Política
Carme Rocamora
El passat cinc de maig es va celebrar el Consell Plenari del Districte, per primera vegada de forma telemàtica a causa del coronavirus, en què la majoria dels grups van coincidir que les prioritats són la reactivació econòmica i l’ajuda al comerç, en especial el de proximitat, i no deixar aparcades les inversions programades per a Sarrià – Sant Gervasi.
El plenari va poder seguir-se a través de la web de l’Ajuntament i també a Youtube, i els veïns i entitats van poder fer arribar les seves preguntes a través d’una aplicació fins a la tarda del dia abans. Hi va haver alguns problemes derivats d’aquesta nova realitat: molts consellers no tenien la càmera encesa per garantir que la connexió fos prou bona, i la conciliació també va ser protagonista quan la regidora presidenta, Eva Parera, es va haver de desplaçar a un altre espai de la casa quan va arribar la seva filla i, en conseqüència, el gos va bordar amb efusivitat.
Més enllà d’aquests incidents quotidians que passen en el dia a dia de moltes persones que han de fer esforços per conciliar feina i cures, el Plenari es va desenvolupar en general amb un to propositiu per part dels grups.
En la primera part, la de l’informe del regidor, Albert Batlle va exposar les actuacions que ha anat fent l’Ajuntament i el Districte arran de la crisi per la covid-19 i també va apuntar algunes dades sobre les afectacions que està deixant la crisi al Districte.
El document, que ha estat consultat per aquest diari, recull que a finals de març les principals gestions del Districte van ser respondre consultes i demandes de neteja d’espais concrets, anàlisi de sancions per desplaçaments innecessaris, alimentació de colònies de gats i queixes per obres privades.
Les actuacions en matèria de drets socials dutes a terme des del Districte, sota la direcció de l’Institut Municipal de Serveis Socials, van ser tasques de desinfecció i ajuda en les feines del Centre Assís, també la reserva de places d’estacionaments per a sanitaris, i, així mateix, es va habilitar un espai al Centre Residencial d’Inclusió (CRI) d’Hort de la Vila, de Sant Joan de Déu, per acollir persones malaltes ━positius no hospitalaris━ amb capacitat per a 30 persones.
Residències de gent gran
Per conèixer la situació de persones usuàries de residències de gent gran, els tècnics van iniciar una ronda de trucades a persones usuàries. Finalment, es va acabar creant un grup de coordinació interinstitucional que assumeix les funcions i es va deixar de fer seguiment des del Districte.
Radars
En el marc del programa d’atenció a persones grans en situació de solitud, el programa Radars, i la suspensió de les trobades entre persones usuàries, els tècnics del Districte han anat fent tasques de seguiment telefònic, així com una campanya per fomentar que els veïns tinguin cura de les persones que ho necessitin i altres mesures.
Persones sense llar
L’Ajuntament també va lliurar un informe que informava que el mes de març s’han detectat 46 persones sense llar al districte: dos menys que el febrer i cinc menys que l’any passat: el percentatge de pernoctacions a Sarrià – Sant Gervasi respecte al total de la ciutat és del 4%.
L’informe també reflecteix que durant aquest 2020 s’han detectat 66 persones diferents pernoctant al districte. Actualment, l’equip del territori té 39 persones amb pla de treball: 22 al carrer i 17 allotjades. S’han desplegat set recursos, allotjant sis persones, i s’ha tramitat documentació personal d’un individu. Per altra banda, s’han rebut quatre demandes d’atenció, tres d’elles provinents de la ciutadania.
Targetes menjador
El Consorci d’Educació de Barcelona va elaborar un informe sobre la distribució de les targetes menjador. D’acord amb aquest, un total de 31.895 alumnes reben algun tipus d’ajut (ajut menjador o menjador gratuït). Al districte s’ha becat 966 alumnes de 50 centres, dels quals, fins al 20 d’abril, han rebut targeta el 53%, el que suposa 509 targetes.
