23.4 C
Sant Gervasi
| Dilluns 20 de setembre de 2021 |
Publicitat

Comencen les xerrades sobre assessorament energètic al districte

Publicitat
Publicitat
Carme Rocamora
Cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada

Notícies del Districte

Juanjo Compairé

Aquest dimarts 22 de gener han començat a Vil·la Florida les xerrades d’assessorament energètic adreçades a la població del districte. Es tracta d’una iniciativa municipal, eminentment pràctica. Les sessions tindran lloc a diferents equipaments i corren a càrrec de Justo Martín (Vegeu l’agenda d’El Jardí).

Amb els rebuts a la mà

La primera sessió està dedicada a entendre els rebuts de llum, gas i aigua. Comencem per l’electricitat: com podem saber si tenim una tarifa de mercat lliure (sense límit) o una tarifa regulada (que té un límit marcat pel Govern, molt més interessant)? Com sabem si podem tenir dret a un bonus social, cosa que significaria un descompte del 25%? Quins avantatges i inconvenients tenim si contractem amb altres empreses, com ara “Factor energia” o una cooperativa com ara “Som energia”? Com apuntar-se a la nova empresa elèctrica municipal “Barcelona energia”?

Quan parlem de l’aigua, hem de tenir en compte quantes persones conviuen en l’habitatge (si són més de 3 tenim dret a una “ampliació de tram” (ampliació del mínim que es paga a una tarifa més econòmica). Quines famílies tenen dret al “cànon social”? Hi haurà també altres tipus de xerrades sobre com estalviar energia, com reclamar, etc.

El paper de l’Ajuntament

Des de fa temps estem veient anuncis municipals penjats a les parades de bus insistint en el dret a l’energia. “Passar fred a casa no és normal. L’energia és el teu dret”, hi diu en aquests cartells. Efectivament, de forma paral·lela a les oficines d’habitatge, han anat apareixent punts d’assessorament energètic. Cada ciutadà o ciutadana s’hi pot adreçar per rebre informació gratuïta sobre les qüestions abans esmentades o d’altres. Per a Sarrià Sant Gervasi el punt està situat a Les Corts, al carrer del Remei, 9, en horari de dimarts i dijous de 9 h a 14 h i dijous també de 15 h a 19 h.

Aquesta oficina s’encarrega també de fer de mitjancera amb les companyies en cas de talls de subministrament o de risc d’exclusió residencial. En Justo Martín afirma que s’han posat moltes multes a les companyies per incompliment dels deures socials.

Justo Martín és l’encarregat de presentar les xerrades sobre drets de la ciutadania © Juanjo Compairé

La pobresa energètica

Si hem arribat a veure algun incendi en habitatges, ocasionat per persones que, en no poder pagar el rebut, s’escalfaven cremant fustes a casa, darrere d’aquests casos extrems hi ha molts altres casos de pobresa energètica. No debades, tenim unes tarifes elèctriques entre les més elevades d’Europa.

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí. Entre tots garantirem el futur de la publicació!

Fes-te subscriptor

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu? Fes-te subscriptor per només 5€ al mes i passa a formar part de la comunitat El Jardí

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.