22.3 C
Sant Gervasi
| Dijous 19 de maig de 2022 |
Publicitat

Carrer de Ganduxer

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

És una artèria que, en sentit sud-nord, va des de la Diagonal fins al passeig de la Bonanova, tot travessant la Via Augusta i la Ronda del General Mitre. És actualment una de les vies principals de trànsit de la zona oest de Sant Gervasi.

Els seus orígens són a mitjans del segle XIX, quan Pau Ganduxer, hereu d’una gran propietat que s’estenia al sud de la finca de torre Vilana i quedava delimitat pels actuals carrers de Mandri i Escoles Pies. El mas quedava a la part sud de la propietat, sota mateix del turó de Monterols. En el projecte urbanístic de 1876, a part del Ganduxer també es preveu obrir un altre vial paral·lel, el carrer de Sant Josep (avui Torres i Pujalt), i els transversals de Carrancà i Aymerich (avui Cerignola). L’obertura definitiva es va fer el 1889, entre el carrer de Dalmases i l’avinguda del Ferrocarril (avui Via Augusta) i s’hi van construir convents de monges com el de Santa Teresa, Sant Josep o la Congregació de Maria Reparadora. També s’hi van anar edificant grans torres, sobretot a la part fins al carrer Modolell, que es va obrir el 1901. Finalment, l’any 1932 s’aprova el projecte urbanístic per fer arribar fins a la plaça Sant Gregori Taumaturg, i el 1946 va arribar a la Diagonal.

Publicitat

D’aquesta època, concretament l’any 1947, Joan Perucho ens ha deixat una evocadora descripció de la part propera a la Diagonal: “La calle de Ganduixer es una calle recoleta y solitaria perfumada por los eucaliptos que penden de las cercas de los jardines. A veces tiene un aire de carretera con el brusco irrumpir de una pequeña caravana de coches. El polvo, entonces, forma lentos remolinos que se disipan por encima de unos diminutos campos de futbol”1.

Referència:

Publicitat

1 Julià Guillamon: Joan Perucho, cendre i diamants. Biografia d’una generació, Galàxia Gutenberg, 2015, p 153

A la fotografia, vista del mas Ganduxer cap a principis del segle XX. En un segon pla, a la dreta, torres al cim del turó de Monterols.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.