DESTACATS: MARIA EUGÈNIA GAY · NADAL

Dimecres 11, desembre 2024
9 C
Sant Gervasi
8.9 C
Sarrià
Publicitat

El primer edifici del barri del Turó Parc?

spot_img

Publicat el 26.11.2017 10:00

Abans i ara

Fotografia: Javier Sardá; text: Jesús Mestre Campi

Quan l’any 1929 va tancar el Parc d’Atraccions del Turó Park, l’Ajuntament i el propietari de la major part dels terrenys de la zona, en Josep Bertrand i Salsas, van negociar un acord que, a canvi de deixar un generós espai verd (els actuals jardins del poeta Eduard Marquina, dissenyats per Nicolau M. Rubió i Tudurí el 1932), la resta de la zona es pogués urbanitzar. Aquest és l’origen del barri del Turó Parc, amb un nucli delimitat pels carrers Ganduxer, Johan Sebastian Bach, Calvet i Diagonal.

Publicitat

El parc va obrir les portes el 1934 però el barri encara era un erm: hi havia el torrent de Bellescà, el camp de futbol del Catalunya SC i alguns edificis, com Can Figueres o la Campana del Moro, al Camp del Galvany; i, segons testimonis dels primers veïns, molts horts i camps de cols. Els anys trenta es va començar a projectar carrers i fins i tot es va decidir alguns dels seus noms, dedicats a músics i escriptors. Però, tal com testimonia la fotografia de 1948 (d’autor desconegut, proporcionada per l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc), poc s’havia construït als anys quaranta. Així, segurament l’edifici de la fotografia, a l’encreuament entre Pérez Cabrero i Bori i Fontestà, va ser una de les primeres del barri (excepte l’illa Calvet-Francesc Macià-Pau Casals-Mestre Nicolau), cosa que ens situa a l’inici de la seva urbanització, que es va accelerar els anys cinquanta. La fotografia actual mostra l’excel·lent estat de conservació de l’edifici, situat en un punt paradigmàtic del barri.

Publicitat

Com a anècdota, mencionar que la dedicació del carrer a Antoni Bori i Fontestà és del 16 de maig de 1939, poc després de l’entrada de les tropes franquistes a Barcelona, i sorprèn que s’atorgues aquest honor a un escriptor i pedagog catalanista. En canvi, l’actual carrer
Beethoven portava el nom de Víctor Hugo, dedicació que no va plaure als guanyadors de la guerra, ja que el 7 de juliol de 1942 el van canviar pel de Compositor Beethoven.

Edifici de veïns del carrer Bori i Fontestà núm. 2, l’any 1948.
Fotografia d’autor desconegut, cedida per l’Associació de Comerciants i Veïns del Turó Parc.

 

Publicitat
spot_img

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.