Societat
El Jardí
L’alumnat de l’Institut Escola Costa i Llobera, a Sarrià, i de l’Institut Milà i Fontanals, a Ciutat Vella, han elaborat un informe amb propostes per fer de les escoles i els instituts espais segurs per al col·lectiu LGTBIQ+. Les recomanacions, s’emmarquen en el projecte ‘Transgredint la norma!: Comunitats globals lliures de LGTBIfòbia’, iniciativa finançada per l’Ajuntament de Barcelona. “Són recomanacions per implementar en els centres educatius amb l’objectiu de millorar la inclusió de les persones diverses sexoafectivament i de gènere”, explica la tècnica de l’Assemblea de Cooperació per la Pau (ACCP) -una de les entitats impulsores-, Sara Ortiz.
A l’Institut Escola Costa i Llobera, tot i que es percep generalment com un espai segur en matèria de drets LGTBIQ+, un 30% de l’alumnat admet haver normalitzat algun insult homòfob, un 47% ha presenciat situacions d’homofòbia al centre i un 22% les ha patit en primera persona. D’entre les agressions més comunes, destaquen les bromes i els insults. L’alumnat també destaca que a més d’actituds lgtbifòbiques, es fan comentaris masclistes i feixistes a les aules.
L’alumnat identifica hostilitat per part de l’entorn més proper
Una altra de les problemàtiques que s’ha posat damunt la taula, ha estat la de la percepció que tenen els joves sobre l’acceptació o rebuig per part de les famílies. Bona part de l’alumnat identifiquen hostilitat per part de l’entorn més proper, i en el millor dels casos, acceptació relativa o indiferència. En aquest sentit, una de les recomanacions que fan als centres és “implicar més a les famílies per revertir la sensació de poc suport familiar”.
Algunes d’aquestes recomanacions perquè les escoles siguin espais lliures de violències, han estat formar a l’alumnat i el professorat i difondre els protocols davant d’agressions lgtbifòbiques entre els referents, “perquè tot i que existeixen, s’ha detectat que en molts casos no es coneixen en profunditat”.
Un estudi fet pels alumnes que participen en la Comissió de Gènere
L’estudi l’han fet els alumnes que participen en les comissions de gènere dels centres, i la metodologia ha estat fer enquestes i entrevistes personals a alumnat i professorat amb la finalitat de detectar com és d’inclusiva l’escola i, a partir d’aquí, poder fer recomanacions per millorar els espais.