Societat
El Jardí
La covid-19 ha obligat a haver de reinventar la campanya massiva de recollida d’aliments que es fa cada any arreu de Catalunya. Enguany el Gran Recapte d’Aliments no es farà de manera física sinó que s’ha convertit en una campanya virtual de donacions. La 12ª edició d’aquesat iniciativa solidària se celebrarà els dies 20 i 21 de novembre, tot i que les donacions a través de les caixes dels supermercats estaran actives des del dilluns 16 de novembre. L’operatiu mitjançant la pàgina web granrecapteonline.com ja està actiu.
La campanya es transforma per minimitzar el risc de contagi i suprimir la classificació dels aliments recaptats. Una bona part de les tones distribuïdes al llarg de l’any pels Bancs dels Aliments provenen de l’aprofitament alimentari, però hi ha aliments bàsics que calen per complementar la dieta de les persones ateses, que és difícil aconseguir a través de la recuperació, com és el cas de l’oli, la llet o les conserves. Cal, doncs, prioritzar la recollida d’aquests aliments bàsics que ajudin a garantir una alimentació el més equilibrada i saludable possible.
El Gran Recapte és un dels moviments ciutadans d’acció solidària més important que hi ha actualment a Catalunya. Consisteix a mobilitzar la ciutadania perquè faci donacions d’aliments bàsics en els punts de recollida habilitats als supermercats, per tal de contribuir a garantir el dret a l’alimentació de les persones en situació de vulnerabilitat. Aquest any, a causa de la situació sanitària, i per tal de preservar la salut de les persones voluntàries i donants, no es podrà fer l’habitual recollida d’aliments.
Principals canals de recollida
• La pàgina web GRAN RECAPTE ONLINE
• Als establiments de les cadenes de supermercats. Serà el personal de botiga i/o el voluntariat qui convidin a la ciutadania a fer donacions a l’hora de pagar a caixa.
• Les pàgines web de les diferents cadenes de distribució d’aliments on es podran fer donacions quan els clients facin la compra online.
• Altres canals de donació com l’adquisició de tiquets a Mercats Municipals (fórmula que es va dur a terme amb èxit l’edició passada) i a establiments de proximitat.
L’emergència social derivada de la pandèmia covid-19
Fent balanç dels mesos que han transcorregut des que es va declarar l’Estat d’Alarma el passat 14 de març, els Bancs dels Aliments catalans atenen més de 262.000 persones de mitjana mensual, a través de 636 entitats d’iniciativa social, un 40% més que abans de declarar-se l’emergència sanitària. S’han distribuït més 15 milions de quilos d’aliments des de l’inici d’any, amb un valor de preu de venda al públic (PVP) estimat de 35 milions d’euros.