Dissabte 20, abril 2024
11 C
Sant Gervasi
10.9 C
Sarrià
Publicitat

El llibre verd de la ciutat: ‘X un bon clima’ de Jordi Bigues

Una guia ambiental i climàtica, un detalladíssim manual de bones pràctiques ecològiques organitzat a partir de 200 unitats didàctiques en fitxes

Jesús Mestre
Jesús Mestre
Historiador, especialitzat en la història de la ciutat de Barcelona. Director de la revista L'Avenç els anys 1988 i 1989, i de Plecs d'Història Local des de 1989 fins al 1997. Com editor, he coordinat obres col·lectives com ara el Diccionari d'Història de Catalunya (1992), l'Atles d'Història de Catalunya (1995), entre altres, publicades a Edicions 62. Col·laboro en la constitució de l'Associació Cultural Casa Orlandai, de la que vaig ser el primer president, el 2007. He escrit els llibres L'Abans. Barcelona Vila de Sarrià, recull gràfic 1874-1975 (2012) i Sant Gervasi de Cassoles (2013). El 2014 vaig fundar El Jardí, aventura en què persisteixo

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Medi Ambient

Jesús Mestre

Jordi Bigues, veí de Sarrià, té una llarga trajectòria com a periodista, activista i ecologista, i és autor d’una pila de llibres on fa reflexions sobre el medi ambient, la promoció d’una nova cultura del territori, de l’aigua, sobre l’alimentació… Aquest Sant Jordi ha presentat el seu darrer llibre: X un bon clima, que porta com a subtítol ‘El llibre verd de Barcelona’, i que ha estat editat per l’Ajuntament de Barcelona amb un pròleg de Joan Llinares.

Publicitat

El subtítol ens indica l’abast de la proposta: ser una guia ambiental i climàtica, un detalladíssim manual de bones pràctiques ecològiques organitzat a partir d’unes 200 unitats didàctiques en fitxes, que li donen característiques d’una enciclopèdia temàtica.

Publicitat

Les fitxes s’ordenen en vuit apartats diferents (‘A casa’, ‘Residus domèstics’, ‘Vida saludable’, ‘Vida social’, ‘Mobilitat’, ‘El centre de treball’, ‘Anar a comprar’ i ‘Planeta Terra’), que en general ocupen una doble pàgina. Per exemple, la fitxa ‘Una bona llar’, comença recordant que “El dret a un habitatge escaient per a tothom està àmpliament reconegut com un dret humà fona- mental”, i que és una necessitat tan bàsica com la de l’alimentació i la salut.

També hi ha un esquema clar i documentat sobre els punts clau que s’analitzen en una inspecció, o la definició dels principals certificats i cèdules que necessita un habitatge. Dins de l’apartat ‘Vida social’, la fitxa Ensenyament ens indica que “La funció educativa dels centres escolars inclou la formació ambiental, en especials els coneixements, valors i hàbits per respondre als reptes del nostre temps”. I es defineix què són les auditories escolars, les escoles verdes, les escoles solars, el camí escolar amb els mapes de risc…

Definicions precises, gràfics, quadres, qüestionaris, imatges, llistats… donen al llibre aquesta projecció “enciclopèdica” que, segurament, acabarà tenint una versió a Internet.

Tota aquesta informació ha estat elaborada i verificada per Bigues, que també s’ha preocupat per la comprensió dels textos i gràfics. Així, ha donat a llegir i comentar totes les fitxes a més de dos-cents alumnes de batxillerat, que amb els seus comentaris i observacions han permès millorar els continguts.

En definitiva, el llibre de Bigues és indispensable per recuperar “un bon clima”, aquell que el canvi climàtic, fenomen ocasionat pels humans, va arrabassant progressivament i al qual no sempre sabem com fer-li front. Ara disposem d’una guia excel·lent

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí