26.3 C
Sant Gervasi
| Diumenge 03 de juliol de 2022 |
Publicitat

El Palauet Fígols

Publicitat

Notícies de Sant Gervasi

Roser Díaz Martín

Segur que molts de nosaltres ens encuriosim quan veiem un magnífic edifici a la cantonada dels carrers Vallmajor i Via Augusta, en els jardins de l’actual Departament d’Ensenyament de la Generalitat. És el que resta d’un monumental palau construït per Enric Sagnier i Vilavecchia l’any 1919. Aquesta finca es coneixia com “Els Pins” i era la residència del comte de Fígols a Barcelona. Aquest títol va ser atorgat pel rei Alfons XIII a favor de José Enrique de Olano y Loyzada el 25 de febrer de 1909. El primer comte de Fígols tenia importants explotacions mineres a Cercs, Fígols, La Nou. També va ser cofundador de l’empresa Altos Hornos de Vizcaya. Actualment aquest llinatge arriba a la quarta generació. De la impressionant finca, amb forma de castell, rampes d’accés, tres pisos, planta porxada i baluard lateral, avui només ens queda aquesta bonica casa, amb escut blasonat a la porta.

Des del punt de vista arquitectònic, la casa segueix la moda entre modernista i racionalista de principis del segle xx. Pintada de color natural com els masos del segle XVII, és lleugerament alta. El cos central està flanquejat per dues ales absidals i la corona una coberta de teula catalana a dues aigües. S’emmarca en un entorn enjardinat del qual se separa per les escales que arriben fins a la porta central.

IBM, Ensenyament i AXA

Publicitat

De l’any 1941 en aquesta casa hi va haver l’escola Virtèlia. L’any 1971 es va enderrocar el palau i en el seu lloc l’arquitecte Josep Antoni Coderch va contribuir a aixecar l’edifici IBM. Aleshores va quedar relegat a una mena de magatzem extern. Els empleats d’IBM el coneixien com “La Masia”. L’octubre de 1994 el gegant dels ordinadors va deixar l’edifici i la Generalitat el va adquirir per convertir-lo en la seu del Departament d’Ensenyament.

Aleshores el palauet va tornar a patir reformes: es va estructurar com un edifici d’oficines, forma que manté en aquests moments. Fa tres anys la propietat va canviar de nou: l’asseguradora AXA va comprar els edificis a la Generalitat, qui ara els ocupa com a llogatera. El palauet, però, continua com una petita joia del passat.

Publicitat

 

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.