Dimarts 17, setembre 2024
19.5 C
Sant Gervasi
19.4 C
Sarrià
Publicitat

El carril bici a la Via Augusta, guanyador dels pressupostos participatius a Sarrià-Sant Gervasi

A Sarrià-Sant Gervasi un total de sis projectes han aconseguit el suport necessari per executar-se

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 21.6.2021 14:15

Societat

Carme Rocamora

La creació d’un carril bici a la Via Augusta entre Ganduxer i la plaça Borràs ha estat la proposta més votada a Sarrià-Sant Gervasi en els primers pressupostos participatius de Barcelona, segons ha explicat aquest dilluns el regidor Marc Serra en una roda de premsa per presentar els resultats definitius de les votacions d’aquest procés engegat per l’Ajuntament.

Publicitat

Dels 16 projectes finalistes al districte entre els quals ha pogut escollir el veïnat, se n’executaran sis. En total, a Sarrià-Sant Gervasi han votat 3.206 persones. Així, més enllà de la construcció del carril bici, la segona opció més votada ha estat la de guanyar espai per als vianants al carrer Balmes. En tercer lloc, millorar l’entorn de l’Escola Lurdes, crear una superilla al Farró, fer un hort comunitari a Sarrià de Dalt i per últim urbanitzar el carrer de Romaninar.

Publicitat

 

 

El carril bici a la Via Augusta és un projecte que s’ha reivindicat amb força des de Bici Augusta, una plataforma creada el març de 2020 i que des de llavors ha fet diverses accions per reivindicar aquest carril. Arran de les seves demandes, el Govern es va posar les piles i va fer un petit tram inicial que connecta la Diagonal amb Gal·la Placídia. Gràcies a un acord entre el Govern municipal i ERC, es va decidir que a finals d’aquest 2021 el carril arribarà fins Ganduxer. Finalment, amb els pressupostos participatius, s’acabarà l’últim tram, el de Ganduxer fins a la plaça Borràs.

La proposta del carrer Balmes aposta per ampliar l’espai per als vianants entre la ronda General Mitre i Joaquim Folguera, una altra petició històrica a Sarrià-Sant Gervasi, ja que és un tram pendent de reforma des de fa molts anys. El projecte consisteix a executar una actuació tàctica que comporti la implantació d’un carril de serveis i la millora de la mobilitat a l’encreuament amb el carrer Bertran.

A l’Escola Lurdes es millorarà la seguretat de l’entorn de l’escola ampliant la vorera de la Via Augusta, així com incorporant vegetació i mobiliari a l’entorn. Una proposta que va en la línia del programa ‘Protegim les escoles’ que s’ha desenvolupat en altres escoles de Sarrià-Sant Gervasi i de Barcelona.

El veïnat del Farró ha escollit una superilla per pacificar definitivament el barri, ja que fins ara s’han fet intervencions que no han estat connectades entre elles, sense aconseguir així l’objectiu desitjat. Així doncs, es farà un projecte considerant el barri com un tot.

A Sarrià es crearà un hort ecològic de gestió comunitària a la zona de Sarrià de Dalt, que té per objectiu generar cohesió social a la zona potenciant un nou espai de trobada i crear consciència ecologista.

L’últim projecte seleccionat és la urbanització del carrer Romaninar per millorar les seves condicions d’accés, ja que actualment és un camí de terra sense voreres ni clavegueram, amb un enllumenat deficient.

Resultat de les votacions. La majoria dels projectes han obtingut molt suport i les votacions han estat ajustades. Algunes propostes s’han descartat malgrat tenir més vots que altres per motius pressupostaris.

Funcionament

A Barcelona han votat un total de 39.433 veïns que dels 184 projectes a triar, n’han seleccionat 76. El Govern municipal es compromet a tirar-los endavant abans que acabi el mandat.

La votació s’ha dut a terme a través del sistema de cistella de la compra, pel qual cada votant podia seleccionar tants projectes d’un districte com vulgués fins a esgotar el pressupost previst amb un mínim de dues propostes. Per poder realitzar el procés amb tota la informació, amb anterioritat a la votació definitiva, es va dur a terme la concreció tècnica dels projectes per tal que tots tinguessin una proposta tècnica i un pressupost previst el més realistes possible. Aquest pressupost previst mai superava la meitat de l’assignació total del districte, com a mesura per garantir que es pogués seleccionar un nombre més elevat de projectes.

Alhora, cada votant podia participar en dos districtes, allà on estava empadronat i un altre de la seva elecció. Per aquest motiu, mentre que la xifra de persones que han votat és de 39.433, la suma total de votants als deu districtes de la ciutat ha estat de 55.076.

Pel que fa a la selecció dels projectes votats per la ciutadania, l’objectiu ha estat el d’esgotar al màxim l’assignació de cada districte. Per aquesta raó, en els casos que un projecte hagi obtingut més suports però el seu pressupost superés els diners disponibles en el propi districte un cop seleccionats els més votats, ha quedat seleccionat el projecte següent amb més vots que sí s’ajustés a l’import.

 

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.