Publicitat

El carrer de Calvet

Nomenclàtor

Vial que uneix la Via Augusta amb la Diagonal, i que delimita els barris del Turó Parc, a ponent, i de Galvany, a llevant. Passa per sobre de la llera del torrent de Galvany, que també era el camí entre Sarrià i la part baixa de Sant Gervasi i Barcelona. L’any 1871 Salvador Sagués, teixidor de vels de Barcelona, va comprar una peça de terres en aquesta zona, que s’allargava al costat del torrent fins a la Travessera. Un altre fabricant del sector de la seda i també mestre veler, en Ramon Vilumara, poc abans també havia comprat una propietat a la mateixa zona, més al sud, entra la Travessera i l’actual Diagonal, on va construir una torre i una gran fàbrica. No hi ha constància que Sagués també construís una fàbrica (tot i que a la zona hi havia diversos obradors de teixidors de vels), però va decidir urbanitzar la finca que s’estenia entre els carrers de Laforja i la Travessera, i amb el carrer Sagués al centre; la urbanització es va aprovar el 1877 i va donar lloc a un barri de gent treballadora, molts d’ells obrers de la Vilumara i de les altres fàbriques de l’indret.

Publicitat

La plena urbanització del carrer Calvet va ser posterior. Si bé la banda de llevant del carrer ja estava construïda fins a l’alçada del mercat cap a l’any 1930, a la banda de ponent no hi havia una sola casa: a la part nord fins aleshores l’ocupava el parc d’atraccions del Turó Park, i la part sud els solars del convent de Caputxines o camp de Galvany. La urbanització definitiva de Calvet és a partir dels anys quaranta i sobretot dels cinquanta, quan també es construeix en la propietat del Castelló-Galvany, al sud de la Via Augusta.

Publicitat

També és interessant les vicissituds de la dedicatòria del nom, tal com ho explica Jesús Portavella (Els carrers de Barcelona: Sant Gervasi, p. 71). Salvador Sagués va voler dedicar el carrer a la seva esposa, Maria de Remei Calvet i Sagrera, qua va morir al carrer de Calaf el 1927. Però en revisar-se el nomenclàtor de la ciutat el 1980, es va atorgar el carrer a Damàs Calvet i Budalles (Figueres 1863 – Barcelona 1891), poeta i dramaturg romàntic, sense cap vinculació amb Galvany o Sant Gervasi.

Fotografia cedida per Fèlix Tejedor, del bar Neutral del carrer Ganduxer. Abans el bar, inaugurat el 1947, estava a la cantonada de Calvet amb Marià Cubí. La fotografia és feta des d’aquesta cruïlla, el dia de Nadal de 1962, quan va caure la gran nevada.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar