Societat
Sergi Alemany Erra
- Veïns de Galvany aposten per construir la biblioteca a Can Ripoll
- Llum verda a la creació d’un equipament a Can Ferrer
El carrer Alfons XII, l’antic camí de Barcelona cap al municipi independent de Sant Gervasi de Cassoles, comença a veure desencallat el futur dels dos terrenys abandonats pràcticament l’un davant de l’altre durant anys i panys: Can Ferrer i Can Ripoll. Si en el primer cas, el 2018 es van obrir els jardins al públic i fa tres anys es va començar a parlar de rehabilitar l’antiga masia per dotar-la algun dia d’un ús pel veïnat, a l’antiga Clínica del doctor Ripoll aquest gener han començat les obres d’enderroc de l’edifici, segons ha avançat Betevé. La construcció, del 1958, anirà a terra per a construir-hi una residència privada per a gent gran.
En tots dos casos els terrenys, que han estat entre dues i tres dècades sense ús, han estat reclamats de manera insistent pel veïnat de Galvany a l’Ajuntament de Barcelona, amb la intenció que aquest els comprés i els posés al servei d’una zona molt mancada d’equipaments públics. Finalment, però, Can Ripoll no serà ni una biblioteca -el barri no en té cap de pública amb 47.000 habitants- ni un espai obert de socialització pels veïns. Tampoc els jardins, que seran privats tot i que el Districte de Sarrià-Sant Gervasi assegurava fa tres anys que serien públics.
Un intent frustrat de permuta fa deu anys
Can Ripoll és actualment propietat de Nuñez y Navarro, que va comprar l’edifici, un palauet de tres plantes amb jardí, l’any 2005 i des d’aleshores l’ha tingut tancat. La intenció inicial de la immobiliària era construir un bloc de pisos, actuació que no va poder fer perquè el terreny estava qualificat de zona d’equipaments. Això va comportar un estancament i que l’edifici fos utilitzat primer com a aixopluc per a persones sense sostre, i després visqués una breu ocupació. Abans havia estat una residència geriàtrica, als anys 90, i inicialment va ser la clínica maternal del doctor Ripoll, coneguda amb el nom de Clínica del Carmen i que va funcionar des del 1958 fins al 1986.
El 2013, sota el mandat de Xavier Trias com a alcalde de Barcelona i amb Joan Puigdollers (CIU) com a regidor de districte, el consistori va intentar negociar una permuta de terrenys amb Nuñez y Navarro, a fi d’obtenir l’antiga clínica situada a la cantonada amb el carrer Madrazo, però no es va arribar a bon port. Ara, l’única esperança que queda als veïns és que la residència, amb capacitat per a 70 places i que gestionarà el grup Lantus, pugui oferir, d’acord amb la Generalitat, algunes places concertades.