Dimarts 19, març 2024
17.6 C
Sant Gervasi
17.5 C
Sarrià
Publicitat

Conservar els aliments a l’estiu

Les altes temperatures i la humitat també són l’ambient idoni per la proliferació de bacteris alimentaris

Publicat el 22.7.2021 7:00

Cuina i Nutrició

Anna Vilarrasa

Entrem de ple a l’estiu, un moment perfecte per gaudir de pícnics, barbacoes i àpats a l’aire lliure amb la família o els amics. Però les altes temperatures i la humitat també són l’ambient idoni per la proliferació de bacteris alimentaris, així que hem de tenir en compte una sèrie de passos perquè els aliments que mengem en aquestes ocasions també siguin segurs. 

Publicitat

Seguir els consells bàsics que us expliquem a continuació ajudarà a reduir aquest risc i a evitar que s’acabin espatllant els nostres plans.

Publicitat

Higiene

Les mans, les superfícies de treball i els utensilis de cuina han d’estar ben nets abans de començar a manipular aliments. També és necessari netejar les safates o plats que han contingut aliments crus abans de posar-hi cap aliment ja cuit. 

Si es preveu sortir a algun lloc que no estigui acondicionat per menjar fora és important portar aigua o tovalloletes humides per poder rentar-nos les mans. A més, en aquest cas, és aconsellable rentar i eixugar bé les fruites i verdures abans de sortir de casa. 

Separar

Alguns aliments crus com la carn, el peix i els ous són molt susceptibles de fer-se malbé. Per evitar que contaminin altres productes enmagatzemats de la nevera és important mantenir-los en els envasos originals o en contenidors especials que evitin la pèrdua de sucs. 

A l’hora de manipular-los, no s’han de fer servir els mateixos utensilis per tractar els crus i els cuinats, ja que, si no, podria provocar contaminació creuada. 

Cuinar

Els bacteris que causen problemes alimentaris es desenvolupen molt bé a temperatures entre els 4 i els 60 graus. Per això, una manera de controlar-ne la proliferació és aplicar calor suficient a l’hora de cuinar.

Tant si els preparem al moment com si són per emportar ens hem d’assegurar que la carn i el peix quedin cuits en la seva totalitat. En el cas de les truites han d’estar ben quallades i s’han d’evitar les preparacions i salses a base d’ou cru. 

Un cop cuits tots els plats s’han de mantenir en fred el més aviat possible. 

Conservar la cadena de fred

Tot el menjar s’ha de conservar a la nevera a una temperatura inferior als 4 graus i s’ha de mantenir en fred fins al moment de la cocció o consum. Si fem una barbacoa, per exemple, s’ha de treure els aliments de la nevera just abans de la cocció.

En el cas dels pícnics i les excursions, prepararem les bosses amb el menjar a l’últim moment. El millor és col·locar-lo en una nevera portàtil just abans de sortir de casa. A més, és important fer servir recipients adequats, que tanquin bé, i portar cada preparació per separat. 

La nevera s’ha de mantenir a l’ombra en tot moment i obrir-la el mínim possible durant aquesta estona per evitar que perdi fred. És una bona idea portar-ne una altra per a les begudes, atès que es consumeixen més sovint. Tant els aliments crus com els cuinats s’han de mantenir a dins fins al moment de servir o cuinar. 

Anna Vilarrasa és dietista.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.