Divendres 01, desembre 2023
12.7 C
Sant Gervasi
12.6 C
Sarrià
Publicitat

El tron del rei Martí

Publicat el 5.9.2016 9:30

Bellesguard

Esteban Galindo

A la festivitat del Corpus a Barcelona, tradició que té una antiguitat de més de sis segles, es realitza una processó on desfilen les imatges més representatives de la ciutat. Allà trobem un objecte molt vinculat a Bellesguard, l’anomenat tron o cadira del rei Martí l’Humà. En aquest article explicarem com ha arribat fins als nostres dies.

Publicitat
El tron del rei Martí, al museu de la Catedral de Barcelona.  Fotografia de Esteban Galindo
El tron del rei Martí, al museu de la Catedral de Barcelona.
Fotografia de Esteban Galindo

A les últimes voluntats del rei Martí l’Humà, recollides pel protonotari reial Ramon Sescomes els dies 30 i 31 de maig de 1410, el rei deixava encarregat tot allò que volia que es fes abans de deixar aquesta vida terrenal. Hem de pensar que Martí era un home summament religiós i gran col·leccionista de relíquies, entre les quals trobaríem un fragment de la veracreu o una Santa Espina, aconseguida per la seva mare Elionor de Sicilia i que Martí va donar a la Catedral. Però no serà aquesta l’única peça important que doni. L’any 1412, només dos anys després de la seva mort, el tron de rei Martí era exposat a l’altar major de la Catedral de Barcelona com a peanya de la creu principal.

Publicitat

El motiu que explica que el rei donés la cadira a l’església, es relacionaria amb l’episodi de les últimes hores de vida del monarca, quan va respondre amb un “hoc” a la pregunta sobre la successió del regne feta pel conseller barceloní Ferrer de Gualbes on demana el tron per “aquell que per justícia deurà pervenir”. El fet va donar peu a teories que expliquen què a la seva mort va deixar el tron per l’autèntic amo de Catalunya, és a dir, per Jesucrist.

Avui dia, dins el museu de la Catedral de Barcelona, al tresor capitular, trobem la cadira del rei Martí que sosté la custòdia. El tron està fet de fusta noble recoberta de làmines de daurat de plata, i es reconeguda com una de les més importants obres del gòtic català. Aquesta cadira està rodejada per l’anomenada “banda del rei Martí”, ja que es creu que també la va donar el rei. Es tracta d’un teixit de ras de seda vermell, totalment recobert de brodat de fill d’or farcit de pedres, esmalts, coralls i perletes, acabat amb orles de passamaneria de seda i or. Tot sumat el converteix en una joia excepcional.

La cadira o tron del rei és transportable, amb frontisses per poder-la plegar i portar-la amb més comoditat. A la Catalunya medieval la Cort era itinerant. Tot i tenir una seu estable al Palau Reial de Barcelona, el monarca havia de realitzar continus viatges per visitar els seus regnes, s’havia de moure’s pel territori per motius molts diversos com sufocar aixecaments o la celebració de Corts entre d’altres. Gràcies a l’obra de Daniel Girona podem seguir l’itinerari del rei Martí, i allà s’acredita que el rei va estar els anys 1409 i 1410 a Bellesguard. Possiblement, fins allà va fer-se portar la seva cadira i donar així major sumptuositat als actes que a l’anomenada “cambra del senyor rei” s’hi van fer. És per aquest motiu que dita cadira és una de les poques restes que ens han arribat fins als nostres dies de l’estada del rei a Bellesguard, i per tant, al seu valor artístic se suma el seu valor històric.

Esteban Galindo forma part del Grup de Recerca de Bellesguard

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.