Dimecres 11, setembre 2024
20.2 C
Sant Gervasi
20.1 C
Sarrià
Publicitat

El carrer de Calvet

Publicat el 19.5.2015 9:00

Nomenclàtor

Vial que uneix la Via Augusta amb la Diagonal, i que delimita els barris del Turó Parc, a ponent, i de Galvany, a llevant. Passa per sobre de la llera del torrent de Galvany, que també era el camí entre Sarrià i la part baixa de Sant Gervasi i Barcelona. L’any 1871 Salvador Sagués, teixidor de vels de Barcelona, va comprar una peça de terres en aquesta zona, que s’allargava al costat del torrent fins a la Travessera. Un altre fabricant del sector de la seda i també mestre veler, en Ramon Vilumara, poc abans també havia comprat una propietat a la mateixa zona, més al sud, entra la Travessera i l’actual Diagonal, on va construir una torre i una gran fàbrica. No hi ha constància que Sagués també construís una fàbrica (tot i que a la zona hi havia diversos obradors de teixidors de vels), però va decidir urbanitzar la finca que s’estenia entre els carrers de Laforja i la Travessera, i amb el carrer Sagués al centre; la urbanització es va aprovar el 1877 i va donar lloc a un barri de gent treballadora, molts d’ells obrers de la Vilumara i de les altres fàbriques de l’indret.

Publicitat

La plena urbanització del carrer Calvet va ser posterior. Si bé la banda de llevant del carrer ja estava construïda fins a l’alçada del mercat cap a l’any 1930, a la banda de ponent no hi havia una sola casa: a la part nord fins aleshores l’ocupava el parc d’atraccions del Turó Park, i la part sud els solars del convent de Caputxines o camp de Galvany. La urbanització definitiva de Calvet és a partir dels anys quaranta i sobretot dels cinquanta, quan també es construeix en la propietat del Castelló-Galvany, al sud de la Via Augusta.

Publicitat

També és interessant les vicissituds de la dedicatòria del nom, tal com ho explica Jesús Portavella (Els carrers de Barcelona: Sant Gervasi, p. 71). Salvador Sagués va voler dedicar el carrer a la seva esposa, Maria de Remei Calvet i Sagrera, qua va morir al carrer de Calaf el 1927. Però en revisar-se el nomenclàtor de la ciutat el 1980, es va atorgar el carrer a Damàs Calvet i Budalles (Figueres 1863 – Barcelona 1891), poeta i dramaturg romàntic, sense cap vinculació amb Galvany o Sant Gervasi.

Fotografia cedida per Fèlix Tejedor, del bar Neutral del carrer Ganduxer. Abans el bar, inaugurat el 1947, estava a la cantonada de Calvet amb Marià Cubí. La fotografia és feta des d’aquesta cruïlla, el dia de Nadal de 1962, quan va caure la gran nevada.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.