Dissabte 20, abril 2024
13.7 C
Sant Gervasi
13.7 C
Sarrià
Publicitat

El colesterol

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Naturalment Curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Ahir mentre esperàvem al tren vam veure una parella que comentava una analítica de sang. Els dos “tenien colesterol” i el metge els havia dit que havien de vigilar què menjaven, que sinó podrien tenir greus problemes de salut.

Publicitat

Si mirem al nostre voltant, a la televisió, a la ràdio, a les revistes, a tot arreu se’ns parla del colesterol i de com reduir-lo. Però exactament què és el colesterol? S’associa i es coneix  el colesterol amb una molècula dolenta per a l’organisme. Però això ha de canviar, el colesterol és una molècula molt important que tenim tots nosaltres (no només les persones grasses) en cada una de les nostres cèl·lules. El colesterol és l’encarregat de donar rigidesa a les membranes de la cèl·lula, és a dir, les molècules de colesterol són essencials per donar forma i solidesa a les cèl·lules. A més, té altres funcions com seria la de precursor de la síntesi d’hormones.

La meitat del colesterol que necessitem
el sintetitzem al fetge nosaltres mateixos,
i la resta ha de venir de la dieta

Publicitat

Ara us preguntareu, per què es diu que és dolent si dóna estructura a les cèl·lules? Doncs bé, com passa amb molts components del nostre organisme que són essencials, si en tenim massa, això causa un problema. Més o menys la meitat del colesterol que necessitem el sintetitzem al fetge nosaltres mateixos, i la resta ha de venir de la dieta. Però si tenim una dieta alta en greixos, tindrem uns nivells massa elevats de colesterol, de manera que aquest quedarà fora de les cèl·lules i estarà circulant per la sang.

El colesterol és processat i transportat a la sang per unes proteïnes. El conjunt proteïna-colesterol s’anomenen lipoproteïna i es classifiquen segons la seva densitat: lipoproteïnes d’alta densitat (HDL) i de baixa densitat (LDL), aquestes últimes són les més importants. Les LDL poden dipositar-se als vasos sanguinis fent que s’obturin, que no passi el reg sanguini i conseqüentment augmenta el risc que hi hagi un infart. És per això són conegudes com el “colesterol dolent” i són les que ens interessa disminuir el seu nivell.

Les HDL, en canvi, tenen un efecte protector, ja que s’enduen tot aquell colesterol que ens sobra a la sang i el porta al fetge on serà eliminat. Aquestes proteïnes farien la funció d’escombra, s’enduen el colesterol no utilitzat evitant que pugui formar plaques a les artèries, i per tant, són conegudes com a “colesterol bo”.

Així doncs, és important portar uns hàbits de vida saludables (fer esport, dieta baixa en greixos, …) ja que afavorim l’augment de les HDL i la disminució de les LDL. Ara ja ho sabeu, el pròxim cop que parleu de colesterol, recordeu que també n’hi ha de bo i que és necessari per al correcte funcionament de les nostres cèl·lules.

Marc Talló Parra i Neus Mestre Farràs són biòlegs humans i recolliran les vostres propostes de temes a naturalmentcuriosos@gmail.com

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí