Dijous 30, maig 2024
24.9 C
Sant Gervasi
24.9 C
Sarrià
Publicitat

Emocions i demència

Publicat el 15.5.2017 16:00

Gent gran

Encar Aroca

Les persones amb demència presenten un procés neurodegeneratiu del sistema nerviós central caracteritzat per la mort neuronal progressiva en diferents àrees del cervell. Aquest procés avança progressivament donant lloc a l’agreujament de simptomatologia psicològica, emocional i conductual.

Publicitat

La simptomatologia emocional, segons el Dr. Olazarán, que pateixen aquestes persones se centra en la dificultat de les emocions complexes, relacionades amb el pensament més elaborat, per exemple: la gelosia, l’orgull, la vergonya, etc. Tot i així, la neuropsicòloga Paz Grau afirma que les emocions primàries com la felicitat, la tristesa, la por, la rauxa, la sorpresa i el fastig, romanen en qualsevol estadi del procés neurodegeneratiu. Una persona amb demència, com pot ser l’Alzheimer, pot trobar dificultat a expressar les emocions o els seus propis sentiments, i fins i tot oblidar les circumstàncies causades per una sensació forta; però no deixen de sentir i experimentar emocions. Poden arribar a oblidar el nom del seu cuidador o educador però no necessàriament el sentiment que li transmet al veure’l i parlar d’ell al seu cercle íntim.

Una persona amb demència pot trobar dificultat
a expressar les
emocions o els seus propis sentiments,
i fins i tot oblidar les circumstàncies causades
per una sensació forta

Publicitat

Segons el neuròleg Dr. Manes, els records de l’ésser humà no són condicionats pel temps sinó per les emocions, és a dir: s’oblida gairebé tot i es recorda el que l’emociona. Les emocions no són apreses, però sí associades a objectes, esdeveniments o persones.

És necessari treballar la memòria mitjançant les emocions perquè el deteriorament cognitiu, causat pel pas del anys o una malaltia neurodegenerativa, no esborri els records i s’alenteixi el procés de deteriorament. Per això, s’aconsella la realització d’exercici físic, el contacte social, el desafiament intel·lectual, i l’estimulació cognitiva i emocional.

Fent referència a l’estimulació emocional, és molt important que desenvolupem la nostra pròpia intel·ligència emocional (entesa com la capacitat de prendre consciència de les pròpies emocions i de les dels altres i regular-les de forma apropiada) i la posem en pràctica en la interacció entre les persones, especialment amb les persones amb demència, per tal de mantenir el seu benestar emocional i incitar la seva atenció i memòria.

Finalment, és de vital importància que en una interacció o sessió d’estimulació es discerneixi l’ambient, s’utilitzi l’empatia i transmissió de valors com el respecte i la dignitat, i es capti l’atenció de la persona per a que aquesta s’impliqui en el seu propi procés de desenvolupament.

Encar Aroca és psicopedagoga

Fundació Uszheimer
Centre de Dia i Unitat de Memòria

Passatge Forasté, 11-13, 
Tel.: 93 418 65 65
fundacio@fundaciouszheimer.org
www.fundaciouszheimer.org
http://www.premisoletura.com
Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitatPDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.