Publicitat

Dolor d’esquena i trastorn emocional

spot_img

Publicat el 27.3.2018 9:30

Sobre fisioteràpia

Jordi Bertran

El dolor d’esquena és un dels problemes més freqüentment vists pels professionals de la salut i és que quatre de cada cinc adults experimentaran un episodi de dolor d’esquena significatiu, en algun moment, al llarg de la seva vida. Afortunadament, la majoria dels pacients amb dolor d’esquena es recuperarà amb èxit i tornarà a les activitats normals, tant socials com de treball, amb un tractament de fisioteràpia després d’un període de 2 a 4 mesos.

Publicitat

L’any 1979, l’organització professional més important especialitzada en el dolor -L’Associació Internacional per a l’Estudi del Dolor- va introduir la definició més àmpliament utilitzada de dolor: “Una experiència sensorial i emocional desagradable associada amb un mal real o potencial, o descrita segons aquest mal”. El dolor és una experiència complexa que inclou factors físics i psicològics.

Publicitat

És bastant normal tenir reaccions emocionals davant el dolor d’esquena. Aquestes reaccions poden incloure la por, l’ansietat i la preocupació sobre el que el dolor pot significar segons el temps que duri i segons com pot interferir amb les activitats de la vida diària.

També és important recordar que hi ha una relació dinàmica entre l’estat d’ànim (per exemple, el nivell d’estrès) i l’estat físic (per exemple, el dolor). El dolor pot causar estrès, que provoca més dolor, la qual cosa provoca més estrès i així successivament. Aquest cicle pot ser molt difícil de trencar. I l’objectiu és evitar entrar en un cicle de dolor crònic.
Encara que es tendeix a evitar l’activitat que causa aquest dolor, una completa inactivitat és poc aconsellable. En realitat, és important prendre un paper actiu en el maneig del dolor, mitjançant l’assessorament del fisioterapeuta. Ells són els que ens han d’aconsellar sobre la teràpia més adequada per a cada molèstia. I és que un dolor d’esquena pot tenir diverses causes, com una escoliosi, un esquinç dorsal, artrosi o una simple contractura puntual.

Actualment comptem amb diferents possibilitats terapèutiques, des de tractaments osteopàtics i de fisioteràpia tradicional (massatges, calor, electroteràpia, exercicis) fins a les últimes tecnologies com el Tergumed 700, un sistema de potenciació muscular de l’esquena dissenyat especialment per a pacients que pateixen processos dolorosos vertebrals que permet la seva potenciació sense recaure en el dolor i deixa valorar l’evolució del pacient.

A FISIOBCN tractem el seu dolor d’esquena, li expliquem la procedència del seu dolor, la qual cosa l’ajudarà a disminuir la seva ansietat i li permetrà “gestionar” el procés dolorós amb la finalitat de minimitzar les alteracions que li provoca, com ara el trastorn emocional que condiciona tot procés que s’acompanya de dolor.

Jordi Bertran és fisioterapeuta, fisiobcn.eu

Notícies relacionades

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

Sant Jordi i el dodo

Sant Jordi recupera el seu vigor reivindicatiu amb la manifestació convocada per Sant Jordi per la Llengua

La moda es porta dins

"Res és més poderós que saber qui som i com volem ser percebuts", escriu la Belle Beth

Què és un arbre?

"Estigueu amb els peus ben plantats a terra i creixent cap al cel", escriu Vilalta
spot_img

El fajol i la guixa

Dos aliments que al llarg dels anys s'han utilitzat en temps de gana i penúria: l'article de Fra Valentí Serra de Manresa

A Sarrià el temps també és or

"Als CAPs existeix un sistema telefònic pervers que permet tenir el client esperant ser atès molt més temps del que seria raonable": l'opinió de Miquel Saumell

El Santuari Sant Antoni de Pàdua inaugura l’exposició benèfica “L’art amb València”

La mostra, que compta amb obres d'Antoni Tàpies, es podrà visitar fins al 10 de maig a Santaló

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí