Publicitat
spot_img

Tornem a l’escola, recuperem els entrepans

Entrepans saludables contra el consum creixent d’aliments amb uns alt contingut de greixos, sucres i carbohidrats refinats

Publicat el 17.9.2019 6:00

Cuina 

Anna Vilarrasa

Arriba el setembre, i molts petits començaran en breu un nou curs escolar. Això vol dir retrobar-se amb els companys, conèixer els nous mestres, preparar les bates i tornar a posar l’esmorzar a la motxilla. Aquest és el maldecap de molts pares cada matí, què els posem per esmorzar?

Nosaltres us volem ajudar amb dos consells per elaborar entrepans saludables i variats per als vostres fills i recuperar aquest aliment que s’ha anat perdent a poc a poc. En les últimes dècades, el consum de brioixeria ha crescut molt, tant per la població general com per als infants. I és un dels esmorzars cada cop més presents en molts patis escolars: són econòmics, fàcils de transportar i agraden molt als nens.

Publicitat

El problema d’aquest tipus de productes (galetes, magdalenes, brioxos, pastissets, barretes de cereals…) és que solen aportar elevades quantitats de sucres afegits, farines refinades i greixos poc saludables. Segons estableix l’OMS a l’informe Nutrició i prevenció de malalties cròniques, l’alimentació ha passat en primer pla com a determinant important de malalties cròniques (diabetis tipus dos, alguns càncers, malalties cardiovasculars o obesitat). Un dels motius principals és el consum creixent d’aliments preparats molt energètics, amb un alt contingut de greixos, sucres i carbohidrats refinats, juntament amb el descens de l’activitat física. Recuperar els entrepans pot ser una bona manera de començar a canviar aquest hàbit.

Com podem fer entrepans variats i saludables

Preparar un bon entrepà no és una tasca difícil, i no ens caldrà trencar- nos-hi el cap en excés. Ens haurem de fixar bàsicament en dos aspectes: el pa i el farcit. Triar el pa adequat és el primer pas per fer un bon entrepà. El primer consell que us donem és que el compreu als forns del barri, si pot ser artesà molt millor: sabreu exactament com l’han fet i quins ingredients porta.

Convindria que fos pa integral. Així aportaríem tots els nutrients del gra sencer: vitamina E, fibra i minerals. Però a vegades als més petits els pot costar d’acceptar-lo. Podem començar per semiintegrals i anar acostumant el paladar. Normalment, els entrepans els solem preparar amb embotits i altres tipus de carn processada. No cal que deixem de fer-los servir, però sí que seria important espaiar-ne el consum el màxim possible.

Com a alternativa, hi ha molts altres aliments per posar a dins dels entrepans. Pràcticament qualsevol que agradi als nostres nens pot formar part d’un bon entrepà:

• Verdures i hortalisses: tomàquet, enciam, pebrot escalivat, patés vegetals…

• Formatge fresc, formatge curat o tofu a la planxa

• Ou dur, truita, sardines, anxoves, tonyina, hummus, tiretes de pollastre…

• Codonyat, compota de fruita, poma laminada (amb canyella), figues…

• Crema de cacauet o avellanes, xocolata negra

spot_img
spot_img
[adrotate banner="28"]

Notícies relacionades

Cinc berenars ideals per a després de l’escola

No és un àpat exclusiu dels infants, tothom que necessiti menjar a mitja tarda pot gaudir d’aquestes propostes

Com fer que la tornada a l’escola sigui més fàcil? 

El curs escolar recupera la normalitat perduda amb la pandèmia, i el centre Kumon de Galvany ofereix consells a les famílies perquè els fills comencin l’escola amb motivació

Cambray es posiciona sobre el tancament de l’escola Mary Ward: “No ho podem tolerar”

El conseller d'Educació vol impedir per norma que una escola privada pugui tancar "unilateralment" al juny

Vox, PP i Valents acusen la Generalitat de perseguir l’escola concertada després del tancament de Mary Ward

Els tres partits reclamen explicacions públiques i solucions per les famílies afectades
spot_img

Quan Nadal em torna a trobar 

El relat de Maria Àngels Viladot

Retrat del carrer Saragossa a través de les seves botigues als anys 30

El clàssic colmado petit i atapeït; la farmàcia amb els bolados, el sucre candi i els remeis casolans; o la lleteria, amb els matons i les merengues, la bravada de vaca, el munt d’estris per servir la llet i la imatge de la quitxalla fent giravoltar la lletera plena pel carrer

Uns Pastorets feministes i empoderats: l’espectacle de Vallvidrera torna a triomfar per Nadal

Aquest any, en la 24a edició, s'ha mostra un canvi generacional on es dona protagonisme als més petits i a les dones de 50 anys, que decideixen emprendre un viatge per trobar-se a si mateixes

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí