Societat
Jesús Mestre Campi
La pandèmia de la covid-19 i els mesos de confinament van ser un cop dur per a moltes entitats socials i culturals, sobretot les de caràcter més tradicional. Aquelles on part del seu sentit per existir és facilitar el contacte humà, la sociabilitat. En tallar-se la relació personal, la xerrada espontània i l’abraçada, moltes entitats s’han quedat sense gent i, per tant, sense vida.
Evidentment, aquesta crisi no ha estat de sobte, ja abans de la pandèmia alguns sectors d’entitats tradicionals tenien problemes per l’envelliment de la massa social i la manca de relleu en els sectors joves. L’associacionisme i el voluntariat, valors de sempre d’aquestes entitats, són conceptes que es van transformant com ho fa la mateixa societat.
Dues de les cinc colles ja han desaparegut
Les colles de Sant Medir de Sarrià i Sant Gervasi, la majoria d’elles amb més de cent anys d’història, estan passant moments difícils. Algunes, com l’Agrupació Bonanova i la Jovenívola de Sarrià, han plegat, i les tres que queden, l’Antiga de Sant Gervasi, la Nova de Sarrià i la Humorística, tenen un futur incert.
Aquestes colles, tot i rebre algunes subvencions, tenen altes despeses: lloguer de cavalleries, de camions, compra de caramels, etc. Si són molts socis, les despeses queden més repartides i no és cap càrrega per a ningú. És com qualsevol quota que tenen els socis de les associacions. Però, si són pocs socis, les costes pesen molt i són difícils d’assumir.
La Humorística, amb un sol burret
La Colla Humorística, la dels burrets, ubicada des de fa més de 110 anys al barri del Farró, passa per un moment delicat. Fa uns anys es va tancar Cal Benet, el bar de la plaça de Mañé i Flaquer, regentat per la família Iserte, que era el punt de trobada de la colla. Poc després va morir Joan Iserte, el cap de colla de tota la vida, i altres socis que també eren fonaments per donar vida a l’associació.
La situació s’ha agreujat amb la pandèmia i actualment la colla disposa de pocs socis, i les despeses s’estan convertint en una càrrega difícil de poder mantenir. La colla no plegarà, tornarà a sortir per Sant Medir el març del 2024, un any més, això sí, amb un sol burret. Però, si no hi ha més subvencions que redueixin les despeses o, sobretot, més socis, la seva continuïtat serà difícil.
En aquest sentit, des de la colla es fa un crit demanant que més farronencs s’adhereixin a una associació molt vinculada a la història i la identitat del Farró. És una alerta que també és vàlida per a la resta de colles de Sarrià i Sant Gervasi. La cultura popular d’aquests barris també viu amb les colles de Sant Medir. Deixarem que aquesta tradició acabi morint?