Publicitat

‘Fugir era el més bell que teníem’ de Marta Marín-Dòmine

Carme Rocamora
Carme Rocamora
El primer dia de classe a la UAB em van preguntar perquè volia ser periodista. Suposo que per aquell ideal d’intentar donar veu a aquells que els hi han tret, o bé perquè són ignorats, o bé perquè no se’ls sent prou. He tingut la sort de practicar-ho, amb més o menys destresa, aprenent a mitjans com La Vanguardia o Europa Press. Actualment, treballo com a redactora de política a ElNacional.cat. Però sobretot aprenc a El Jardí, el diari que m’ha mostrat que cadascuna de les coses que passen als barris, per petita que sigui, mereix ser explicada.

Les ressenyes de la Casa Usher

Casa Usher

Us recomanem un llibre que acaba de sortir del forn i que ja ha causat impacte. Que tracta la memòria partint de la vessant més privada, íntima i personal per arribar a la memòria històrica i social. En comptes de donar les memòries del seu pare perquè algú les edités, l’autora prefereix acompanyar-les amb els records i les converses que van compartir per dibuixar-nos una infància i adolescència amb guerra i exili i poder fer, a la vegada, un homenatge al pare.

Publicitat

D’aquesta manera Marta Marín-Dòmine ens parla de la memòria dels altres i de l’herència que en rebem, dels records que es mantenen vius perquè estan actius i evolucionen, i de com la representació del passat també és present i et condiciona. En definitiva, la memòria de la pell. Cadascú tria el que en fa, d’una manera més o menys inconscient, però tots la portem i forma part del que som. La tria d’autoficció no és aleatòria: hi ha la voluntat de fer un exercici que arribi al lector, amb frases curtes i el·laborades i moltes d’elles, punyents.

Publicitat

Apel·la a la seva herència, al que ha representat l’exili i la guerra en els seus presents i a la seva necessitat de fugida constant. De fer les maletes. I ho fa des del racó més íntim fins l’immens mar que és la Literatura. I des de la tranquil·litat que li dóna saber que ja no fuig, sinó que es desplaça. I viatja. Amb tot es planteja i ens ho fa fer a nosaltres, què en queda de la nostra memòria, dels nostres records, de qui som. Què ens ha donat a nosaltres i què deixem i, el que podria ser més desconcertant, on ho deixem.

Casa Usher C. Santaló, 79

Publicitat

Subscriu-t'hi

Et vols comprometre amb el periodisme de proximitat, rigorós i cooperatiu?

PDF per 30€ l'any
PDF + PAPER per 45 € l'any

Publicitat

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

No hi ha articles per mostrar