Diumenge 21, abril 2024
13.8 C
Sant Gervasi
13.8 C
Sarrià
Publicitat

Dades i notícies econòmiques postpandèmia, per Joan Buscà

La “pluja de milions” compromesa pel govern espanyol no estava detallada per anualitats

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Opinió

Joan Buscà i Ambrós

Per ara, l’Estat espanyol només ha executat el 8,7 % del Pla Rodalies 2020-2030 de Barcelona. Fins al 2025, l’execució hauria d’haver assolit ja els 2.900 milions. El Pla de Rodalies va ser presentat el desembre del 2020. La “pluja de milions” compromesa no estava detallada per anualitats. Rodalies, Adif i Renfe preveuen executar aquest any el 185 % de la inversió a la Comunitat de Madrid i el 29 % a Catalunya. El Govern pressiona pel traspàs complet de Rodalies a casa nostra.

Publicitat

Quant a l’atur a Catalunya, la bretxa entre les taxes d’atur femení i masculí s’amplia per la covid. Un 29 % del total de dones inactives es dedica a tasques de la llar enfront del 5 % dels homes; més del 30 % de les dones en situació d’atur tenen estudis superiors, el 25 % entre els homes; un 21 % del total de dones aturades té entre 45 i 54 anys, percentatge que es redueix fins al 15,4 % per al mateix col·lectiu dels homes, i l’atur de llarga durada (2 o més anys) afecta 58.800 dones enfront de 40.800 homes.

Publicitat

Pel que fa a la productivitat, el ritme de creixement de la conjuntura econòmica a Catalunya es manté dinàmic. De totes maneres, els riscos vinculats a la inflació i a la manca d’aprovisionaments augmenten. Aquesta millora de la productivitat fa que siguin optimistes les dades de l’ocupació i de la reducció de l’atur. Millora la confiança empresarial. Es recuperen les vendes de vehicles industrials. Tot el contrari amb la de turismes. Les exportacions no paren de créixer i ja són superiors a les del 2019, mentre que la construcció es consolida com amb una recuperació forta i intensa.

En referència al turisme, si es manté la tònica del 2021, es podria tancar l’any amb un volum de despesa turística total proper al 50 % del 2019, és a dir, al voltant de 16.000 milions d’euros.

D’altra banda, segons un recent Informe d’Oxfam Intermón, l’1 % de la població mundial acumula la mateixa riquesa que el 99 % restant. Les vuit persones més riques del món tenen tanta riquesa com el 50% de la població mundial (3.600 milions/ persones), segons la revista Forbes. Arran de la pandèmia, la per- sona més rica del món el 2021 és Jeff Bezos, de 56 anys, fundador i president d’Amazon, amb un patrimoni de gairebé 100.000 milions €. Supera d’aquesta manera Bill Gates, de 64 anys, que liderava aquest rànquing des de feia deu anys amb una fortuna de 86.527 milions €. Segons la revista Forbes, Jeff Bezos guanya a cada segon de rellotge 1.859 € i 159 milions € al dia. El 1979, Jeff Bezos va començar a repartir paquets amb una moto en un poblet de Califòrnia cobrant propines.

Segons l’últim informe Oxfam del 2021, la riquesa de les 10 persones amb més capital econòmic del món ha duplicat els seus ingressos des del març del 2020 al novembre del 2021 (pandèmia) mentre que la resta, el 99 % de la humanitat, s’ha deteriorat. Arran d’aquestes desigualtats, Oxfam calcula que a cada segon de rellotge mor una per- sona per falta d’aliments. Aquesta data equival al fet que cada dia moren 86.400 persones al món per falta d’ali- ments, de les quals 38.000 són infants. Abans de la pandè- mia, 2,1 milions de població negra dels Estats Units serien vives si la seva esperança de vida fos com la de la població blanca. Durant la pandèmia, aquesta xifra ha augmentat fins al 3,4 milions en les persones negres.

Joan Buscà i Ambrós és economista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.