Dissabte 14, setembre 2024
24.6 C
Sant Gervasi
24.6 C
Sarrià
Publicitat

Defensem Can Raventós alerta que portarà el pla a l’Oficina Anticorrupció

La plataforma vincula Albert Batlle i la direcció d'Units amb una de les promotores dels pisos de luxe a la finca

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 21.9.2020 17:49

Societat

Carme Rocamora

La plataforma Defensem Can Raventós porta una setmana de lluita intensa per evitar que s’aprovi al Plenari de l’Ajuntament que se celebrarà aquest dimecres el pla que permetrà la construcció d’una promoció de pisos de luxe a la finca de Can Raventós. La tarda d’aquest mateix dilluns han convocat una trobada informativa per fer soroll i demanar als grups polítics que no permetin que aquest pla tiri endavant.

Publicitat

La plataforma explica en un comunicat que han estat indagant sobre possibles irregularitats en aquest procediment. Expliquen que el Pla Especial es va aprovar inicialment el 29 de novembre de 2018. Després del procés d’al·legacions es va suspendre l’aprovació en el Ple en data del 29 de març de 2019, donant tres mesos als promotors per realitzar les actuacions necessàries per continuar amb la tramitació. Llavors veïns van preguntar al Consell de Barri de Sarrià del 13 de novembre de 2019 sobre aquesta qüestió i el Govern va informar que els promotors del Pla Especial no havien presentat cap documentació, fet que segons apunten des de Defensem Can Raventós, significa la caducitat de l’expedient i l’arxiu de l’expedient per haver passat més de tres mesos des de la suspensió de l’aprovació.

Publicitat

En aquest sentit asseguren que en cas que la promotora presentés un nou pla urbanístic passat aquest termini, aquest hauria de tenir un nou número d’expedient i començar des de zero tots els tràmits. Malgrat aquest apunt, el dimarts de la setmana passada a la Comissió d’Urbanisme de l’Ajuntament es va portar l’aprovació definitiva del Pla Especial de Can Raventós amb el mateix expedient que en teoria estava arxivat.

Per ser aprovat definitivament aquest projecte caldrà una majoria simple al Plenari del dimecres, que s’aconseguiria amb els vots a favor de BComú, PSC-Units, BCanvi i l’abstenció de Ciutadans -que van ser els vots que hi va haver a la Comissió d’Urbanisme-.

Qui és qui?

Defensem Can Raventós ha fet un esquema per desgranar les persones que segons han investigat, hi ha al darrere d’aquesta operació. És una acció promoguda per BIGDAL 500 SL i BeCorp. El secretari de la primera societat encarregada de gestionar l’aprovació del pla és Jaume Nadal -germà del exconseller del PSC Joaquim Nadal- mentre que el conseller delegat és Anton Raventós -empresari membre de la família Raventós. Al mateix temps, el president de BIGDAL és Salvador Ferran Pérez-Portabella -relacionat amb la família Raventós i actual secretari general d’Units per Avançar, partit al que pertanyen en les esferes més altes la gerent del districte, Maite Català, i el regidor del districte, Albert Batlle.

Gràfic fet per la plataforma Defensem Can Raventós
Altres irregularitats

Més enllà d’aquestes relacions, Defensem Can Raventós assegura que el Pla Especial presentat conté “seriosos dubtes” en el compliment de la normativa de protecció del patrimoni arquitectònic de la finca. Recorden que la catalogació de l’edifici obliga a deixar un espai lliure-enjardinat de 10 metres d’amplària al voltant de la casa i afirmen que els plànols presentats no respecten aquesta distància.

També assenyalen que una altra irregularitat del Pla Especial és que el Pla General Metropolità estableix que la profunditat màxima de l’edificació ha de ser de 15.1 m per la qualificació urbanística de la finca, i el projecte arriba a prop de 20 m. D’altra banda en la documentació presentada pels promotors a l’Ajuntament s’esmenta que no és necessari col·locar patis de ventilació als habitatges ja que per una fondària edificable de 15,1m no cal. Per tant, tot i tenir una fondària de 20m, no tindrien ventilació.

Per l’amplada del carrer, exposen que el PGM defineix una alçada màxima de 10,6 m i que correspon a planta baixa més dos pisos. El projecte presentat, i que el grup municipal de govern vol aprovar el proper dimecres 23, proposa planta baixa més tres pisos que són més de 13 metres d’alçada.

Oficina Anticorrupció

Defensem Can Raventós lamenta que en tot aquest procés hagin estat privats a accedir a l’expedient “per conéixer en profunditat el projecte”, i reclamen que l’Ajuntament estudiï una fórmula que doni lloc a una permuta per a què la propietat pugui edificar en un altre espai del districte, passant la finca a ser d’ús públic; i que es requalifiqui el jardí com a zona verda protegida per a gaudi del veïnat. Per això mateix, a l’acte d’aquest dilluns tarda on hi han assistit una cinquantena de persones han anunciat que en el cas que el pla s’aprovi dimecres, portaran les investigacions a la Fiscalia Anticorrupció per tal que se’n derivin les accions que calguin.

Trobada informativa de Can Raventós

Què reclamen?

  1. Que s’aturi l’aprovació definitiva del Pla Especial Urbanístic de Can Raventós. Que s’acabin les irregularitats en el tràmit administratiu i es respectin les disposicions normatives vigents.
  2. Que l’Ajuntament estudiï una fórmula que permeti permutar a la propietat l’edificabilitat existent a la finca en un altre espai del districte perquè tant l’edifici de Can Raventós com la totalitat del jardí passin a ser d’ús públic.
  3. Proposem que l’edificació allotgi un centre de dia per la gent gran, un ús compatible i complementari amb les entitats del barri que no tenen espai, com passa amb les de cultura popular i amb els col·lectius de joves. Aquests usos corresponen a equipaments dels quals en tenim un dèficit total al barri.
  4. La requalificació posterior del jardí com a zona verda per a gaudi dels veïns i veïnes.

 

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.