23.9 C
Sant Gervasi
| Divendres 01 de juliol de 2022 |
Publicitat

El carrer del Raval

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre Campi

Molts pobles tenen el “carrer del Raval”, que sol ser un antic camí que comunicava la població amb altres de veïnes o barris fora vila. Sant Gervasi de Cassoles tenia el seu carrer del Raval, què també era conegut com el carrer del Cementiri. És el vial que avui coneixem com a carrer de Sant Joan de la Salle i que comunicava el centre de la vila, la plaça de la Bonanova, amb Bellesguard i amb l’antic camí de Sarrià a Horta.

De fet, aquest camí era la continuació de l’antic camí de Barcelona a Sant Gervasi de Cassoles, que passava pels actuals carrers de Tuset, Alfons XII, Brusi, Atenes i de Sant Gervasi de Cassoles. L’any 1852, arran de la construcció del cementiri, el camí es va convertir en carrer amb el nom de Raval, ja que portava a l’agrupament d’edificis entorn de Bellesguard. A principi del segle XX, els propietaris dels terrenys al voltant del carrer van posar-se d’acord per rectificar les diverses amplàries que tenia, i el 1907 van presentar a l’Ajuntament un plànol amb les noves alineacions, que va ser aprovat el 1925.

Publicitat

Prop de la Bonanova, el 1889 es va edificar el col·legi La Salle en un ampli solar que per la part de llevant limitava amb el carrer del Cementiri. L’any 1942, en commemoració del 50è aniversari del col·legi, es va canviar el nom per passar a ser el de Sant Joan de la Salle, fundador de l’ordre dels germans de la doctrina cristiana. Actualment, excepte a la part propera a la Bonanova on s’ha construït edificis de veïns on abans hi havia torres, la resta del carrer està ocupada per instal·lacions vinculades al col·legi La Salle.l

Fotografia de Josep Domínguez, de l’any 1930-1932, amb el carrer del Cementiri. A l’esquerra si veu el col·legi La Salle i a l’esquerra una torre desapareguda; Arxiu Fotogràfic de Barcelona (AFB)

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.