Dilluns 04, novembre 2024
17.8 C
Sant Gervasi
17.9 C
Sarrià
Publicitat

Entrevista a Xavier Trias

Publicat el 4.3.2015 12:14

gent del barri

El jardí

Publicitat

Xavier Trias i Vidal de Llobatera (Barcelona, 5 d’agost del 1946) és metge pediatra i polític, i alcalde de Barcelona des de l’1 de juliol de 2011. Entre altres responsabilitats a la Generalitat de Catalunya, ha estat conseller de Sanitat i de la Presidència. També va ser portaveu de Convergència i Unió al Congrés dels Diputats.

Publicitat

Tot i néixer a l’Eixample, vostè és veí de Sant Gervasi des de fa molts anys. Ens podria dir per què va escollir viure amb la seva família al barri?

En efecte, jo vaig néixer a la Rambla de Catalunya amb Consell de Cent, on vaig viure amb els meus pares i els meus germans fins que tenia deu anys. Però com que la família anava creixent —érem dotze germans—, els meus pares van decidir traslladar-se a una casa més gran a Sarrià – Sant Gervasi, al carrer Pau Alcover.

Com recorda el barri quan vostè s’hi va instal·lar? 

Era un barri molt diferent, amb poques cases, on jo jugava a futbol amb els amics en un descampat que hi havia entre Ganduxer i Mandri. També hi havia una hípica i es podia anar a cavalcar a Collserola. Tot això ha canviat molt i hem passat d’un barri de torres individuals a un barri amb blocs de pisos.

Ens pot explicar alguna anècdota com a metge que viu en el barri?

No és una anècdota. Quan els germans ens vam anar casant i els pares ja no necessitaven una casa tan gran, van dividir el terreny i van construir pisos. Uns els van vendre i els altres se’ls van quedar les meves germanes, i en el pis de la planta baixa vaig instal·lar la meva consulta de pediatra durant un munt d’anys.

En les darreres dècades, Sant Gervasi ha estat molt absorbida per Barcelona. Creu que és important que recuperi la seva identitat, la seva singularitat? Com ho pot fer?

A Sarrià – Sant Gervasi hi ha realitats molt diferents. Des del barri de les Tres Torres, més benestant, fins a l’antic Sant Gervasi a l’entorn de l’església de la Bonanova o el carrer Arimon, per exemple, que és més familiar. Ara Sant Gervasi està més ben connectat i integrat a la ciutat, però segueix conservant moltes característiques que l’han definit des de sempre com a barri residencial, amb parcs i zones verdes, i centres educatius i sanitaris de prestigi, que ens estan ajudant a impulsar-lo com a Districte del Coneixement, en col·laboració amb les empreses de la zona. Des del meu punt de vista, la millor manera que tenim perquè segueixi conservant la seva identitat és fent participar més els seus veïns i veïnes en els projectes de futur del barri.

Pensa que fent el carrer de Sant Gervasi de Cassoles per a vianants es potencia el centre històric del barri? 

Sempre que fem que un carrer sigui de vianants, els barris, els veïns, els comerciants i tota la ciutat hi guanyen. Especialment quan es tracta dels centres històrics dels nostres barris, amb les seves característiques pròpies i un ric patrimoni urbanístic, cultural i social que cal preservar. Fer una primera part del carrer de Sant Gervasi de Cassoles per a vianants ha estat, sens dubte, un pas molt important en aquest sentit, perquè ha permès recuperar la importància de l’antic carrer major de Sant Gervasi.

Una millora que volem continuar en el proper mandat perquè el carrer de Sant Gervasi de Cassoles segueixi consolidant-se com a eix cívic i ciutadà, on els vianants tenen prioritat, i que ja connecta la nova biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall amb altres equipaments com el Mercat de Sant Gervasi, el centre de serveis social d’Arimon, el centre cívic o la parròquia.

Quin futur veieu en la divisió territorial en barris? Quines atribucions se’ls ha de donar per diferenciar-los dels districtes?

Com he esmentat abans, sóc un gran defensor de fer participar els veïns i veïnes en les decisions que són importants per al barri on viuen. Perquè, en definitiva, són ells els qui coneixen millor els punts forts i febles del barri, les seves potencialitats i les seves mancances. En aquest sentit, és important que seguim donant protagonisme als Consells de Barri com a òrgans de participació i treballar conjuntament amb el teixit veïnal i les entitats, que fan una tasca molt important per cohesionar els nostres barris.

