28.4 C
Sant Gervasi
| Dilluns 04 de juliol de 2022 |
Publicitat

Emocions i demència

Publicitat

Gent gran

Encar Aroca

Les persones amb demència presenten un procés neurodegeneratiu del sistema nerviós central caracteritzat per la mort neuronal progressiva en diferents àrees del cervell. Aquest procés avança progressivament donant lloc a l’agreujament de simptomatologia psicològica, emocional i conductual.

La simptomatologia emocional, segons el Dr. Olazarán, que pateixen aquestes persones se centra en la dificultat de les emocions complexes, relacionades amb el pensament més elaborat, per exemple: la gelosia, l’orgull, la vergonya, etc. Tot i així, la neuropsicòloga Paz Grau afirma que les emocions primàries com la felicitat, la tristesa, la por, la rauxa, la sorpresa i el fastig, romanen en qualsevol estadi del procés neurodegeneratiu. Una persona amb demència, com pot ser l’Alzheimer, pot trobar dificultat a expressar les emocions o els seus propis sentiments, i fins i tot oblidar les circumstàncies causades per una sensació forta; però no deixen de sentir i experimentar emocions. Poden arribar a oblidar el nom del seu cuidador o educador però no necessàriament el sentiment que li transmet al veure’l i parlar d’ell al seu cercle íntim.

Una persona amb demència pot trobar dificultat
a expressar les
emocions o els seus propis sentiments,
i fins i tot oblidar les circumstàncies causades
per una sensació forta

Publicitat

Segons el neuròleg Dr. Manes, els records de l’ésser humà no són condicionats pel temps sinó per les emocions, és a dir: s’oblida gairebé tot i es recorda el que l’emociona. Les emocions no són apreses, però sí associades a objectes, esdeveniments o persones.

És necessari treballar la memòria mitjançant les emocions perquè el deteriorament cognitiu, causat pel pas del anys o una malaltia neurodegenerativa, no esborri els records i s’alenteixi el procés de deteriorament. Per això, s’aconsella la realització d’exercici físic, el contacte social, el desafiament intel·lectual, i l’estimulació cognitiva i emocional.

Publicitat

Fent referència a l’estimulació emocional, és molt important que desenvolupem la nostra pròpia intel·ligència emocional (entesa com la capacitat de prendre consciència de les pròpies emocions i de les dels altres i regular-les de forma apropiada) i la posem en pràctica en la interacció entre les persones, especialment amb les persones amb demència, per tal de mantenir el seu benestar emocional i incitar la seva atenció i memòria.

Finalment, és de vital importància que en una interacció o sessió d’estimulació es discerneixi l’ambient, s’utilitzi l’empatia i transmissió de valors com el respecte i la dignitat, i es capti l’atenció de la persona per a que aquesta s’impliqui en el seu propi procés de desenvolupament.

Encar Aroca és psicopedagoga

Fundació Uszheimer
Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11-13, 
Tel.: 93 418 65 65
[email protected]
www.fundaciouszheimer.org
http://www.premisoletura.com

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.