Divendres 26, abril 2024
11.6 C
Sant Gervasi
11.5 C
Sarrià
Publicitat

Epidèmia, pandèmia o brot

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Naturalment curiosos

Marc Talló i Neus Mestre

Ahir mentre anava a treballar vaig sentir dues persones comentant que el número de les epidèmies causades per nous virus havia augmentat i ho atribuïen al fet de poder viatjar per tot el món com la causa d’aquesta expansió. Aprofitant que els dos redactors d’aquesta columna estem a puntes diferents del món (la Neus a Brasil i el Marc a Barcelona), vam decidir que en parlaríem en aquest número.

Publicitat

En els últims anys, el nombre de persones infectades per virus endèmics (d’una zona en concret) ha anat augmentant fins a arribar a nivells d’alerta mundial. Als diferents diaris i mitjans informatius segurament haureu llegit o sentit paraules com un “brot epidèmic” o “aquesta epidèmia” s’ha convertit en una “pandèmia”. Però quina diferència hi ha entre els termes pandèmia, epidèmia o brot?

Publicitat

Una epidèmia ocorre quan moltes persones d’una regió o d’un país s’infecten al mateix moment d’un agent causant d’una malaltia. Un exemple podrien ser les infeccions amb el virus de la grip durant l’hivern.

Un brot epidèmic (o simplement brot) és l’aparició d’una epidèmia en una àrea geogràfica reduïda en un espai temporal de temps curt.

Una pandèmia és una epidèmia que s’estén a diferents països i continents. En aquest cas, el causant de l’epidèmia és molt infecciós i és fàcilment transmissible, cosa que permet el traslladi d’un país a un altre.

Tornant a la conversa que tenien les dues persones al tren i tenint en compte aquests tres conceptes, podem veure com els darrers casos que ens han arribat a través dels mitjans, com són el cas de l’Ebola o el del Zika, en provocar infeccions a diferents països del món, es tracta de pandèmies. Així i tot, no es tracta de virus nous, com deien al tren, es tracta de virus que durant molt temps han existit. Ara bé, us podríeu preguntar com és que si ja es coneixien, van poder provocar aquest problema de salut global.

Molt fàcil, durant molts anys aquests dos virus que us hem posat d’exemple, havien provocat brots puntuals a zones tropicals de l’Àfrica o d’Amèrica del Sud. Per tant, la recerca sobre aquests brots i sobre nous tractaments era molt limitada. En l’actualitat, ens trobem en un context on la gent pot viatjar fàcilment d’un país a un altre i on el canvi climàtic provoca que els vectors d’aquestes malalties, com els mosquits, puguin viure en hàbitats on no els era còmode anteriorment i es vagin expandint. Aquests fets han provocat que aquests brots locals es generalitzin fins a arribar a situacions crítiques a escala mundial.

Així doncs, no hem de menystenir mai cap causant de malaltia per molt local que sigui. És molt important la recerca en aquests casos per poder actuar amb rapidesa i evitar situacions com les que ens hem trobat en els últims anys.

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.