Societat
El Jardí
Barcelona ha inaugurat aquest dimart al matí un bust en homenatge al cirurgià i humanista Moisès Broggi, mort ara fa una dècada a 104 anys. L’escultura, obra de la reconeguda escultora barcelonina Marta Solsona, s’ha instal·lat a la cantonada del carrer Saragossa amb la Ronda General Mitre, en un petit triangle verd anomenat Jardí de Sempronio, al límit del barri del Putxet amb el Farró. El motiu d’aquesta ubicació és la vinculació del doctor Broggi amb Sant Gervasi, on hi va viure molts anys, concretament al Putxet. De fet, part de la seva família encara hi viu, a escassos metres del bust instal·lat.
L’acte ha estat presidit pel regidor de Sarrià – Sant Gervasi, Albert Batlle, i ha comptat amb la presència d’amics i familiars del doctor Moisès Broggi com el seu fill, també doctor en medicina i cirurgia Marc Antoni Broggi, i del president del Col·legi de Metges, Jaume Padrós. Batlle ha recordat que aquest acte estava previst fer-lo a principi del mes de març del 2020, però que es va haver de suspendre a causa de l’esclat de la pandèmia de la covid-19. També ha celebrat que en vida, Broggi obtingués tots els reconeixements possibles, recordant la seva trajectòria com a metge i persona.

El Dr. Jaume Padrós ha recordat la figura del Dr. Broggi com a metge i la seva influència en més d’una generació de metges, i el seu fill i Dr. Marc Antoni Broggi, ha agraït al Districte de Sarrià – Sant Gervasi i a l’Ajuntament de Barcelona la iniciativa de posar el bust en record del seu pare. Els regidors Jordi Coronas (ERC) i Jordi Martí Galbis (Junts), i diversos consellers i conselleres del Districte, també han presenciat l’acte.

Nascut l’any 1908, Broggi va estudiar Medicina a la Universitat de Barcelona i es va especialitzar en cirurgia sota la direcció dels germans Trias i Pujol, considerats els pares de la cirurgia moderna catalana. Quan va esclatar la Guerra Civil, era el cap del Servei d’Urgències de l’Hospital Clínic. Durant la guerra va formar part de l’equip mèdic de les Brigades Internacionals al bàndol republicà, posant en marxa els primers quiròfans mòbils del món. Just abans d’acabar la guerra, va entrar a treballar l’Hospital de Vallcarca. Amb la victòria franquista, Broggi va ser destituït de tots els seus càrrecs i va ser sotmès a un Tribunal Sumaríssim, que el va inhabilitar per al servei públic. A partir d’aquí, va seguir la seva carrera professional exercint la medicina en diversos centres privats de Barcelona.
Va ser president de la Comissió de Deontologia del Col·legi de Metges i es va convertir en membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona, de la qual en fou nomenat president el 1980. Un any més tard, va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d’Or de Barcelona i la Medalla d’Or de la Generalitat. El 2010, dos anys abans de la seva mort, l’Hospital de Sant Joan Despí, al Baix Llobregat, li va dedicar el nom en considerar-lo una llegenda del camp mèdic: Hospital de Sant Joan Despí Moisès Broggi.