Divendres 19, abril 2024
13.7 C
Sant Gervasi
13.7 C
Sarrià
Publicitat

Cinc berenars ideals per a després de l’escola

No és un àpat exclusiu dels infants, tothom que necessiti menjar a mitja tarda pot gaudir d’aquestes propostes

Publicat el [wpdts-custom start="post-created" format="j.n.Y G:i"]

Alimentació 

Anna Vilarrasa

La majoria de nens menja alguna cosa per berenar en sortir de l’escola. Durant la infància necessiten aquesta font d’energia per satisfer les seves demandes energètiques constants. A més, menjar una mica a mitja tarda els permet calmar la gana perquè solen dinar d’hora i encara falten unes hores per sopar. Finalment, cal tenir en compte que l’estómac dels nens és més petit i, per tant, han de fer ingestes menys abundants. El berenar, doncs, és una oportunitat més per oferir els nutrients que necessiten al llarg del dia.

Publicitat

Ara bé, perquè això es compleixi, cal donar opcions saludables. Entre les múltiples possibilitats que hi ha, t’oferim algunes idees per posar-t’ho més fàcil:

Publicitat

1. Entrepans. El clàssic de tota la vida, que continua essent una alternativa perfecta. El més aconsellable és fer servir pa integral o semiintegral, si no hi estan acostumats. A més, el millor és comprar-lo en un forn d’elaboració pròpia. En els farcits s’hi pot posar el que més els agradi: tomàquet, tonyina, formatge, hummus, algun vegetal, alvocat, crema de fruits secs, xocolata negra, etc. Els embotits es poden fer servir de tant en tant (1 o 2 cops per setmana).

2. Fruita fresca. És l’opció més lleugera. Es poden menjar soles o bé acompanyar-les d’algun complement si tenen més gana o necessiten més energia: fruits secs, panses, trossets de formatge o bastonets de pa. Si esteu a casa, s’hi pot afegir un iogurt o fer un batut amb llet.

3. Fruits secs. Un berenar energètic i saciant: nous, avellanes, ametlles, festucs, etc. Cal anar amb compte amb les versions salades i les fregides o amb sucre. Es poden combinar amb fruita, iogurt o uns tomàquets xerri. També són vàlides les cremes de fruits secs, que es poden untar a sobre del pa o unes làmines de fruita. Per als més petits de 5 anys aquesta és la millor manera d’oferir-los, pell risc d’ennuegament.

4. Iogurts. Per als berenars que es fan a casa, són lleugers i agraden a molts nens. Poden ser de llet de vaca, de cabra, de soja, de coco… però s’han d’escollir els naturals i sense sucre afegit! El toc dolç es pot aconseguir afegint fruita (mango, plàtan, maduixes, préssec…) o fruita deshidratada (orellanes, panses o dàtils). Per menjar fora de casa, millor un bric de llet o de beguda vegetal sense sabors.

5. Cereals. Els relacionem més amb l’esmorzar, però res impedeix menjar-los a la tarda. Els flocs de civada i els flocs torrats que no porten sucre són els més adequats. Si estan acostumats als més ensucrats, es poden barrejar o afegir-hi ingredients dolços com en el iogurt.

En últim lloc, recordeu que cal adaptar la presentació i la quantitat a l’edat dels nens. I, si s’ha de berenar fora de casa, transportar-ho en recipients apropiats i ben tancats. I que el berenar no és un àpat exclusiu dels infants i tothom que necessiti menjar a mitja tarda pot gaudir d’aquestes propostes.

Anna Vilarrasa és dietista

Publicitat

Subscriu-t'hi

Dona suport al periodisme cooperatiu i de proximitat



PDF per 35€ l'any
PDF + PAPER per 50 € l'any

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí