Abans i ara
Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi
Quan l’any 1929 va tancar el Parc d’Atraccions del Turó Park, l’Ajuntament i el propietari de la major part dels terrenys de la zona, en Josep Bertrand i Salsas, van negociar un acord que, a canvi de deixar un generós espai verd (els actuals jardins del poeta Eduard Marquina, dissenyats per Nicolau M. Rubió i Tudurí el 1932), la resta de la zona es pogués urbanitzar. Aquest és l’origen del barri del Turó Parc, amb un nucli delimitat pels carrers Ganduxer, Johan Sebastian Bach, Calvet i Diagonal.
El parc va obrir les portes el 1934 però el barri encara era un erm: hi havia el torrent de Bellescà, el camp de futbol del Catalunya SC i alguns edificis, com Can Figueres o la Campana del Moro, al Camp del Galvany; i, segons testimonis dels primers veïns, molts horts i camps de cols. Els anys trenta es va començar a projectar carrers i fins i tot es va decidir alguns dels seus noms, dedicats a músics i escriptors. Però, tal com testimonia la fotografia de 1948 (d’autor desconegut, proporcionada per l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc), poc s’havia construït als anys quaranta. Així, segurament l’edifici de la fotografia, a l’encreuament entre Pérez Cabrero i Bori i Fontestà, va ser una de les primeres del barri (excepte l’illa Calvet-Francesc Macià-Pau Casals-Mestre Nicolau), cosa que ens situa a l’inici de la seva urbanització, que es va accelerar els anys cinquanta. La fotografia actual mostra l’excel·lent estat de conservació de l’edifici, situat en un punt paradigmàtic del barri.
Com a anècdota, mencionar que la dedicació del carrer a Antoni Bori i Fontestà és del 16 de maig de 1939, poc després de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, i sorprèn que s’atorgues aquest honor a un escriptor i pedagog catalanista. En canvi, l’actual carrer
Beethoven portava el nom de Víctor Hugo, dedicació que no va plaure als guanyadors de la guerra, ja que el 7 de juliol de 1942 el van canviar pel de Compositor Beethoven.