Divendres 24, març 2023
22.3 C
Sant Gervasi
22.7 C
Sarrià
Publicitat

El pardal de bardissa, un resident comú a la Catalunya humida

Hi ha casos de poligàmia amb una femella i dos mascles

Medi Ambient

Enric Capdevila

El pardal de bardissa (Prunella modularis) és un ocell passeriforme resident comú a la Catalunya humida, a qui durant l’hivern i en migració podem veure als ambients més mediterranis i de la plana. A l’estiu nidifica als boscos subalpins i als rasos alpins del Pirineu i Prepirineu, on comparteix hàbitat amb el cercavores, de la mateixa família dels prunèl·lids, que és més grisós.

És un ocell d’uns 15 cm de llargària, amb la part superior marró i el cap i el pit grisenc, semblant al pardal, però més esvelt i amb el bec fi i fosc. Destaca el pili i la galta marrons amb ratlletes, amb la cella i el coll de color gris cendrós; al dors i les ales castanyes, hi destaquen ratlles negres. No té dimorfisme sexual. Hi ha casos de poligàmia amb una femella i dos mascles. Té un vol curt i directe, i quan és a terra, a diferència del pardal, no es mou saltant sinó que efectua petites carreres.

Publicitat

El pardal de bardissa és un ocell molt discret que sovint és a terra, menjant llavors, insectes i aràcnids, prop d’arbustos on s’amaga i nidifica; a l’hivern, complementa la dieta amb qualsevol mena de gra i fruits. La femella fa els nius dins la vegetació, amb branquetes en forma de bola voluminosa, folrat de molsa, llana i pèls. La femella pon 4-5 ous blavosos que incuba sola. Quan neixen els polls el mascle els alimenta, ja que sovint la femella està construint un nou niu per a la segona o tercera posta. Els nius del pardal de bardissa són dels preferits pel cucut a l’hora de parasitar-los, perquè ponen uns ous molt semblants.

Publicitat

Avui dia molts ornitòlegs han passat d’escriure un quadern de camp a registrar les observacions i fer consultes en aplicacions o webs. Això permet compartir molta informació i generar una base de dades, que és el que s’anomena ciència ciutadana. L’ICO-Institut Català d’Ornitologia promou diversos portals, a destacar el www.ornitho.cat per saber quins ocells s’estan veient i registrar les nostres observacions. En l’àmbit d’aplicacions de comunitats de ciència ciutadana destaquen Natusfera, impulsat pel CSIC i el CREAF, l’eBird i l’Obsmapp, que a més permeten muntar projectes per agrupar observacions d’una zona. També és interessant disposar al mòbil d’una aplicació que identifica cants, com Birdnet, o fins i tot una guia amb la descripció, la distribució i els cants de tots els ocells, com The Peterson Field Guide to Birds.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar