Nomenclàtor
Jesús Mestre Campi
Craywinckel és un vial que uneix el passeig de Sant Gervasi amb l’avinguda de la República Argentina. És un dels carrers més antics del barri del Putxet, ja que la seva urbanització s’inicià cap al 1870, quan Joan de Craywinckel presenta l’expedient i els plànols de la urbanització. El terreny estava situat dins de la gran finca de la família Craywinckel, una de les més extenses de la part alta de Sant Gervasi. La casa principal de la família era el Frare Negre, situada a la part sud de l’actual plaça Kennedy.
La urbanització del carrer va avançar ràpidament. A finals del segle XIX s’hi havien construït diverses cases i, juntament amb el carrer Bertran i el passeig de la Diputació (avui avinguda de la República Argentina), eren els vials amb més població. A principi de segle XX, quan el tramvia va arribar a Craywinckel, va permetre que el carrer es transformés en el principal eix comercial d’aquesta part del Putxet.
El 1911 va obrir el Colmado i Ultramarins de Josep Majó Pié, al número 24, on es venia de tot. Uns any més tard, el 1920, va posar en el mateix colmado un petit obrador de pastisseria. Des dels primers anys, Camil Cortacans treballava a la botiga fent una mica de tot, fins al 1927, quan es va casar amb Mercè Planas, cunyada de l’amo, i va passar a ser l’encarregat del negoci. Des d’aleshores la botiga és coneguda com a Pastisseria Cortacans. L’any 1932 Camil va fundar una altra pastisseria Cortacans a la plaça de la Bonanova, número 4, que posteriorment va regentar el seu germà Vicens. A la zona també van viure poetes i escriptors de renom, com en Marià i l’Albert Manent, en Carles Riba i la Caterina Arderiu, i en Joan Perucho.
El carrer de Craywinckel s’ha mantingut com el principal eix comercial del barri i un dels més animats del Putxet. També segueix sent un lloc necessari de pas d’autobusos que uneixen el Putxet amb la Bonanova.