Dijous 22, febrer 2024
14 C
Sant Gervasi
13.9 C
Sarrià
Publicitat

Collboni: “Els socialistes som els qui més hem invertit al districte”

El Jardí entrevista Jaume Collboni (PSC), alcaldable a les eleccions municipals per Barcelona del 26-M

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 16.5.2019 11:00

Política

Carme Rocamora

DIGUI’M…

Publicitat

Un carrer: Reis Catòlics

Publicitat

Una plaça: De Sarrià

Un parc: Del Putxet

Un barri: La Bonanova

Un personatge il·lustre: Joan Reventós

 

Els resultats de les eleccions generals han estat una injecció d’energia per al socialisme a la ciutat. Tant, que Jaume Collboni ja afirma veure’s com l’alcalde que gestioni Barcelona el següent mandat. El candidat del PSC ha viscut a molts llocs de la ciutat: al Baix Guinardó, al Poblenou, al Gòtic i a l’Eixample, ara en un pis en propietat.

Acostuma a fer els desplaçaments a peu, sempre que pot, i l’última cosa que ha comprat va ser una cantimplora. L’última manifestació? “L’1 de maig”. D’una persona valora que sigui bona, i d’un oponent, que respecti. Del districte, diu que li agrada molt anar al Mercat de Galvany, però sobretot “estar implicat en el projecte de construcció de la biblioteca de Sarrià”.

Quin és el seu principal rival?

El mal govern.

Quin és el seu projecte general per Barcelona?

Per mi Barcelona és una ciutat oberta, tolerant i un referent en els principis democràtics. El nostre model de ciutat es basa en la cohesió social, el dinamisme econòmic, la cultura i una visió metropolitana per fer front als principals reptes.

I quina és la seva visió de Sarrià – Sant Gervasi?

És un dels districtes més dinàmics de la ciutat, un autèntic districte del talent amb institucions educatives, I+D+I, startups, autònoms… És aquest talent i la innovació tecnològica una de les potes estratègiques en les que es basa el nostre projecte.

El dèficit d’inversió al districte és històric. També en els seus mandats…

Els socialistes som els qui més hem invertit al districte, i les dades ho demostren. Va ser en el darrer mandat socialista, amb Jordi Hereu al capdavant, quan es va invertir més a Sarrià-Sant Gervasi: 855€ enfront els 643€ durant el mandat de Trias i els 314€ per habitant del mandat de Colau.

Cal descentralitzar Barcelona donant més força als districtes?

Sí. L’any 2018 ja vam reclamar que es destinés 10 milions d’euros més als districtes, per dotar-los d’un fons per a que cada districte destinés els diners segons les necessitats detectades a cada territori i que no es cobreixen des de les àrees centrals de l’Ajuntament. Creiem que des dels districtes es poden donar respostes més ràpides i acurades a les famílies en temes d’ajuts socials, educació o cultura. D’altra banda, quan sigui alcalde proposaré descentralitzar encara més la gestió amb les Àrees de Proximitat Social comunitària. En poques paraules: unes divisions territorials d’entre 6.000 i 8.000 habitants que seran la referència per prestacions socials.

Cal retirar cotxes del districte?

Donarem un impuls al transport de proximitat, entre ells al bus del barri, i garantirem una correcta connexió de la part alta amb la resta de la ciutat amb la unió del tramvia per la Diagonal. Una de les nostres prioritats pel que fa a infraestructures de transport és la finalització de la L9, que unirà tota Barcelona i que ha de ser par important d’aquesta inversió en transport públic que afectarà molt positivament la ciutat de Barcelona i, en concret, el districte de Sarrià – Sant Gervasi. Amb les apostes de transport públic reduirem la contaminació i farem que Barcelona lideri l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible que marca l’Agenda 2030, signada per 192 països de les Nacions Unides.

“Estem a favor de la pacificació de determinades zones. Del que no no estem a favor és del nyaps que ha fet la senyora Colau”

Què pensa de les superilles? Fa poc a la Bonanova n’ha sorgit una demanda

Hi ha zones de superilles que poden funcionar, i d’altres que no. Estem a favor de la pacificació de determinades zones. Del que no no estem a favor és del nyaps que ha fet la senyora Colau en algun punt de Barcelona, ja que pacificar no vol dir pintar el terra de colors i posar arbres, i dir que allò és una superilla. Això de les superilles, que existeixen ja fa 20 o 30 anys, té a veure amb la morfologia urbana, i per això a llocs com la Vila de Gràcia o el Mercat de Sant Antoni funcionen, però no deixen de ser pacificacions. Cal més diàleg i arribar a acords amb els veïns i les entitats per destriar si cal o no una superilla o com ha de ser la pacificació de determinats carrers o zones.

És necessari acabar de desenvolupar la xarxa de carril bici?

Colau ha mesurat el seu èxit en quilòmetres de carril bici sense tenir en compte les necessitats de cada zona i sense consultar els veïns, com ha passat al carrer Ganduxer.

Aposten per estendre la recollida selectiva porta a porta?

