Dilluns 07, octubre 2024
22 C
Sant Gervasi
21.8 C
Sarrià
Publicitat

Tornem a l’escola, recuperem els entrepans

Entrepans saludables contra el consum creixent d’aliments amb uns alt contingut de greixos, sucres i carbohidrats refinats

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia, Europa Press o ElNacional.cat. Actualment, treballo com a redactora de política a Nació. I continuo aprenent dia a dia a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Publicat el 17.9.2019 6:00

Cuina 

Anna Vilarrasa

Arriba el setembre, i molts petits començaran en breu un nou curs escolar. Això vol dir retrobar-se amb els companys, conèixer els nous mestres, preparar les bates i tornar a posar l’esmorzar a la motxilla. Aquest és el maldecap de molts pares cada matí, què els posem per esmorzar?

Publicitat

Nosaltres us volem ajudar amb dos consells per elaborar entrepans saludables i variats per als vostres fills i recuperar aquest aliment que s’ha anat perdent a poc a poc. En les últimes dècades, el consum de brioixeria ha crescut molt, tant per la població general com per als infants. I és un dels esmorzars cada cop més presents en molts patis escolars: són econòmics, fàcils de transportar i agraden molt als nens.

Publicitat

El problema d’aquest tipus de productes (galetes, magdalenes, brioxos, pastissets, barretes de cereals…) és que solen aportar elevades quantitats de sucres afegits, farines refinades i greixos poc saludables. Segons estableix l’OMS a l’informe Nutrició i prevenció de malalties cròniques, l’alimentació ha passat en primer pla com a determinant important de malalties cròniques (diabetis tipus dos, alguns càncers, malalties cardiovasculars o obesitat). Un dels motius principals és el consum creixent d’aliments preparats molt energètics, amb un alt contingut de greixos, sucres i carbohidrats refinats, juntament amb el descens de l’activitat física. Recuperar els entrepans pot ser una bona manera de començar a canviar aquest hàbit.

Com podem fer entrepans variats i saludables

Preparar un bon entrepà no és una tasca difícil, i no ens caldrà trencar- nos-hi el cap en excés. Ens haurem de fixar bàsicament en dos aspectes: el pa i el farcit. Triar el pa adequat és el primer pas per fer un bon entrepà. El primer consell que us donem és que el compreu als forns del barri, si pot ser artesà molt millor: sabreu exactament com l’han fet i quins ingredients porta.

Convindria que fos pa integral. Així aportaríem tots els nutrients del gra sencer: vitamina E, fibra i minerals. Però a vegades als més petits els pot costar d’acceptar-lo. Podem començar per semiintegrals i anar acostumant el paladar. Normalment, els entrepans els solem preparar amb embotits i altres tipus de carn processada. No cal que deixem de fer-los servir, però sí que seria important espaiar-ne el consum el màxim possible.

Com a alternativa, hi ha molts altres aliments per posar a dins dels entrepans. Pràcticament qualsevol que agradi als nostres nens pot formar part d’un bon entrepà:

• Verdures i hortalisses: tomàquet, enciam, pebrot escalivat, patés vegetals…

• Formatge fresc, formatge curat o tofu a la planxa

• Ou dur, truita, sardines, anxoves, tonyina, hummus, tiretes de pollastre…

• Codonyat, compota de fruita, poma laminada (amb canyella), figues…

• Crema de cacauet o avellanes, xocolata negra

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.