Societat
Sergi Alemany, Carme Rocamora
Una intoxicació ha fet desallotjar la matinada d’aquest dissabte el campament de l’esplai Movi de Sarrià instal·lat a Gósol, al Berguedà. Una trentena d’adolescents d’entre 13 i 14 anys van haver de tornar dissabte al matí a Barcelona en cotxes particulars, després que un grup de mares i pares s’organitzés per anar a recollir-los en rebre la trucada de matinada dels monitors. També dos nois van haver de ser ingressats per precaució a l’Hospital de Berga, on dissabte al migdia van ser donats d’alta. A hores d’ara encara s’investiguen les causes de la intoxicació, i aquest dilluns es farà un anàlisi de l’aigua que van veure d’una manguera, mentre en paral·lel s’han portat mostres de femta dels infants al CAP.
Segons ha explicat a El Jardí una de les monitores de l’esplai Movi de Sarrià, i de la mateixa manera s’ha informat a les famílies, el dimecres 27 de juliol a la nit una intendent (persona voluntària que dona suport a les monitores) va manifestar símptomes compatibles amb una gastroenteritis: mareig, vòmits i tensió baixa. L’endemà a la nit, un altre intendent es va posar malalt de la mateixa manera, i el divendres al matí un monitor també va caure malalt. “Fins aquí ens temíem que fos una gastroenteritis, una malaltia una mica contagiosa, però el fet de creure conèixer la causa i la poca gravetat dels malalts va fer que no ens preocupéssim”.
Al llarg del divendres van començar a posar-se malalts alguns dels nois amb els mateixos símptomes, i a les sis de la tarda els monitors van decidir trucar al 061, tal com fixa el protocol d’emergències mèdiques. “Els infants sans van minimitzar el contacte amb els infants malalts, i els monitors utilitzàvem mascareta i guants per a fer les cures mentre no arribaven els serveis d’emergència”. A les 23 h de la nit, tres hores després de la trucada al 061, expliquen que van arribar dos sanitaris al campament que “van analitzar els pacients i van mirar les seves constants vitals, però no van fer cap diagnòstic, ni aportar informació complementària”. Això sí, a partir d’aquest moment els serveis mèdics van assumir el control de la situació, i totes les decisions que es van prendre des del campament eren preses pels metges.
A les dotze de la nit del divendres es va comunicar a l’Esplai que calia evacuar el campament, o com a mínim els infants malalts. “De 00 a 3h vam estar organitzant l’evacuació, ja que no teniem mètodes per a sortir del campament i moure als infants, i la informacio que ens donaven els sanitaris canviava sovint de manera que constantment estàvem canviant allò que transmetíem a les families.” Unes famílies que, arran de la trucada de l’Esplai, es van mobilitzar per a apropar-se al campament amb cotxe, però que també en paral·lel van trucar al 112 i van notificar la situació del campament. Va ser arran d’aquesta trucada que, segons explica el Movi de Sarrià, es van mobilitzar els cossos de seguretat -Bombers i Serveis d’Emergencies Mèdiques- que van arribar a les 3 h del matí al campament.
Control mèdic a Saldes… i cap a Barcelona
En aquest punt es va separar als joves en tres grups en funció de la gravetat dels símptomes: verds (sense simptomes aparents), grocs (simptomàtics però amb constants vitals estables) i vermells (simptomàtics i amb constants vitals baixes). Als grocs els van punxar a tots per a reduir els vòmits i garantir un bon viatge en furgonetes dels Serveis d’Emergències fins al Centre Cívic de Saldes, que va servir com a espai d’acollida fins a l’arribada de les famílies. Als vermells, a més, els van posar un sèrum intravenós.
Després de dues hores a Saldes en observació, a les 6 h del matí els joves van ser donats d’alta i es van poder reunir amb les seves famílies per tornar cap a Sarrià. Només dos infants amb la pressió sanguínia més baixa del normal van haver de ser ingressats a l’hospital, on al cap d’unes hores van rebre l’alta. Des de l’esplai Movi de Sarrià celebren que durant tot el procés d’evacuació “els infants van ajudar moltíssim, amb una actitud tranquil·la i col·laborativa, traient ferro a la situació i donant ànims a les monitores i als infants més malalts“.