Dijous 19, setembre 2024
17.8 C
Sant Gervasi
17.7 C
Sarrià
Publicitat

Consells de seguretat per als telèfons mòbils

Publicat el 10.5.2018 16:00

Mossos d’Esquadra

Xavier Boned

El furt i robatori de mòbils s’ha convertit en els darrers temps en un dels principals motius de denúncia. A Catalunya es denuncia la sostracció de milers de telèfons cada any. Per aquest motiu, des de la Policia de la Generalitat-Mossos d’Esquadra, us facilitem una sèrie de consells per protegir el vostre dispositiu i les dades que hi teniu emmagatzemades.
Quan adquiriu un nou terminal heu de guardar el número de l’IMEI, donat que el necessitareu en cas de pèrdua o robatori. El podeu obtenir marcant al telèfon la seqüència *#06#. No és recomanable emmagatzemar l’IMEI al terminal. Utilitzeu el sistemes de seguretat que ofereix l’aparell com posar un PIN, una contrasenya o un patró gràfic. És important preservar la intimitat quan cliqueu el PIN. Els aparells més moderns utilitzen sistemes com l’empremta dactilar o el reconeixement facial. Activeu o instal·leu una aplicació antirobatori que permeti esborrar les dades i localitzar el telèfon un cop sostret. Guardeu la factura de compra i el número de sèrie de l’aparell. En cas de recuperar el telèfon, aquestes dades serviran per identificar l’aparell i retornar-lo al propietari.

Publicitat

Un objecta preuat per als delinqüents

Publicitat

En el dia a dia, els mòbils són un objecte preuat per als delinqüents. Utilitzeu-lo de manera discreta evitant fer ostentació de l’aparell i sense perdre de vista el que passa al voltant. Heu de tenir especial cura en locals públics com els bars, restaurants, discoteques, platges o el transport públic, els lladres tenen predilecció per aquests llocs. Si no l’utilitzeu, l’heu de tenir ben guardat en un lloc que no sigui fàcil d’agafar. Recordeu fer una còpia de seguretat de la informació que teniu emmagatzemada. No és gens recomanable tenir al telèfon informació personal sensible, contrasenyes bancàries o números de targeta de crèdit. Sospiteu de les trucades i SMS de desconeguts i ocults. No proporcioneu dades personals si no esteu del tot segurs que coneixeu la persona amb la qual esteu parlant per telèfon. Eviteu connectar-vos a xarxes ‘wifi’ desconegudes o obertes (sense contrasenya d’accés), algú podria accedir i tenir control a les pàgines que navegueu, les operacions que hi realitzeu i a les vostres xarxes socials.

Si tot i les precaucions que preneu perdeu o sou víctima del robatori del telèfon mòbil, denuncieu-ho el més aviat possible a la dependència policial més propera. Bloquegeu immediatament la línia de telèfon amb el vostre operador (el bloqueig és immediat i no es podran fer trucades ni realitzar cap frau amb la vostra targeta SIM). Si no esteu segurs que l’heu perdut, bloquegeu la línia igualment, el desbloqueig també el podreu fer de manera immediata. El bloqueig de la línia i de la targeta SIM impedeix que es facin trucades des del telèfon sostret o perdut o que es consumeixin dades.

Què passa amb els telèfons robats si no ha estat bloquejat l’IMEI? Poden ser venuts a botigues de segona mà, a particulars mitjançant internet o ser exportats a altres països per la seva venda.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.