Cuina
Anna Vilarrasa
Arriba el setembre, i molts petits començaran en breu un nou curs escolar. Això vol dir retrobar-se amb els companys, conèixer els nous mestres, preparar les bates i tornar a posar l’esmorzar a la motxilla. Aquest és el maldecap de molts pares cada matí, què els posem per esmorzar?
Nosaltres us volem ajudar amb dos consells per elaborar entrepans saludables i variats per als vostres fills i recuperar aquest aliment que s’ha anat perdent a poc a poc. En les últimes dècades, el consum de brioixeria ha crescut molt, tant per la població general com per als infants. I és un dels esmorzars cada cop més presents en molts patis escolars: són econòmics, fàcils de transportar i agraden molt als nens.
El problema d’aquest tipus de productes (galetes, magdalenes, brioxos, pastissets, barretes de cereals…) és que solen aportar elevades quantitats de sucres afegits, farines refinades i greixos poc saludables. Segons estableix l’OMS a l’informe Nutrició i prevenció de malalties cròniques, l’alimentació ha passat en primer pla com a determinant important de malalties cròniques (diabetis tipus dos, alguns càncers, malalties cardiovasculars o obesitat). Un dels motius principals és el consum creixent d’aliments preparats molt energètics, amb un alt contingut de greixos, sucres i carbohidrats refinats, juntament amb el descens de l’activitat física. Recuperar els entrepans pot ser una bona manera de començar a canviar aquest hàbit.
Com podem fer entrepans variats i saludables
Preparar un bon entrepà no és una tasca difícil, i no ens caldrà trencar- nos-hi el cap en excés. Ens haurem de fixar bàsicament en dos aspectes: el pa i el farcit. Triar el pa adequat és el primer pas per fer un bon entrepà. El primer consell que us donem és que el compreu als forns del barri, si pot ser artesà molt millor: sabreu exactament com l’han fet i quins ingredients porta.
Convindria que fos pa integral. Així aportaríem tots els nutrients del gra sencer: vitamina E, fibra i minerals. Però a vegades als més petits els pot costar d’acceptar-lo. Podem començar per semiintegrals i anar acostumant el paladar. Normalment, els entrepans els solem preparar amb embotits i altres tipus de carn processada. No cal que deixem de fer-los servir, però sí que seria important espaiar-ne el consum el màxim possible.
Com a alternativa, hi ha molts altres aliments per posar a dins dels entrepans. Pràcticament qualsevol que agradi als nostres nens pot formar part d’un bon entrepà:
• Verdures i hortalisses: tomàquet, enciam, pebrot escalivat, patés vegetals…
• Formatge fresc, formatge curat o tofu a la planxa
• Ou dur, truita, sardines, anxoves, tonyina, hummus, tiretes de pollastre…
• Codonyat, compota de fruita, poma laminada (amb canyella), figues…
• Crema de cacauet o avellanes, xocolata negra