Els socialistes, quan formàvem part de l’acord de govern, vam iniciar el projecte de porta a porta amb una prova pilot a Sarrià amb la qual voliem apostar per millorar la qualitat de l’espai públic. I va funcionar ja que al temps que retiraven contenidors de reciclatge, es milloraven els percentatges de recollida selectiva, sent ara del 55% mentre la mitjana de la ciutat és entorn al 30%. Per això volem estendre aquest projecte a la resta de la ciutat i, en conseqüència, a altres barris del districte.

 “Construirem habitatges protegits a Sarrià-Sant Gervasi, com vam fer al darrer mandat”

Hi ha joves del districte que han de marxar a altres llocs perquè no poden pagar el lloguer

La qüestió de l’habitatge és el gran fracàs del mandat Colau. Dels 8.000 habitatges públics que va prometre, tanca el mandat amb poc més de 800. Però, a més, Barcelona registra ara el màxim històric de sol·licitants d’habitatge públic, més de 40.000. Estem molt preocupats també per com s’ha incrementat el preu del lloguer a Barcelona des de 2015 en general (21%) i al districte de Sarrià-Sant Gervasi en particular (19,1%). Proposem accelerar el ritme de creació d’habitatge amb 1.000 habitatges públics l’any, i proposem mesures com rehabilitar finques a canvi que aquestes permetin construir-hi habitatge dotacional. Construirem habitatges protegits a Sarrià-Sant Gervasi, com vam fer al darrer mandat. Posant èmfasi en l’habitatge dotacional per a joves i persones grans.

“Les darreres quatre escoles bressol que s’han fet al districte, les vam fer els socialistes”

L’oferta d’educació pública a alguns barris és força limitada…

Les darreres quatre escoles bressol que s’han fet al districte, les vam fer els socialistes, perquè entenem que hem de tendir cap a la universalització de l’educació 0-3 anys i això significa ampliar el parc d’escoles bressol municipals. Aquest mandat ha estat un fracàs en aquest sentit: mentre el darrer alcalde socialista, Jordi Hereu, va construir prop de 40 escoles bressol, Colau no n’ha fet ni 4. També hi ha mancances de centres educatius públics i per això cal revisar els que hi ha, i dissenyar un pla d’equipaments educatius. És cert que part del problema és que la Generalitat no ha complert amb els seus compromisos de construcció d’escoles i instituts a la ciutat signat el 2015, però la senyora Colau no ha estat prou diligent en reclamar-ho.

“La biblioteca ha estat víctima de les retallades de Colau per quadrar els pressupostos mal fets”

Vosaltres heu estat a govern aquest mandat i la biblioteca de Sarrià no s’ha fet realitat

Quan formàvem part del govern municipal, nosaltres vam donar un impuls a la seva construcció. Amb la nostra sortida, la situació ha quedat paralitzada. Els governs Trias i Colau no han estat capaços de tirar el projecte endavant, que vam deixar en el mandat Hereu reservat i amb les fases inicials encarrilades. La biblioteca ha estat víctima de les retallades de Colau per quadrar els pressupostos mal fets, però serà una de les nostres prioritats en el proper mandat.

Donar espais als joves ha de ser una prioritat?

En aquest districte manca un Pla Estratègic d’Equipaments que ha de ser molt participat i pactat amb tots els agents. Les necessitats dependran de la zona. Al Putxet els veïns no volen un equipament de joves a la finca de Manacor 1,  sinó un centre cívic; a Vallvidrera els veïns volen un equipament cultural i de salut a l’antic mercat, i a Sarrià sembla que a les Casetes de l’Hort de la Vida els veïns sí que volen un equipament per a joves. Nosaltres vam transformar, amb la participació de les entitats i el Consell de la Joventut, el Centre Cívic de Sagnier en un equipament juvenil.

Jaume Collboni ©Elena Bulet

Quin model de turisme ha de tenir la ciutat?

Turisme de qualitat i descentralitzat, que sigui afavoridor de la convivència amb els barris i els seus veïns. Aquest model ha d’arribar també al districte de Sarrià-Sant Gervasi. Van ser els governs municipals socialistes qui van portar les línies d’autobús turístics al districte i l’experiència ha estat molt ben valorada, especialment pel comerç de proximitat.

“Les millores que s’han produït al districte en el mandat actual les vam impulsar els socialistes amb el regidor Daniel Mòdol al capdavant”

Quin balanç fa dels mesos de gestió al districte del regidor Daniel Mòdol?

Les millores que s’han produït al districte en el mandat actual les vam impulsar els socialistes amb el regidor Daniel Mòdol al capdavant. Moltes vegades forçant la màquina, ja que el govern de Barcelona en Comú no veia massa necessari dur a terme cap intervenció.

Per què els convé als ciutadans d’aquest districte que vostè sigui l’alcalde?

Perquè seré l’alcalde de tothom. Governaré tenint la ciutat al cap i a tots els barcelonins al cor, m’hagin votat o no. Barcelona necessita passar pàgina i deixar el procés enrere i el PSC a Barcelona, i jo com a alcalde, som l’alternativa real per posar temes com l’habitatge, la seguretat o l’ocupació al centre de les prioritats. Mai refusaré cap qüestió que tingui a veure amb la ciutat. Tots els problemes i reptes dels barcelonins i barcelonines seran també els meus, siguin o no de la meva competència. Sempre seran de la meva incumbència.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.