altura del carrer de Rosales. En una d’aquestes festes va actuar la coneguda cantant d’òpera Maria Barrientos. En un edifici del carrer hi va viure el polític socialista Joan Reventós.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.