Dissabte 27, juliol 2024
26.5 C
Sant Gervasi
26.4 C
Sarrià
Publicitat

El pardal de bardissa, un resident comú a la Catalunya humida

Hi ha casos de poligàmia amb una femella i dos mascles

Publicat el 28.2.2023 6:30

Medi Ambient

Enric Capdevila

El pardal de bardissa (Prunella modularis) és un ocell passeriforme resident comú a la Catalunya humida, a qui durant l’hivern i en migració podem veure als ambients més mediterranis i de la plana. A l’estiu nidifica als boscos subalpins i als rasos alpins del Pirineu i Prepirineu, on comparteix hàbitat amb el cercavores, de la mateixa família dels prunèl·lids, que és més grisós.

Publicitat

És un ocell d’uns 15 cm de llargària, amb la part superior marró i el cap i el pit grisenc, semblant al pardal, però més esvelt i amb el bec fi i fosc. Destaca el pili i la galta marrons amb ratlletes, amb la cella i el coll de color gris cendrós; al dors i les ales castanyes, hi destaquen ratlles negres. No té dimorfisme sexual. Hi ha casos de poligàmia amb una femella i dos mascles. Té un vol curt i directe, i quan és a terra, a diferència del pardal, no es mou saltant sinó que efectua petites carreres.

Publicitat

El pardal de bardissa és un ocell molt discret que sovint és a terra, menjant llavors, insectes i aràcnids, prop d’arbustos on s’amaga i nidifica; a l’hivern, complementa la dieta amb qualsevol mena de gra i fruits. La femella fa els nius dins la vegetació, amb branquetes en forma de bola voluminosa, folrat de molsa, llana i pèls. La femella pon 4-5 ous blavosos que incuba sola. Quan neixen els polls el mascle els alimenta, ja que sovint la femella està construint un nou niu per a la segona o tercera posta. Els nius del pardal de bardissa són dels preferits pel cucut a l’hora de parasitar-los, perquè ponen uns ous molt semblants.

Avui dia molts ornitòlegs han passat d’escriure un quadern de camp a registrar les observacions i fer consultes en aplicacions o webs. Això permet compartir molta informació i generar una base de dades, que és el que s’anomena ciència ciutadana. L’ICO-Institut Català d’Ornitologia promou diversos portals, a destacar el www.ornitho.cat per saber quins ocells s’estan veient i registrar les nostres observacions. En l’àmbit d’aplicacions de comunitats de ciència ciutadana destaquen Natusfera, impulsat pel CSIC i el CREAF, l’eBird i l’Obsmapp, que a més permeten muntar projectes per agrupar observacions d’una zona. També és interessant disposar al mòbil d’una aplicació que identifica cants, com Birdnet, o fins i tot una guia amb la descripció, la distribució i els cants de tots els ocells, com The Peterson Field Guide to Birds.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.