Coneixem els ocells
Enric Capdevila
El corb (Corvus corax) és l’ocell més gros de la família dels còrvids. És un ocell resident a Catalunya, que ocupa un gran espectre d’hàbitats amb espais oberts o en mosaic i amb presència de rocams o estructures verticals on col·locar el niu. A Barcelona, per tant, s’observen exemplars de corb aïllats provinents de Collserola, que crien a Santa Creu d’Olorda, tot i que s’han fet observacions de corbs amb branques al bec o realitzant festejos a Montjuïc, la Ciutadella i a l’àrea dels Tres Turons.
Té el plomatge de color negre lluent uniforme, els adults tenen reflexos metàl·lics de color verd o blau-violeta. Té el bec gruixut i robust, amb un lleuger plomall a sota que sembla una barba, i les potes grosses amb ungles molt fortes. La cua és unciforme, en forma de ganxo, fet que els distingeix de les cornelles. És un dels ocells amb major envergadura, pot arribar a fer 140 cm de punta a punta de les ales. No té dimorfisme sexual, l’única diferència és que el mascle és lleugerament més gran que la femella. Fa nius en cavitats o relleixos dels cingles o en arbres grans. És un ocell omnívor, captura cucs a terra, insectes, ratolins o sargantanes; també expolia nius i pot menjar carronya.
Els corbs, i tota la família dels còrvids, són ocells molt intel·ligents, capaços de jugar, tenen un llenguatge de gestos molt elaborat per comunicar-se entre ells, utilitzen eines, etc. Mantenen el territori i la parella durant tota la vida, i els corbs joves han d’ajuntar-se amb altres adolescents per formar bandades i buscar nous territoris. Té un vol lent que combina amb estones sense bategar mentre plana.
A Sarrià, el corb és el símbol d’un dels dos bàndols en què es divideix el veïnat per a la batalla de la festa major, el dels Vicenç. Explica la llegenda que quan Sant Vicenç, patró de Sarrià, va ser torturat salvatgement fins a la mort, el seu cos va ser abandonat en un lloc solitari, per tal que les bèsties el devoressin, però un corb negre ho va evitar. Per això, van decidir lligar les despulles del sant a una roda de molí i llançar-les al mar. La pedra, però, en comptes d’enfonsar el cos del màrtir, el va portar flotant fins a la platja de Cullera, on va ser recollit per un grup de cristians que li va donar sepultura. Aquest any es farà la X batalla de Sarrià i els Rosers avantatgen els Vicenç, el marcador actual és 5-4.
La dita: Cria corbs i et trauran els ulls