Comunicació
Entre el 14 de març i el 3 de maig s’han publicat a la web del Districte un total de 130 notícies relacionades directament amb la crisi de la covid-19.
Seguretat
Les actuacions de la Guàrdia Urbana s’han concretat en desplegaments i en especial en el reforç de la senyalització, la comunicació i la presència sobretot a Major de Sarrià per “garantir l’ordre a les cues de les botigues”.
Pel que fa a les multes, entre el 16 de març i el 19 d’abril s’han produït 1.756 avisos i s’han posat 252 denúncies per desobediència i incompliment del confinament. En relació amb la resta de districtes, a Sarrià – Sant Gervasi s’ha observat l’índex més baix d’avisos i denúncies a la ciutadania, i també és un dels districtes amb la taxa més baixa d’afectació de contagis.
Pel que fa al període entre el 14/03 i el 16/04 i en comparació amb els mateixos dies l’any 2019, hi ha hagut un descens del 83,38% dels fets penals: l’any passat van ser-ne 1.149 i enguany 191. En el conjunt de la ciutat el descens ha estat d’un 84,36%.
Respostes dels grups polítics
El conseller del Partit Popular, Isaac Martín, es va mostrar en contra de l’anunci de l’Ajuntament d’impulsar un carril bici a la Via Augusta en el marc de les noves mesures de mobilitat anunciades per l’alcaldessa Ada Colau: “Un carril bici a Via Augusta a correcuita ara no toca”, i va demanar més presència de la Guàrdia Urbana al districte per prevenir riscos de furts, ocupacions il·legals i d’altres delictes.
Albert Guivernau (BCanvi) va animar a aprofitar la crisi sanitària per canviar el rumb i redreçar la relació del Govern municipal amb comerciants i autònoms perquè “vagi a millor”, i també va reclamar que s’augmenti la neteja dels carrers del districte després d’haver rebut queixes dels veïns.
Des de Ciutadans, Pedro Miret va demanar treballar per detectar la pobresa “amagada” del districte ajudant els més grans i vulnerables, i també va reclamar saber més informació sobre la resposta d’altres administracions tant municipals, catalanes com estatals a les peticions de Sarrià – Sant Gervasi i la seva gestió.
La consellera republicana Mercè Amat va recordar en la seva intervenció l’esforç del veïnat que aquests dies ha hagut de conciliar el teletreball amb les tasques de cures i la conciliació familiar, i va demanar que, tot i la crisi, no s’abaixi el llistó i es mantinguin les inversions en elements com la biblioteca de Sarrià, a més de repensar la mobilitat i aprofitar l’oportunitat per millorar l’espai públic.
Per últim, el conseller de JxCat Pol Lliró va lamentar que la crisi hagi estat gestionada d’una forma massa centralitzada per l’Estat i que els districtes hagin pogut participar-hi molt poc: “Crisis com aquesta es gestionen millor des de la proximitat”, i va reclamar que si hi ha retallades en les inversions municipals, el districte no torni a ser el més perjudicat de la ciutat.
En el torn decisori, les proposicions del grup, que van ser totes aprovades, van tenir com a element clau l’ajuda al comerç, la reactivació econòmica i propostes per ajudar en la digitalització d’aquells comerços més petits del districte, a banda de garantir-ne la supervivència.
Preguntes de veïns i associacions
Sobre les preguntes que van poder fer els veïns, moltes van anar en la línia del temporal que va provocar diverses destrosses als barris de muntanya. El conseller del PSC Blas Navalón va explicar totes les gestions dutes a terme i coordinades, en part des de l’oficina de Collserola, per poder arreglar problemes derivats d’esfondraments i esllavissades.
Per la seva banda, l’Associació de Veïns de Sarrià va preguntar per l’estat del projecte de la biblioteca. En aquest punt la gerent del districte, Maite Català, va recordar que la planificació era que la licitació es tramités a finals d’abril, però que no ha estat possible per la suspensió dels tràmits: “Es pot demorar, però esperem que no gaire. A hores d’ara aquesta és la situació: estem esperant que es desbloquegi”.