25.1 C
Sant Gervasi
| Dilluns 15 d'agost de 2022 |
Publicitat

El passatge Mallofré, de privat a ser considerat d’ús públic

El passatge Mallofré és un dels racons emblemàtics del vell Sarrià

Publicitat

Nomenclàtor

Jesús Mestre i Campi

És un dels racons emblemàtics del vell Sarrià. Aquest passatge el va fer construir Josep Mallofré i Trius, borsaire establert a Barcelona, que s’aprofità d’una subhasta el 1871 quan una societat de traginers sarrianencs no va poder fer front al pagament de la finca que havien comprat a Rafael Mitjavila, forner. Mallofré enderrocà els edificis que hi havia i va construir-hi tres cases de pisos: una al Carrer Major (la número 28, avui 77), una altra a Clos de Sant Francesc i una tercera entre les dues, cosa que el portà a fer un passatge particular per connectar-les. Aquest passatge, que tot i mantenir la titularitat privada es considerà posteriorment d’ús públic, permet la continuació dels carrers Hort de la Vila i Setantí i connecta el Carrer Major amb Clos de Sant Francesc.

En la construcció de les cases, Mallofré va contractar industrials de la vila, com el mestre d’obres Joan Freixa i Vilardaga, el paleta Carles Baixeras i Paulí, el fuster Ramon Estrada i Balcells i el manyà Julià Bosch i Ripoll. Mallofré també va comprar la casa termenera al Carrer Major número 30 (avui 75), on va morir l’any 1902.

Publicitat

La fotografia antiga que encapçala aquest article la va fer el fotògraf sarrianenc Josep Maria Roig i Serra, als anys seixanta, i mostra una imatge molt tradicional, fins i tot una mica descuidada del passatge. Posteriorment, els petits patis s’han omplert de vegetació i, a principis de l’any 2000, l’arquitecte Mariano Meseguer (1927-2013), molt vinculat a l’Associació de Veïns de Sarrià, de la qual va ser president, va fer una impecable restauració del passatge, en la qual ressaltaven els trets arquitectònics més vinculats a l’urbanisme tradicional de la vila. Sens dubte, un indret ben adequat per passar un llarg confinament, com l’actual.

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.