26.1 C
Sant Gervasi
| Dissabte 25 de juny de 2022 |
Publicitat

Festa Major de Sant Gervasi

Publicitat

festes populars

La Comissió de Festes de Sant Gervasi, conjuntament amb Barnavasi, l’Associació de Comerciants i l’Associació de Veïns de Sant Gervasi, ha preparat un ampli programa d’activitats per la Festa Major d’enguany, que comença el divendres 11 i finalitza el diumenge 21 de juny.

Entre les activitats més destacades hi ha:

Publicitat

– Dissabte 13: La nit dels Seixanta

– Dimecres 17: La festa de la botifarrada – Jazz

Publicitat

– Divendres 19: Sopar de Festa Major

– Dissabte 20: La Festa Màgica de la Bonanova

Tant d’aquestes com de les moltes altres activitats en podeu trobar detall a l’agenda d’aquest mateix web o podeu consultar el programa complet al número 8, juny, de la revista, que es pot descarregar d’aquest web. També us oferim altres enllaços. Segur que trobes més d’una activitat que t’interessa a tu, a les teves amistats o a la teva família!

Molt bona Festa Major!

Una mirada a la història:
La Festa Major a Sant Gervasi de Cassoles

Jesús Mestre

La Festa Major és la festivitat que més singularitza a una comunitat. A Sant Gervasi de Cassoles, al segle XIX, se celebrava a l’entorn del segon diumenge de setembre, diada de l’Aplec de l’ermita de la Bonanova. L’acte central de la festa era la tradicional processó que aplegava a un seguici nombrós que feia una cercavila pel poble i pel barri; l’organitzava l’ajuntament amb l’estreta col·laboració de la parròquia, i comptava amb la participació de les associacions del barri. L’ajuntament també ajudava a muntar cadafals, enramades i envelats a diversos punts del territori, on s’hi celebraven balls, sardanes i representacions teatrals. Moltes entitats, sobretot l’Ateneu i les delegacions locals de grups i partits polítics, també organitzaven balls o representacions teatrals a les seves seus, algunes de caràcter públic i altres de privades reservades als socis. Una de les singularitats de la Festa Major de Sant Gervasi és el guarniment de carrers, que es feia des de les darreres dècades del segle XIX. Aquesta activitat suposava una implicació veïnal que existia a molts carrers del poble. Posteriorment, a molts indrets aquesta festa de barri o de carrer s’ha mantingut dins de la Festa Major, com ara a Marià Cubí o a la plaça Mañé i Flaquer.

A partir dels anys seixanta la Festa Major va entrar en decadència. El gran creixement urbanístic i demogràfic de Sant Gervasi semblava arraconar les festivitats tradicionals, aquelles que servien de referent per la gent de tota la vida però que deia ben poc als nouvinguts. De fet, l’any 1962 es deixà de fer, i no fou fins a finals dels anys setanta quan els moviments veïnals les intenten recuperar. Posteriorment, amb la implicació de l’ajuntament i de diverses associacions cíviques la Festa Major de la Bonanova es traslladà a mitjans de juny, coincidint amb la festivitat dels sants Gervasi i Protasi, de manera que aquell mateix mes es propiciaren les festes dels barris del Galvany i del Putxet.

http://ccivics.bcn.cat/files/1433498123_ProgramaFMSG2015.pdf

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat
Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.