Sou partidaris d’una major implicació de la ciutadania en les qüestions de proximitat? Com es pot afavorir una participació ciutadana responsable?

Totalment. Per això des de l’Ajuntament estem impulsant el “Govern Obert”, que és una nova manera de fer política basada en la transparència i la participació ciutadana. Passem de governar per a les persones a governar amb les persones. Perquè el govern de la ciutat és una responsabilitat de tots i cadascú de nosaltres pot aportar-hi el seu granet de sorra. Tothom està cridat a implicar-se en els reptes que Barcelona té entre mans, perquè és així com aconseguirem afrontar-los millor i la ciutat podrà encarar el futur amb confiança i optimisme.

La majoria d’equipaments socials i culturals que s’han obert al barri en aquesta darrera dècada. Quina valoració en fa? Creu que se n’han de fer més, sobretot al barri de Galvany?

La valoració no pot ser més positiva. Tots aquests equipaments socials i culturals són essencials per a Sant Gervasi i per millorar el benestar i la qualitat de vida dels seus veïns i veïnes. La biblioteca Joan Maragall forma part d’un conjunt excepcional, amb els jardins i el Centre Cívic Vil·la Florida, i juntament amb els centres cívics Can Castelló i la Casa Sagnier està impulsant la vida social i cultural del barri amb l’ampli ventall d’activitats que s’hi organitzen.

Hem de seguir treballant en aquesta direcció perquè tots els barris de la ciutat tinguin equipaments de qualitat a l’abast de tothom. I és cert que ara, cal impulsar especialment la part sud de Sant Gervasi, el barri de Galvany, on estem fent un esforç important per convertir en equipaments públics el jardí i la casa de Can Ferrer, l’antiga clínica del doctor Ripoll i la finca Muñoz Ramonet, on remodelarem els jardins per obrir-los definitivament al públic i rehabilitarem els edificis.

En la línia del que comentava abans, en aquests moments estem iniciant un procés conjuntament amb els veïns, en el si del Consell de Barri de Galvany, per definir els futurs usos de tots aquests nous equipaments.

Quin paper creu que han de tenir les associacions de veïns i de comerciants en la vida social i política del barri?

Hi tenen un paper molt important. Les associacions de veïns i les de comerciants són les que recullen, i alhora impulsen, les demandes i les propostes per millorar els nostres barris i fer avançar la ciutat en tots els àmbits. Com a alcalde, em satisfà molt que les entitats de Sant Gervasi, del Putxet i del Farró tinguin cada vegada més activitat, perquè això contribuirà sens dubte a què tothom se senti implicat en el present i futur del barri i de Barcelona. Sense anar més lluny, el nou Centre Cívic del Farró, que començarem a construir aquest 2015 a la finca de Vil·la Urània, és un projecte que va ser treballat i consensuat amb les entitats i associacions del barri, amb un resultat molt satisfactori per a tothom. Això fa que ja se’l sentin molt seu i es plantegin com compartir la gestió futura de l’equipament.

Com a veí, què proposa per fer un Sant Gervasi més proper a les persones?

Sobretot, m’agradaria que es continuï promovent el diàleg i el treball conjunt amb els veïns, amb els comerciants, amb tothom que tingui ganes de fer de Sant Gervasi un barri cada dia millor, més accessible i més ben comunicat, més segur, més net i més ben il·luminat. Seguir ajudant les persones que més ho necessiten i fer que el barri tingui cada vegada més uns equipaments i uns serveis de qualitat.

Penseu que una revista com El jardí de Sant Gervasi pot ajudar a recuperar la identitat de barri? Proposeu algun consell o suggeriment?

N’estic convençut. Revistes com la vostra són molt importants per difondre tot el que es fa als barris, per dinamitzar-los i cohesionar-los. El meu suggeriment és que, igual que a la ciutat, el més important de la revista siguin les persones. Per això és interessant que recolliu totes les iniciatives que es fan a Sant Gervasi, les activitats de les entitats, els testimonis de les persones que hi viuen o que hi treballen, i les propostes de la gent. Segur que ens enriquirà a tots i ens ajudarà a conèixer millor tot el que Sant Gervasi té per oferir-nos.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.