Política
Sergi Alemany
L’inici del sistema de bus a demanda pels veïns de Sant Gervasi, especialment dels barris de Galvany i el Farró, ja té data confirmada per posar-se en marxa. Serà el dilluns 28 de novembre quan es faci la inauguració formal d’aquest servei de TMB que fins ara funciona en barris d’altres districtes com Torre Baró i Montbau. Ho farà amb un trajecte especialment pensat per la gent gran que té dificultats per accedir a centres mèdics en zones com el Turó de Monterols, amb un pendent considerable.
TMB, que ha fet l’anunci durant el Consell de Barri de Galvany celebrat aquest dijous 3 de novembre, preveu una demanda mitjana inicial de 170 usuaris en dies feiners, i inferior en dissabtes i diumenges (75 i 60 usuaris). La ruta tindrà un total de 16 parades -els seus noms s’han pactat amb Districte- i funcionarà de dilluns a divendres (7 a 21 h) i els caps de setmana (dissabtes de 8 a 21 h, i els diumenges de 9 a 21 h). Després d’anys d’una “vellíssima reivindicació”, en paraules del regidor de Sarrià-Sant Gervasi, Albert Batlle, al Consell de Barri de Galvany, un autobús connectarà aquests dos barris amb els centres mèdics.
Com funcionarà el bus a demanda?
Això és, precisament, el que el responsable de TMB del projecte de bus a demanda a Barcelona, José Luis Moreno, ha tractat de transmetre als veïns durant el Consell de Barri. Per reservar un viatge cal primer descarregar-se l’aplicació mòbil El Meu Bus i, a partir d’aquí, cada persona registrada pot reservar un seient per un màxim de cinc persones. Les reserves anticipades, que són les que recomana fer TMB per una millor planificació del conductor i un menor temps d’espera dels usuaris, es poden fer amb una antelació màxima de 45 minuts, però mai abans. Poden ser reserves puntuals, però també es poden registrar com a periòdiques a través de l’app. “El bus sempre anirà allà on el client vulgui”, ha afirmat Moreno.
A banda de l’aplicació, també es facilitarà un telèfon 900 gratuït des d’on es podrà reservar el bus a demanda, però l’aplicació sempre oferirà més informació com, per exemple, incidències de talls de carrer o la possible avaria d’un bus. L’aplicació El Meu Bus també permet indicar si es viatja amb un cotxet de nadó o una cadira de rodes, tenint en compte que la capacitat no és la d’un autobús convencional i les places són limitades.
Finalment, cal tenir en compte que si existeix una línia d’autobús convencional que fa el trajecte exacte que se sol·licita, l’aplicació no permet fer la reserva. En el cas de Sant Gervasi, aquesta coincidència és, en tot cas, molt menor.
Pel que fa al temps d’espera en parada, els estudis fets fins ara a Torre Baró i Montbau indiquen que, en el cas les reserves fetes amb antelació és inferior als 5 minuts; en canvi, si la reserva es fa al moment, el temps mitjà d’espera ronda els 20 minuts. La puntualitat del bus a demanda en aquests dos barris és fins ara del 98 %.
En marxa les proves pels carrers de Sant Gervasi
Des d’aquest dijous hi ha un ‘busito’, l’argot utilitzat dins de TMB per fer referència als busos a demanda, que circula buit fent les primeres proves. A partir del 14 de novembre s’intensificaran les proves, segons TMB i també es repartiran fulletons informatius. Del 21 al 25 de novembre es faran “portes obertes” al servei i els veïns podran començar a reservar viatges i gaudir del servei sense cap cost.
Finalment, el dilluns 28 de novembre el servei de bus a demanda a Galvany i el Farró començarà a funcionar amb normalitat.